Van'ın ilk özel GES projesi üretime hazırlanıyor

Türkiye'nin güneş enerjisi bakımından en verimli illerinden biri olan Van'da bu potansiyelin ekonomiye kazandırılması amacıyla hazırlanan ilk özel GES projesi, üretime hazırlanıyor.

Haberler 07.08.2017 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güne ehri anlamna gelen Tuba adyla yllarca Urartu Krallna bakentlik yapan Vanda, yenilenebilir enerji kaynaklarnn etkin kullanlmasn salamak amacyla özel sektör yatrmlar da hz kazanmaya balad.

Türkiyede en verimli güne enerjisinin üretilebilecei kentlerden biri olan Vann bu potansiyelini ekonomiye kazandrmak amacyla kurulan ilk özel güne enerjisi santralinde (GES) üretim için son hazrlklar yaplyor.

Enerji Piyasas Denetleme Kurumunun (EPDK) belirledii güne enerjisinden elektrik üretebilecek bölgeler arasnda en yüksek ikinci kotay alan Vanda ilk özel GES tesisini kuran Kenan Yldz, tesiste ürettii elektrii 10 yl boyunca devlete satacak.

Vann Tuba ilçesine bal Alaköy yolu üzerinde 10 dönüm arazi üzerine kurduu GESte 500 KW elektrik üreteceklerini belirten genç giriimci Yldz, AA muhabirine yapt açklamada, uygulanacak tevik ve salanacak kolaylklarla daha fazla güne enerjisi yatrmnn bölgeye geleceini söyledi.

Yldz, uzun yllardr Vanda ticaretle uratn, irketlerde üst düzey yöneticilik yaptn, 2013te de kendi irketini kurarak güne enerjisi yatrm yapmaya karar verdiini anlatt.

- Vann ilk onayl projesi

Zor artlar altnda balad GES projesini nihayete erdirmenin mutluluunu yaadn belirten Yldz, Vanda ilk özel onayl projemiz Mikrom GES oldu,yine hayata geçen, geçici kabulünü yapacamz ilk proje olacak. Ksa zamanda resmi açln yapacaz. nallah memleketimiz için hayrl olur. dedi.

Dört yllk bir sürecin ardndan projenin tamamlanma aamasna geldiini bildiren Yldz, Vann güne enerjisi konusunda çok önemli bir potansiyele sahip olduunu ve bunu deerlendirmek için yola çktklarn dile getirdi.

Küçük yalarda çalma hayatna baladn ifade eden Yldz, sonrasnda yapt aratrmalarda, güne enerjisinin gelecein parlak yatrmlarndan biri olduunu düündüünü söyledi.

Yldz, aratrmalarn ardndan güne enerjisi santrali kurmaya karar verdiini belirterek, öyle konutu:

lk etapta insanlar dalga geçti. Dar imkanlarla böyle bir yatrmn yaplamayacan söyleyerek sürekli beni eletirdi. Sabr ve gayretle çabalayarak projemizi tamamladk. Finans ksmn ortamz Enso elektrikle birlikte giderdik. Sektörün burada ciddi zorluklar var. Yasal prosedürler çoktu. Bakanlk nezdinde iyiletirme çalmalar yaplyor ama biz zorlu dönemine denk geldik ama çok ükür bitirdik. Bundan sonra bu tür tesislerin saysnn artmasn ümit ediyoruz. Ülkemizin enerji ihtiyacnn yüzde 67sini dardan karlamas büyük bir rakam. Bu tür tesislerin desteklenmesi ve saylarnn arttrlmas gerekiyor. in içine girdikten sonra ciddiyetinin ve öneminin farkna vardk. nallah ksa sürede bu tesislerin says artar.

Güneli gün saysnn fazlal ve güne nlarnn daha verimli gelmesi nedeniyle Vana yatrmn mantkl olduunu vurgulayan Yldz, Van Yüzüncü Yl Üniversitesindeki santralin bir yllk verilerini de inceleyerek üretimde ciddi rakamlar elde edebileceklerine inandn kaydetti.

- 6 ylda kendini amorti edecek

Dört yllk sürecin ardndan gösterdii çaba ve harcad emein karln görmekten mutluluk duyduunu dile getiren Yldz, Sadece Vana has deil ülkemiz için de önemli bir tesis olacak buras. Yenilenebilir enerjinin ülkemiz için öneminin farkndayz. Ancak ilemler ar yürüyor, bunun hzlandrlmas gerekiyor. Vanda böyle bir tesis kurmaktan ve son halini görmekten dolay çok mutluyuz. diye konutu.

Vanda GESlerin saysnn artmasnn ülke ekonomisi açsndan önemli olduuna dikkati çeken Yldz, unlar kaydetti:

Bu iin en önemli ksm resmi prosedürler. çok uzun bir süreç. 15 kurumdan görü ve izin alnyor. TEDA ile gerekli yasal balantlar yaplyor. 10 yl devletin satn alma garantisi var. Bu sürenin sonunda tekrar sözleme yaplrsa devlete satlacak ama anlama yaplmazsa özel sektörde istediimiz kurumlarla anlama yaparak onlara satacaz. Bugün itibaryla tesisimizin 600 bin avro maliyeti var. Vandaki güneli gün says ve verimliliine göre 6 ylda kendini amorti etmesini planlyoruz. Bu iin en önemli hususu Vanda çok sayda bavuru yapld. çok sayda firma olmasna ramen hazrda bir tesis yok. Yetkili mercilerin bunu hzlandrmas ülkemizin yararna olacaktr. Gerekli yasal mevzuatlarnn kolaylatrlmas ya da yatrmclarn desteklenmesi gerekiyor.

Ana Sayfaya Git