Vefakar kardeş

Diyarbakır'da, böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi gören Dilek Yayğir'e vefakar kardeşi Mehmet Yayğir böbreğini bağışladı.

Haberler 07.10.2021 - 01:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, böbrek yetmezlii nedeniyle diyaliz tedavisi gören Dilek Yayire (37), kardei Mehmet Yayir (33) böbreini balad. Böbrek nakli Diyarbakr Salk Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde Organ Nakli Merkezi Klinik Sorumlu Uzman Transplantasyon Cerrahi Uzman Doç Dr. Nurettin Ay öncülüündeki ekip tarafndan gerçekletirildi. Baarl bir operasyon sonucu salna kavuan 2 çocuk annesi Dilek Yayir, 10 yldr böbrek tedavisi gördüünü belirterek, böbreklerinin iflas ettiini ve böbrek nakline destek verilmesi gerektii çarsnda bulundu.

Yayir, Diyalizdeki 2 ylm kabus gibiydi, günümüzde Diyarbakr olarak kadavra konusunda çok geriyiz. nsanlarmz lütfen can kurtarsn, tek böbrekle yaayan birçok insanlarmz var, bunu kimse yapmyor, benim kardeim bunu bana yapt. Ben ömür boyu ona minnettar kalacam. Bunu herkes yapmal. Pandemiden dolay biraz gecikti ama Nurettin hocamz arayp ilemleri yapabileceimizi söyledi, bir ay içerisinde hazrlandk, nakile girdik, ben bu kadar baarl olacan sanmyordum, kötü geçeceini düündüm fakat 2nci günü aya kalktm. Doktorlarma ve kardeime minnettarm, hayatm onlara borçluyum dedi.

BEN YAADIKçA HER ZAMAN ONUN YANINDAYIM

Ablasna böbreini vermenin mutluluunu yaadn belirten Mehmet Yayir ise ablasnn her zaman yannda olacan kaydetti. Yayir, Hiç düünmedim ve tereddüt etmedim. Kardetir, candr, benim canmn yars onun candr. Her ey olumlu geçti. Skntsz bir ekilde, profesyonel hocalarmzla birlikte naklimizi olduk, bugün de taburcu olacaz nallah. Hiçbir skntmz da yok, Allah bir daha göstermesin diye konutu.

LAPAROSKOPK YÖNTEMLE BÖBRE ALINIP NAKL EDLD

Ameliyatn gayet baarl geçtiini dile getiren Diyarbakr Salk Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaargil Eitim ve Aratrma Hastanesinde Organ Nakli Merkezi Klinik Sorumlu Uzman Transplantasyon Cerrahi Uzman Doç Dr. Nurettin Ay ise, 2013 ylndan beri faaliyet gösteriyoruz, 300e yakn böbrek nakli gerçekletirdik. Verilerimizde bir yllk yüzde 99 baar, bu yl Covid-19dan dolay ksmi bir açklk yaamt. 3 ay aktif çaltk 30 böbrek nakli gerçekletirdik, 30 hastamz da u an çok iyi. Dilek Hanm uzun bir zamandr kronik bir hastalkla mücadele ediyordu. Son dönem böbrek yetersizlii gerçeklemiti, 2 yldr diyaliz programndayd, kardeiyle böbrek nakli olmak için bavurdu, gerekli hazrlklarn yapp bekleme sürecine aldk. Normalleme süreciyle naklimizi gerçekletirdik. Baarl geçti, bugün de taburcu olacak. Umarm bir daha organ ihtiyac olmaz. Türkiyede olduu gibi Diyarbakrda kadavrada çok geri, özellikle Covid-19 süreci bu ii daha da baltalad. Bizde canldan nakil çok ön planda, baar oran Türkiye ortalamasnn üstünde. Dünya verileriyle e deer, bu açdan ameliyat sonras 7 gün 24 saat hastalar bize ulaabilmekte eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git