Vekillikleri risk altında

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında 10 aylık hapis cezasının onaylanıp milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından gözler, hakkında yerel mahkemelerce hapis cezası verilen Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve Diyarbakır vekili Nursel Aydoğan'a çevrildi.

Haberler 23.02.2017 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) E Genel Bakan ve Van Milletvekili Figen Yüksekdan milletvekili seçilmeden önce hakknda örgüt propagandas iddiasyla açlan davada 10 aylk hapis cezasnn onaylanmasnn ardndan gözler hakknda yerel mahkemelerce ceza verilen ve onay sürecinde olan milletvekillerine çevrildi.

Yüksekda hakkndaki hapis cezas Eylül aynda Yargtayca onaylanp tezkerenin Mecliste önceki gün okunmasnn ardndan vekillii düürülmütü. Daha önce benzer durumlardaki kimi milletvekilleri hakknda da tezkereler düzenlenip Meclise gelmesine ramen okunmad için Milletvekilleri düürülmemiti. BDPli Kemal Akta ve Sebahat Tuncelde bu milletvekilleri arasnda yer alyordu.

DEMRTA VE AYDOANA HAPS CEZALARI

Buarada, Demirta hakknda Doubayazt 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafndan 5 ay, Diyarbakr milletvekili Nursel Aydoan hakknda ise örgüt propagandas gerekçesiyle açlan davada 4 yl 8 ay 7 gün hapis cezasna verilmiti.

KISA SÜREDE ONAYLANABLR

ki isim hakknda verilen bu cezalar u an için onay süreci iletiliyor. Daha önce dosyalarn Yargtaya gönderilmesi ve bu sürecin çok uzun sürmesi söz konusuyken Temmuz ayndan bu yana hayata geçirilen istinaf mahkemelerinden dolay 5 yln altndaki hapis cezalarnda Yargtay yolu kapanmas nedeniyle kararlar çabuk verilebiliniyor. Aydoan ve Demirtan hapis cezalar da u an bölge mahkemesi olarak deerlendiren bu mahkemelerde onay bekliyor. Son zamanlarda bu mahkemelerdeki onay süreci ise 20 ila 30 gün ile snrlanm olmas göz önüne alndnda iki ismin cezalarnn da yakn zamanda onaylanma ihtimali yüksek görünüyor.

DER VEKLLER çNDE AYNI SÜREç LETLEBLR

Demirta ve Aydoann söz konusu hapis cezalarnn onaylamas durumunda gerekçeli kararn yaymlanmasnn ardndan milletvekilliklerinin düürülmesine dair süreçte balyor. Onay kararn Meclise ulamas ve Genel Kurulda onaylanmasyla birlikte iki isminde vekillii dümü olacak. u ana kadar sadece Demirta ve Aydoan hakknda yerel mahkemelerce verilen hapis cezas bulunuyor.

Ana Sayfaya Git