Virüs kısır yapıyor

Türkiye’de 80 erkek üzerinde yapılan bir araştırma, koronavirüs sonrası kandaki interlökin -6 düzeyinin yükselmesine bağlı olarak erkeklerde cinsel iktidarsızlık görüldüğünü ortaya koydu. Araştırma, İngiltere’nin en saygın tıp dergilerinden biri olan Andrologia dergisinde yayınlandı.

Haberler 02.11.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki 3 üniversite hastanesinden bilim insanlar, koronavirüsün cinsel iktidarszlk ile balantsn aratrd. 30-45 ya arasnda koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle pandemi servisine yatrlan ve bilinen herhangi bir kronik hastalk tans olmayan 80 erkek üzerinde yaplan aratrmada, hastalarn kan testleri ve hormon düzeyleri analiz edilerek, cinsel fonksiyonlar deerlendirildi. Hastalarn, taburcu olduktan 3 ay sonra cinsel fonksiyonlar tekrar deerlendirildi ve yat anna göre olan deiim kaydedildi. Hastalarda, koronavirüs gibi iltihabi durumlarda vücudun savunma sistemi için ürettii bir protein olan interlökin -6 düzeyinin yükseldii görüldü. çalmann sonunda yat annda interlökin -6 düzeyi yüksek olan hastalarn 3üncü aylarnda cinsel fonksiyonlarnda daha fazla bir bozulma saptand. nterlökin -6 düzeyinin özellikle koronavirüs geçiren genç erkeklerde cinsel iktidarszl tespit etmede bir belirteç olarak kullanlabilecei ileri sürüldü. Türk doktorlarn yapt bu çalma, ngilterenin en saygn tp dergilerinden biri olan Andrologia dergisinde yaynland.

150 MLYONDAN FAZLA YETKN ERKE ETKLYOR

Aratrmay yapan ekipten ç Hastalklar Uzman Dr. Ör. Üyesi Rdvan Sivritepe, cinsel iktidarszln dünyada 150 milyondan fazla yetikin erkei etkilediini söyledi.

Dr. Ör. Üyesi Sivritepe, çalmamzn ana konusu cinsel iktidarszlkt. Cinsel iktidarszln dünyada 150 milyondan fazla yetikin erkei etkiledii biliyoruz. Damar sertlii, sigara, hipertansiyon, kolesterol yükseklii, eker hastal ve obezite gibi birçok hastalkla ilikili olduu yaplan çalmalarda gösterilmitir. Ve son olarak yaplan çalmalarda koronavirüs sonras birçok erkekte cinsel bozukluk olduu ortaya konulmutur. Ancak neden tam olarak açklanamamtr dedi.

BAIIKLIK SSTEM DOSTKEN DÜMAN OLUYOR

Koronavirüs hastalnn yalnzca üst solunum yollarn ya da akcieri deil tüm vücut sistemlerini etkilediini belirten Dr. Ör. Üyesi Sivritepe, Koronavirüs, baz hastalarda kontrolsüz bir baklk cevabna neden olabiliyor. Baklk sistemi hücrelerinin ve bunlarn ürettii birtakm proteinler kanda anormal artabiliyor. Bu duruma sitokin frtnas diyoruz. Yani baklk sistemimiz dostken dümana dönüüyor. Bu durum hastalarda damar iltihab ve küçük damarlarda tkankla neden olarak bata akcier dokusu olmak üzere birçok organ olumsuz etkileyebiliyor. Sitokin frtnasnda baz proteinlerin kanda yükseldiini biliyoruz, nterlökin-6 da bunlardan biri ifadelerini kulland.

NTERLÖKN SEVYES CNSEL KTDARSIZLIK çN BR BELRTEç

Koronavirüs hastalnn cinsel fonksiyonlar bozabildiine dikkat çekmek istediklerini dile getiren Dr. Ör. Üyesi Sivritepe, IL-6 düzeyinin özellikle koronavirüs geçiren genç erkeklerde cinsel iktidarszl tespit etmede bir belirteç olarak kullanlabileceini ileri sürüyoruz. Halkmzn alarn tam yaptrmalarn, temizlik, mesafe ve maske kuralna uymalarn öneriyoruz. Ann deil hastaln kendisinin iktidarszlk yaptnn altn çizmek istiyoruz dedi.

AI DEL, HASTALIIN KENDS CNSEL KTDARSIZLIK YAPIYOR

Dr. Ör. Üyesi Sivritepe, sözlerini öyle tamamlad:

çalmamz koronavirüs salgnnn balad, alarn olmad dönemde yapld. Bu cinsel iktidarszln alarla hiçbir ilgisi olmad da bizim çalmamzn sonuçlarndan biri. Yaplan dier çalmalarda da özellikle Biontech asyla ilgili erkeklerin üreme fonksiyonlarn olumlu yönde etkiledii gösterilmi. Bizim vermek istediimiz bir mesaj da bu, a deil, hastaln kendisi cinsel iktidarszlk yapyor. Bunu da ön görmede interlökin-6 düzeyinin kullanlabileceini ileri sürüyoruz.

Ana Sayfaya Git