Vücutta hasar oluşturan grip!

Vücutta hasar meydana getiren gribin ilkbaharın sonuna kadar beklendiğini belirten Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammet Asena, 3 yıllık süre zarfı içinde genelde vücudun covide aşina olduğunu, son 2,5 yıl içerisinde birçok grip etkeninden uzak kalındığını söyledi.

Haberler 27.11.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak iki yldr dünyay kasp kavuran korona virüse kar alnan tedbirler, geçtiimiz yl grip vakalarnn çok az görülmesini salamt. Ancak bu yl gribin, vücudu ypratt ortaya çkarken, çocuklarda 1 ay bulan iyileme süreci yaand gözlemlendi. Bahekim Doç. Dr. Muhammet Asena, ailelerin kendi balarna ilaç kullanmalarnn ciddi ilaç yükü oluturduunu ifade ederken, griple beraber çocuklarn eitiminde yüzde 20-25lere kadar devamszlk gördüklerini kaydetti.

DÖRT PKLE BERABER ÖZELLKLE BÖLGEMZDE COVD GEçRMEYEN KALMADI

Son iki yldr ciddi bir covid yükü toplumda olduunu hatrlatan Bahekim Doç. Dr. Asena, maske, mesafe temizlik kurallarna riayet ederek covid spesifik olmak üzere genelde enflüanza, rino virüs denilen nezleden uzaklatklarn belirtti. Doç. Dr. Asena, Nezle, burun aknts, haprma, gözlerde yaarma gibi belirtilerle ortaya çkar. Fakat grip ise eklem ars, ciddi bir halsizlik, ba ars gibi sorunlar müteekkil bir hastalk. Son dönemde covid yükümüzün azalmasyla, tabi hemen hemen dört pikle beraber özellikle bölgemizde covid geçirmeyen kalmad. Fakat son dönemde maske, mesafe kuralna riayet etmeyerek, yine sonbahar ve kn gelmesiyle kapal ortamlarda çok yakn temasla beraber grip vakalarmzda ciddi bir art var. Bu, çocuk hastalarmzda balad. u anda yetikinlerimizi de etkileyen çok fazla sayda karlatmz vaka var. Acil ve poliklinik bavurularnda bunu görüyoruz dedi.

Doç. Dr. Asena, 2,5, 3 yllk süre zarf içinde genelde vücudun covide aina olduunu aktararak sözlerine öyle devam etti:

Son 2,5 yl içerisinde birçok grip etkeninden uzak kalmtk. imdi bu 2,5 yllk süre zarfndan sonra bir kümülatif yük olutu. Ve gribin farkl formasyonlarn görüyoruz. Bu da yine maalesef nezle 2-3 gün sürerken grip, 1 hafta, 10 gün sürer. Ama u anda daha uzun süren, çocuklarda 1 ay bulan bir süre zarfnda iyilememe durumu görüyoruz. Tedaviler genelde semptomatik. Yani öksürüü olan öksürük, burun aknts olana burun aknts, atei olana atee kar ilaçlar düzenleniyor. Ama gribin yükü, gribe kar savaacak bir silahmz yok. Mutlak tedavisi yoktur. Sadece ikayetlere göre tedavi düzenlenir. u an gördüümüz noktada grip, girdii bünyeyi kolay kolay terk etmiyor.

ALELERN KEND BALARINA LAç KULLANMAMASI LAZIM

Hastala kar neler yaplmas gerektii konusunda uyarlarda bulunan Doç. Dr. Asena, Evde mutlaka sv almna, gdamza dikkat edeceiz. Yine toplu yerlerden kaçnacaz. Toplu yerlere girme zaruriyeti varsa mutlaka mesafe kurallarna dikkat edeceiz. Önümüz k, ilkbaharn sonuna kadar biz bu salgn bekliyoruz. Belki covid kadar ykc deil, ama vücudu çok yoruyor. ster istemez bu i ortamna, okul ortamna yansyor. u anda sahada görebildiimiz kadaryla çocuklarmzda maalesef yüzde 20-25 kadar devamszlk görüyoruz. Hastaneye bavurularda eitimleri aksyor. Bizim, ate düürücüler çocuun 38 dereceyi geçmeyen atelerde ara ara ate düürücü verilebilir. Eer onu çok yoruyorsa. Her iki saatte bir ate çkyorsa ate düürücü ile desteklenebilir. Ama ondan sonraki ilaçlar, astm ilaçlar, yine öksürük uruplar veya dier kompleks ilaçlar kesinlikle ailelerin, kendi balarna kullanmamas lazm. Bu, daha sonra doktora bavurduklar zamanki ilaç yükünü de artryor eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git