Volkanik taşa sanat eserleri

Diyarbakır'da 66 yaşındaki emekli öğretmen Mahmut Nurettin Medyelioğulları, Karacadağ'ın eteklerinden topladığı bazalt taşlarını 15 metrekarelik dükkanında elleriyle şekillendiriyor.

Haberler 04.01.2020 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, özgün görünüe sahip volkanik bazalt ta, emekli öretmen Mahmut Nurettin Medyelioullarnn ellerinde deer kazanyor.

Son faaliyetini 100 bin yl önce gerçekletirdii tahmin edilen 1957 metre yüksekliindeki Karacadan püskürttüü lavlarn soumasyla oluan 120 kilometrelik bazalt platodaki sert kayaçlar, yüzyllarca bölge halknn yaamnn bir parças oldu.

Karacadan ehre armaan olarak nitelendirilen, dayankll sayesinde Diyarbakr Surlar gibi çok sayda yapnn yüzlerce yl ayakta kalabilmesini salayan bazalt ta, kimi zaman da sanat eseri olarak deerlendiriliyor.

ehrin kadim mimarisini yanstan, bazalt talaryla örülü Sur ilçesindeki bir evde dünyaya gelen Mahmut Nurettin Medyelioullar da bazalt tann büyüsüne kaplanlardan.

Yllarca Franszca öretmenlii yapan Medyelioullar, 2004 ylnda emekli olduktan sonra bobinaj ustas babasndan kalan 15 metrekarelik dükkanda bir çekiç ve bir iskarpela ile bazalt tan ekillendiriyor.

Emektar usta, Karacadan eteklerinden toplad, bazalt tandan büyük emek ve sabrla hazrlad her biri sanat eserleri deerindeki Diyarbakrn öne çkan yaplarn ve figürlerini yanstan ürünlerini satmak yerine sergilemeyi tercih ediyor.

- Bunlar parayla pulla ölçemezsiniz

Medyelioullar, ta ilemeciliine bazalta duyduu hisleri üzerine baladn belirterek, bu yola çktnda Ayda iki eser yapp, satarm. diye düündüünü söyledi.

Ancak o zahmeti, sknty gördükten sonra bunlar satlmaz dedim. Bunlar parayla pulla ölçemezsiniz, deer biçemezsiniz dedim, biriktirdim. diyen Medyelioullar, bunun üzerine hazrlad ürünleri satmamaya karar verdiini belirtti.

Hazrlad Diyarbakrn kadim kültürünü ve medeniyetini yanstan ürünlerle zaman zaman sergi açtn anlatan Medyelioullar, Ürünler sergilerde baya ilgi gördü. dedi.

Medyelioullar, birçok duyguyu birlikte yaadn fakat en önemlisinin sabr olduunu vurgulayarak, yapt iin inceliklerine ilikin unlar söyledi:

lk krdm tata oke oldum. Yaptm bitirdim, en sonuna geldim, biraz daha rötu yapaym dedim, ta çatlad ve krld. lk defa bama gelen bir eydi. O anki duygu anlatlamaz. Yapacak bir ey bulamadm ve hemen kalktm, dükkan kapatp, gittim. Ondan sonra altm. Bitene kadar krlma ihtimali var diye ie balyorum. Krlmazsa ne ala, krlrsa da alm oldum artk.

- 300ü akn eser hazrlad

Diyarbakr denilince akla ilk gelen eylerden birinin bazalt ta olduunu vurgulayan Medyelioullar, eserlerinde de genellikle Diyarbakrn öne çkan yaplarn ve figürlerini ele aldn dile getirdi.

Medyelioullar, Bu iin tozu, kiri var. O tozu belirli ölçüde yutmu oluyorum. 300ün üzerinde eser hazrladm. Makine ve elektrikli alet kullanmyorum. Sadece çekiç ve el aletleri kullanyorum. Onun için de baya zaman alyor. Yaptm her ürün bana ayr keyif veriyor. Ayn eyi tekrar yapmyorum. diye konutu.

Hayatnn büyük bölümünü öretmenlik yaparak geçirdiini anlatan Medyelioullar, unlar kaydetti:

Öretmenlik yaptm için de Hocam insana yön vermek mi yoksa taa ekil vermek mi kolay? diye soranlar oluyor. Ta daha kolay diyorum. çünkü tatan daha kat insanlar var. Bazalt dünyann en sert talarndan biri olmasna ramen ona ekil vermek daha kolay. ifadelerini kulland.

Medyelioullar, ta ustalnn sabr gerektirdiine iaret ederek, gençlere de sabrl olmay örenmelerini tavsiye etti.

Ana Sayfaya Git