..Ve tünel çıktı!

Patlamaya kazılan tüneldeki bomba neden olurken, şehit sayısı 3'e yükseldi. 5 Kişi gözaltına alınırken, PKK'nın tüm emniyet binalarını bu eylemle hedef aldığı bildirildi. PKK saldırıyı üstlendi.

Haberler 13.04.2017 - 09:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Balar lçesindeki Emniyet Müdürlüü Ek Binasndaki atölyede önceki gün sabah meydana gelen ve 1 polis ile 2 sivil memurun ehit olduu, 60a yakn kiinin de yaraland patlamaya, terör örgütünün yandaki inaattan tünel kazarak yerletirdii bombann neden olduu ortaya çkt. Önce tamirdeki panzerin patlad açklanrken, Dardan müdahale yok diyen çileri Bakan Süleyman Soylu, dün sabah yapt açklamada, Terör saldrs olduu ortaya çkt. Dardan açlan tünel vastasyla gerçekletirilmi dedi. Olayla ilgili 5 kii gözaltna alnrken, kapsaml operasyonlar balatld.

EHT SAYISI ÜçE YÜKSELD

Merkez Balar lçesinde önceki gün sabah Emniyet Müdürlüü ek birimlerinin yer ald alan içerisindeki Bakm-Onarm ube Müdürlüüne ait tamir atölyesinde meydana gelen patlamada, polis memuru Burhan Mercan ile sivil memurlar Yunus Elaltunterin ve Cengiz Tekin ehit olurken, 2si Emniyet mensubu olmak üzere çevredeki vatandalar toplam 60 kii yaraland. Bu yaralardan büyük bölümü ayakta tedavi edilip taburcu edilirken, yaplan aratrmada patlamann dardan tünel kazlarak içine örgüt üyelerince patlayc yerletirilip patlatlmas sonucu meydana geldii saptand.

TÜNEL KAZILARAK PATLATILMI

Bu arada patlama noktasnda tünelin ucunun bulunduu görüntüler ortaya çkt. Sosyal medyada paylalan görüntülere göre, yerin yaklak 2 metre altnda kazlan ve bir insann geçebilecei çapta olan tünelin dier ucunun ise atölyenin karsnda bulunan bir inaatn alt katna çkt belirtildi. Diyarbakrda dün meydana gelen patlama ile ilgili yürütülen soruturmada 5 kiinin gözaltna alnd ve polisin bölgede çalmasnn devam ettii örenildi.

BAKAN SOYLU AçIKLADI

çileri Bakan Süleyman Soylu, katld canl yaynnda gündeme ilikin sorular yantlayarak, Diyarbakrda il emniyet müdürlüü ek birimlerinin yer ald alanda dün meydana gelen patlamayla ilgili açklamalarda bulundu. Patlamann bir terör saldrs olduunu söyleyen Bakan Soylu, Patlama, orada bir teknisyen yardmcmzn bir zrhl arac tamiri esnasnda gerçekleti. Dün gece itibariyle netleti. Mesele bir terör saldrs. u anda 10-12 hafif yaralmz var hastanelerde; ama onun ötesinde bir teknisyen yardmcmz daha enkaz altndan çkarld ve o da ehit oldu. Bir polis memurumuz da orada ehit oldu. Bir terör saldrs olduu aça çkt. lk önce araçla patlaynca ve orada bir çukur meydana getirince araçtan kaynakland düünülmütü. Ama yaplan bütün tetkiklerde ve bütün aratrmalarda netleti ki bu, bir terör saldrs diye konutu.

YERN ALTINDA PATLAYICI YERLETRMEK SURETYLE...

Dardan açlan bir tünelle saldrnn gerçekletirildiini açklayan çileri Bakan Soylu, Biz ilk önce acaba içeriye girip, bir kii, çalan marifetiyle bir ey koydu mu; diye düünmütük. Ama dardan açlan bir tünel vastasyla bunu gerçekletirdiler. Biz emniyet binalarmzn etrafnda yaklak ayda bir arama tarama yaparz. Böyle bir tehditle karlamayalm, diye. Demek ki çok ksa bir süre içerisinde böyle ey kazmlar. Yerin altnda patlayc yerletirmek suretiyle ama bütün detayn vali bey açklayacak dedi.

L VALL AçIKLAMA YAPTI

Diyarbakr Valilii dün merkez Balar lçesi Emniyet Müdürlüü ek binasnda dün 3 emniyet mensubunun ehit olduu, 1 polis ile 3 sivilin yaraland bombal saldrnn, teröristler tarafndan 30 metre tünel kazlarak gerçekletirildiini açklad. Açklamada, Kriminal inceleme sonucu RDX, Amonyum Nitrat, TNT ve mazot ile hazrlanan yaklak 1 ton olduu deerlendirilen patlayc yerletirildii ve zaman ayarl düzenek ile patlamann gerçekletirildii tespit edilmitir denildi.

Valilikten yaplan yazl açklamada, Balar lçesinde bulunan, l Emniyet Müdürlüü ek birimlerimizin yer ald alan içerisindeki Bakm-Onarm ube Müdürlüüne ait tamir atölyesinde dün saat 10.47de meydana gelen patlama ile ilgili dün yaplan ilk açklama hatrlatlarak öyle denildi:

1 TON PATLAYICI HAZIRLANMI

Patlama sonras yaplan çalmalar sonucunda enkaz altnda 2 polis memuru ile 1 sivil personelin kald anlalm, AFAD ekipleri koordinesinde UMKE, 112, tfaiye ve Emniyet birimlerimizce gerçekletirilen arama kurtarma faaliyetleri neticesinde saat 12.20 de enkaz altnda kalan 1 polis memuruna ulalm, hemen hastaneye kaldrlarak tedavisine balanm ve tedavi sonucu taburcu olmutur. AFAD koordinesinde gerçekletirilen uzun süre yaplan arama kurtarma faaliyetleri neticesinde enkaz altnda kalan sivil personele saat 17.50 sralarnda, dier polis memurumuza ise 23.15 sralarnda ulalmtr. Yaanan olay sonucunda 1i polis, 2si sivil personel olmak üzere toplam 3 emniyet personelimiz ehit dümütür. Patlama da yaralanan 1i polis, 3ü sivil vatanda olmak üzere toplam 4 yaralmzn tedavileri çeitli hastanelerde devam etmektedir.

30 METRE TÜNEL KAZILMI

Valilik açklamasnda, konu ile ilgili yaplan aratrmada, Emniyet Müdürlüü ek birimlerinin bulunduu alana bitiik apartmann bodrum katndan, Bakm Onarm ube Müdürlüüne bal tamir atölyesine doru yaklak 30 metre uzunluunda tünel kazld da belirtilerek, Yaplan kriminal inceleme sonucu RDX, Amonyum Nitrat, TNT ve mazot ile hazrlanan yaklak 1 ton olduu deerlendirilen patlayc yerletirildii ve zaman ayarl düzenek ile patlamann gerçekletirildii tespit edilmitir. Konu ile ilgili olarak Cumhuriyet Basavclmzca yürütülen soruturma kapsamnda, olay ile dorudan ilikisi olduu deerlendirilen 5 üpheli yakalanarak gözaltna alnmtr denildi.

Diyarbakr Valilii açklamasnda ayrca, Terörle mücadele kapsam çerçevesinde, Cumhuriyet Basavclnn talimat ile PKK ile iltisak olduu deerlendirilen, 172 üphelinin de gözaltna alnd belirtildi.

AMAçLARI BÜTÜN EMNYET BNALARINI PATLATMAKTI

Öte yandan tünel kazan teröristlerin hedefinin bütün emniyet binalarn patlatmak olduunun tahmin edildii bildirildi. Teröristlerin kazdklar tünel ile emniyet yerlekesinde bulunan binalarn altna kadar geldikleri ve tünele patlayc yerletirmeye baladklar belirtildi. Güvenlik kaynaklar, tünelin tamamen patlayclarla doldurulduktan sonra saldrnn gerçekletirileceinin tahmin edildiini ancak dünkü patlamann plansz yaanmas üzerine bu hain saldrnn asl hedefine ulaamadn söyledi.

GEçEN KASIMDA TERÖRSTLER SALDIRMITI

PKKl teröristler Emniyet Müdürlüü Ek Binasna geçen 4 Kasmda saldr düzenlemiti. Bina önündeki yolda teröristlerin bombal arac infilak ettirmeleri sonucu 2 polis ehit olmu, 7 sivil yaamn yitirmi 100den fazla kii yaralanmt.

Ana Sayfaya Git