Vatan hainliğine katlanmak gerek

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a, sosyal medya paylaşımında hakaret ettiği gerekçesiyle AK Parti İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık'a, 4 bin TL manevi tazminat cezası veren Diyarbakır 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nce, gerekçeli karar açıklandı.

Haberler 11.01.2018 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti zmir Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi Hüseyin Kocabyk, 10 Ekim 2016 tarihinde, sosyal medya hesabndan yapt paylamda, Demirta iti yarg kararna ramen serbestçe geziyor. Onlarca ehit veriyoruz. Bu vatan haininin peine düecek bir savcs yok mu ülkenin dedi. AK Partili Kocabykn paylam üzerine HDPli Demirtan avukat Mahsuni Karaman, kiilik haklarna saldr iddiasyla Diyarbakr 2nci Asliye Hukuk Mahkemesinde 20 bin TLlik manevi tazminat davas açt. Dilekçesinde, binlerce takipçisi olan Kocabykn paylamnda, müvekkiline ar hakarette bulunduunu belirten Karaman, unlar kaydetti:

Ülkenin içinde bulunduu sert politik iklimde, sorumsuzca yaplan paylam ile müvekkilime sadece hakaret ve tehditte bulunulmamakta ayn zamanda marjinal çevrelere hedef gösterilmektedir. Daval, müvekkilime it demek suretiyle ar hakarette bulunmutur. Konuyla ilgisiz Yargtay veya AHM içtihad ileri sürmekle yaplan ar saldrya hukuki klf bulunamaz.

DAVANIN DYARBAKIRDA AçILMASI KÖTÜ NYETL

AK Partili Kocabykn avukat Necdet Pakdil ise mahkemeye gönderdii cevap dilekçesinde, davann Ankarada açlmas gerekirken, kötü niyetle Diyarbakrda açldn savundu. Pakdil, dilekçesinde, nsanlarn yargdan adalet beklerken, davacnn halen yargya rest çekmesi karsnda müvekkilim tepkisini ortaya koymak ve davacy eletirmek adna yazy yazmtr. Yazya bütün olarak bakldnda hakaret içeren bir cümle yoktur, eletiri mahiyetindedir. Müvekkilim, düüncelerini açklamtr. Düünce özgürlüü kapsamnda deerlendirme yaplarak, davann reddi gerekmektedir. Sarf edilen sözler, eletiri mahiyetindedir. Bu ifadelerin kullanlmasna davacnn kendisi neden olmutur. Bu ifadeler, hiçbir ekilde kiilik haklarna saldr deildir dedi.

MAHKEMEDEN 4 BN TL TAZMNAT KARARI

Davay sonuçlandran mahkeme heyeti, manevi tazminat davasnn ksmen kabulüne ve Kocabykn, Demirtaa yönelik kulland it kelimesi nedeniyle 4 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi. Kocabykn kulland vatan haini ifadesi nedeniyle yaplan tazminat bavurusunun reddine karar veren heyet, reddedilen tazminat nedeniyle Demirtan Kocabyka bin 980 TL avukatlk ücreti ödemesine hükmetti. Heyet, ayrca kabul edilen tazminat talebi nedeniyle de Kocabykn Demirtaa bin 980 TL avukatlk ücreti ödemesine karar verdi. Diyarbakr 2nci Asliye Hukuk Mahkemesince gerekçeli karar açkland. Kararda, taraflar arasnda Kocabykn sözlerinin ifade özgürlüü kapsamnda olup olmad, Demirtan kiilik haklarnn saldrya urayp uramad ve saldrya uramsa bunun manevi tazminat gerektirip gerektirmedii konusunda uyumazlk bulunduu belirtildi. Benzer davalarla ilgili Avrupa nsan Haklar Mahkemesi (AHM) içtihatlarna dikkat çekilen kararda, Kocabykn it ve vatan haini ifadelerini Demirtaa yönelik sarf ettii ve cevap dilekçesinde bunu kabul ettii belirtildi.

SYASETçLER DAHA FAZLA HOGÖRÜLÜ OLMALI

AK Partili Kocabykn vatan haini ifadesine ilikin Yargtay kararlarna dikkat çekilen gerekçeli kararda, HDPli Demirtan olay tarihinde partinin e genel bakan olmas nedeniyle siyasi kiiliinin olduu, AHM içtihatlarna göre, siyasetçilerin zorunlu ve bilinçli olarak fiillerini ve davranlarn vatandalarn, gazetecilerin, dier siyasetçilerin ve toplumun bakaca kesimlerinin kontrolüne açk brakmakta olduu kaydedildi. Siyasetçilerin daha fazla hogörülü olmas gerektii belirtilen kararda, öyle denildi:

Davac ve davalnn siyasetçi kimliinin bulunduu, siyasetçilerin birbirlerine kar ar eletiri ve ithamlarnn siyasetin doas gerei olaan olduu, vatan haini kelimesinin ar da olsa siyasiler bakmndan eletiri snrlar içinde kald, sosyal medya hesabndan yaplan açklamalarn toplumu ilgilendiren konulara ilikin bulunmas nedeni ile kamusal ilginin de bulunduu, söz konusu eletiri sert olsa dahi, davacnn siyasi kiilii nedeniyle hakknda yaplan bu sert eletiri ve ifadeye katlanmas gerektii, neticeten vatan haini kelimesinin davacnn kiilik haklarna yönelik bir saldr olmayp, ar eletiri kapsamnda kald, bu ifade nedeniyle davacnn manevi bir zarar domad vicdani kanaatine varldndan, bu ifade nedeniyle manevi tazminat talebinin tümden reddine karar verilmitir.

T KELMES KLK HAKLARINA SALDIRI

AK Partili Kocabykn, kulland it kelimesinin ise kiisel deer yargs niteliindeki görüleri olmad belirtilen gerekçeli kararda, bu kelimenin ifade ve düünce özgürlüü hakk kapsamnda olmad kaydedildi. Bu ifadenin, Demirtan siyasi kiiliini, görüünü ya da mensup olduu partisinin icraatlarn eletiri kapsamnda olmadna vurgu yaplan kararda, bu snrlar aarak, davacnn kiilik haklarna saldr tekil eder nitelikte olduu ve bu sebeple Kocabykn tazminat ile sorumlu tutulmas gerektii kanaatine varld belirtildi. Gerekçeli kararda, ayrca kullanlan ifadelerin arl, taraflarn siyasi konumlar, sosyal ve ekonomik durumlar ile tazminat hukukunun prensipleri dikkate alnarak, davann it ifadesi yönünden ksmen kabulüne karar verildii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git