'Vergi Kanunu' teklifi Meclis'te

AK Parti, 45 maddelik Vergi Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Haberler 25.10.2019 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Grup Bakanvekili Mehmet Mu, TBMMde teklif ile ilgili basn mensuplarna açklama yapt. Mu, teklif ile dijital hizmet vergisi ad altnda yeni bir madde ihdasnn önerildiini belirterek, Burada belli koullar aramaktayz. Dünya genelinde 750 milyon Euro ve Türkiyede 20 milyondan fazla haslat elde eden ve haslat her türlü reklam gelirleri, içerik satlar, mal ve hizmet satlarna araclk yapan Web sitelerinde sunulan araclk hizmetlerinden elde edilen haslat üzerinden yüzde 7.5 orannda belirlenmi durumdadr dedi.

KONAKLAMA VERGS

Dünyada pek çok ülkede uygulanan, konaklama vergisini de ihdas ettiklerini ifade eden Mu, Konaklama vergisinin oran yüzde 2dir. Haslat üzerinden yüzde 2 olacaktr. Konaklayan kiilerden alnacaktr. Bu yl için yüzde 1 olarak uygulanacaktr. 2021 yl için de yüzde 2 olarak ve sonras için uygulanacaktr. 2020nin Nisan aynn banda bu vergi müessesi yürürlüe girecektir. Belli bal durumlarda, örenci kamu misafirhaneleri ve diplomatlarn kald misafirler bu vergiden istisna olacaktr diye konutu.

GELR VERGS YÜZDE 40A çIKIYOR

Gelir vergisinin üst dilimi olan yüzde 35i, yüzde 40a çkarmay teklif ettiklerini belirten Mu, 500 bin ve yukarsnda kazanç elde edenler yüzde 40 orannda gelir vergi ödeyecekler. Spor hakemlerinin elde ettii kazançlar gelir vergisinden istisnayd, bunu kaldryoruz. Esas sahiplerine tannan serbest meslek kazançlarnda istisna tutarn 500 bin TL ile snrl tutmay teklif ediyoruz. 500 bin TL gelir elde eden gerçek kiilerin tamamna kazançlarn beyan etme imkan getiriyoruz dedi.

DEERL KONUT VERGS

Mu, bu teklifle ilk kez getirilecek olan, deerli konut vergisinin uygulanacan aktararak, Burada 5 milyon ile 7,5 milyon lira arsnda konut deeri olanlar, yllk binde 3, 7.5 ile 10 milyon arasnda binde 6, 10 milyon üzeri konut sahibi olanlar ise yllk yüzde 1 orannda deerli konut vergisi verecekler diye ifade etti.

Lig usulüne tabi spor dallarnda, en üst liglerde faaliyette bulunan sporculara yaplan yüzde 15 olan tefkivat orannn yüzde 20ye çkarldn belirten Mu, Özel sektörde irketlerin kiraladklar otomobillerde üst limit 5 bin 500 TL olarak teklif edilmektedir. Üstünde araç kiralanabilir; ama bu giderletirilemeyecek. Kambiyo muameleleri vergi orann binde 1den binde 2ye çkmasn öneriyoruz. Döviz hesaplarnda elde edilecek olan faiz gelirlerine uygulanan stopaj oran yüzde 15, bunun bir katna kadar artrlmasyla alakal Cumhurbakanna yetki veriliyor dedi.

Ana Sayfaya Git