'Vazgeçme eğilimi' olan öğrencilere tavsiyeler

Uzmanlar, pandemide odaklanma problemi yaşayan ve vazgeçme eğiliminde olan öğrencilerin sayısında hayli artış yaşandığına dikkat çekerek tavsiyelerde bulundu. Adaptasyon, motivasyon, verimli ders çalışma teknikleri ve sosyal faaliyetlere dair önemli tüyolar veren uzmanlar, öğrencilere ‘Asla geç değildir’ mesajı verdi.

Haberler 05.02.2021 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rehber Öretmeni Fadime Ekici Bengü ve Psikolog Duygu Büra Süren, pandemi süreci ile gerek sosyal gerekse ruhsal olarak birçok örencinin odaklanma, planlama yapma ve bu süreci yönetme konusunda belli problemlerle kar karya olduuna dikkat çekerek önemli tavsiyeler aktard.

Bengü, örencilerin ders çalma sürecinde vazgeçmek yerine harekete geçmesi gerektiinin altn çizerek, Her ne kadar zor görünse de bir baka açdan bakldnda süreç içerisinde sadece olumsuz duygular barndrmayan bizlerin kendimizi kefetmemizi salayan bir süreç olarak da devam ediyor olmas bireysel farkllklarmzn bir kez daha anlalr olmasn salyor. Bireysel farkllklarmz bizi biz yapan detaylardan en önemlisi olarak görebiliriz. Bu zamana kadar resim, müzik, spor vb. alanlardaki yeteneklerini fark etmeyen bireylerin kendilerine doru bir kefe çktn gözlemleyebiliyoruz. Bu süreçte çok sklm, çok bunalm bir çk noktas bulamyor gibi de hissedebiliriz. Bu noktada unutulmamas gereken en ince ayrnt balamak için asla geç olmamasdr. Nasl toparlayacaz, o kadar çok konu/i birikti ki diyebilirsiniz. Bu süreci toparlamak adna ufak bir çaba bizim için yeterlidir dedi.

HEDEF GELTR VE HEDEFE UYGUN BR PLAN HAZIRLA

Olumlu bir çalma davran için teknik anlamda birkaç detaya baklmas gerektiini ifade eden Bengü, Bunlardan birincisi; hedef gelitirme olarak karmza çkyor. Bu noktada, hedefin bize uygunluunu ölçmemiz gerektiini unutmamamz gerekiyor. Hedefimiz konusunda netsek hedefimize uygun bir plan hazrlayp süreci ilerletme konusunda en önemli iki adm atlatm oluyoruz. Hedefimiz bizim bir yolda nasl yürüyeceimizin göstergesi olduu gibi, çalma planmzn daha verimli olmasn zaman planlamas kolay yapabilmemizi de salayacaktr. Burada unutulmamas gereken en önemli detaylardan birisi; planmzn hedefe uygun olduu kadar, örenme stilimizi destekleyici bir nitelikte olmas gerektiidir ifadelerini kulland.

KOLAY VE ZOR DERSLER DENGELEYN

Süreç içerisinde çok ar hedeflerle donatlm bir programn da erteleme ve çalmama eilimine iteklediini söyleyen Bengü, bu noktada dengeli ilerlemek gerektiine vurgu yaparak u tavsiyeleri aktard

Program içerisindeki denge her zaman destekleyicidir. Bu dengeyi öyle düünebiliriz: Diyelim ki çok zorlandmz ve çok kolay gelen ikier ders var. ki kolay dersi veya iki zor dersi bir arada çalmaya çalmak her ikisi açsndan da verimimizi düürebilir. Bu noktada, bir kolay ders bir zor ders gibi denge kurup ilerlemeyi hedeflemeliyiz.

Bengü, ders çalma süreçleri içerisinde örencilerin kendilerini desteklemesi gereken en önemli noktalardan birinin; periyodik çalma ve mola sürelerini (1 saatlik çalmaya 20 dakika mola) çalmaya dhil etmek olduunu belirterek, En destekleyici unsurun; ders takibi ve tekrar olabilecei gibi düzenli ve yeterli çalma süreci ile de kendimizi desteklemeyi unutmamalyz. Tekrar süreçlerinde ise mutlaka günlük, haftalk, iki haftalk ve aylk tekrarlar ile ilerlemeliyiz. Sonrasnda ise mutlaka kendimizi test etmeliyiz önerisinde bulundu.

ZAMANDAN VERM ALMA BçMMZ FARKLILIK GÖSTEREBLR

Süreç içerisinde örencilerin skça kendilerine sorduu Hep program yapyorum ama bir türlü ilerlemiyor veya Daha çok odaklanma sknts yayorum gibi durumlarla kar karya kalndn söyleyen Bengü, bu tür durumlarda, herkesin zamandan verim alma biçiminin farkl olduu hatrlatarak u ifadeleri kulland

Saç rengimiz, kilomuz ve boyumuz nasl farklysa bir konuyu anlama yorumlama biçimimiz, zamandan verim alma biçimimiz farkllk göstermektedir. Bu sebeple, programmzn kiiye özel olmas önem arz etmektedir. Hangi derse ne kadar zaman ayryorum, hangi ders benim için daha zorlayc/kolay bunlar belirleyerek kendime uygun bir program hazrlamam daha kolay olacaktr. önerisinde bulundu.

EGZERSZ YAPMAK, ODAKLANMAYI KOLAYLATIRIR

Bengü, pandemi sürecinde örencilerin kstlama nedeniyle hem fiziksel hem zihinsel anlamda yorgun olduuna dikkat çekerek egzersiz önerisinde bulundu;

Günlük ufak tefek egzersizlerle kendimizi desteklediimizde, beslenme ve uyku düzeninize dikkat ettiinizde fiziksel ve zihinsel anlamda daha zinde kaldnz fark edeceksiniz. Geliim çanda olduunuzu düündüümüzde fiziksel ve zihinsel aktivitelerinizin salam ilerlemesi için tüm bunlara dikkat etmemiz verimli bir süreç geçirmemizi salayacaktr. Ayrca, fiziksel ve zihinsel geliim için beslenme, uyku düzeni ve fiziksel aktiviteler, nefes egzersizleri de odaklanma problemleriyle ba etmekte yardmc olacaktr. Bununla ilgili video ve uzman eitimlerinden faydalanmak mümkün. Unutmamalyz ki, süreci yönetebilmek adna, öncelikle problemin ne olduunu belirlemeli, çözüm için ise öncelik sras belirleyerek harekete geçmeliyiz. Bu bizim geleceimiz, kendi geleceimiz için imdi durup bekleme deil, süreci yönetmeye karar verme ve harekete geçme vakti.

PANDEMDE ÖRENCLERN MOTVASYON çALIMASI

Psikolog Duygu Büra Süren ise pandemi sürecinde oluan izolasyon ile örencilerin kendilerini yalnzlam hissettiine dikkat çekerek, Bu durumda örenci ne kadar çaba sarf etse de tam verim salayamadn düünüyor olabilir. Öncelikle bu duruma yaklak bir senedir altmz düünsek de kiisel farkllklarn ve psikolojik iyi oluun, bu sürece olan adaptasyonu etkiledii bilinmektedir dedi.

KALIPLAMI REçETE DEL, BREYE YÖNELK MOTVASYON

Adaptasyon sürecinde kritik noktann kabullenme aamas olduunun altn çizen Süren, En yüksek verim ile eitime devam edemiyor olsak da içerisinde bulunduumuz durum artlarna en uygun verimi yakalama ve dönem içerisinden elimizden gelenin en iyisini yapma motivasyonunu kendimize salamalyz. Tüm bu koullar ile günlük hayatmza devam edebilmek ve verimli bir eitim sürecine adapte olabilmek için ilk artmz, tabii ki motivasyonu salamak. Bu noktada tekrar belirtmek isterim ki, tüm koullar gözetildiinde her bir örencinin gerekli motivasyonu salama ekli birbirinden farkldr. Bu yüzden kalplam motivasyon reçetelerini uygulamak yerine bireysel motivasyon rehberi oluturmak oldukça önemlidir. Aksi takdirde, kalplam yollar ile istedii baarya ulaamayan örenciler, kendilerini baarszlk içerisinde hissedecektir. Kopyalanm admlar yerine, örencilerin kendi deneyimleriyle birlikte bir rehber oluturmalarnn önemli olduunu unutmamak gerekiyor uyarsnda bulundu.

ÖNCELKLERNZ BELRLEYN

Süren, motivasyon rehberi olutururken bir dier kritik noktann da öncelikleri belirlemek olduunu vurgulayarak, Bunun için de gerek gün içerisinde gerek dönemsel olarak yapmay hedefledikleriniz içerisinden bir önem listesi oluturmak iinize yarayacaktr. Bu zorlu sürecin önceliklerinizin önüne geçmesini engelleyerek, içerisinde bulunduunuz zamanda elinizden gelenin en iyisini yapma düüncesi motivasyonel olarak sizi güçlendirecektir diye konutu.

UZAKTAN SOSYAL OLABLMEK çOK ÖNEML

Süren, motivasyonu yüksek tutabilmek için u tavsiyeleri verdi;

Eitim sürecinde uzaktan sosyal olabilmek oldukça önemli. Online platformlarda ders konsantrasyonunun dütüü ve katlmn azld u süreçte, eitimden ve sosyal çevreden uzaklamamak adna devamllk çok önemli. Zaten verimli olmuyor, derse katlsak da anlamyoruz düüncelerinin yerine devam etmeye çabalamak eylemini yerletirebilirsiniz. Bir eyin devamllnn olmas, motivasyonu ayakta tutan en önemli etkenlerden biridir. Böylelikle motivasyon için ilk adm atm saylacaksnz.

OLUMLU YAKLAIM OLMAZSA OLMAZ

Zihinsel olarak, örencilere eyleme geçmekten uzaklatran düünceler yerine, onlar olumlu düünceler ile deitirmenin art olduunu belirten Süren, Unutmayn ki, olumsuz düüncelerinizden kaynakl bir durgunluk yayorsanz, zihninizin iplerini olumsuz düüncelerden geri almak için harekete geçmelisiniz. Örnein; zaten pandemi dönemindeyim, ne kadar verimli ders çalabilirim! yerine, gayret edersem elimden gelenin en iyisini yapabilirim. dememiz gerekiyor. Bununla beraber, ne olaca belli deil, kesin snavm çok kötü geçecek! eklinde düünmek yerine, ne olacan bilmiyorum ama, baarl bir snav geçirmek için elimden geleni yapacam. yaklamna ihtiyacmz var. önerisinde bulundu.

Ana Sayfaya Git