Yılda 23 bin deprem!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 59 milyon vatandaş deprem riskli alanlarda ikamet ediyor.

Haberler 15.11.2019 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentsel dönüüm seferberlii kapsamnda 53 farkl ilde 240 riskli alan ilan edilirken, 48 farkl ilde ise yeni yerleim alan olarak kullanlmak üzere yaklak 46 bin hektarlk Rezerv Yap Alan belirlendi

HABER MERKEZ

Yllk ortalama 23 bin depremin meydana geldii Türkiyede, yaklak 59 milyon vatanda deprem riskli alanlarda barnyor.

çevre ve ehircilik Bakanlndan edindii bilgilere göre, Anadoluda son bir asrda 56 büyük deprem yaand ve 80 binin üzerinde insan hayatn kaybetti.

Yllk ortalama 23 bin depremin meydana geldii Türkiyede, yaklak 59 milyon vatanda deprem riskli alanlarda ikamet ediyor.

Depreme dayankl kentler ina edilmesi için Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann talimatyla 2012de balatlan kentsel dönüüm seferberlii kapsamnda 53 farkl ehirde ilan edilen 240 riskli alanda çalmalara baland.

Bu kapsamda 48 farkl ilde, yeni yerleim alan olarak kullanlmak üzere yaklak 46 bin hektarlk Rezerv Yap Alan belirlendi. Ülkenin tamamnda 1 milyon 330 bin konut dönütürülürken, 5 milyondan fazla vatandan da can ve mal güvenlii saland. Ancak Türkiyede 1,5 milyon konutun da en fazla 5 yl içinde dönütürülmesi gerekiyor.

- Kentsel dönüümde 13 milyar lira kaynak kullanld

Kentsel dönüüm projeleri kapsamnda bugüne kadar yaklak 13 milyar lira kaynak kullanld. ller Bankas araclyla belediyelere 4 milyar lira kredi ve yüzde 50ye varan oranda finans destei saland.

81 il valiliine gönderilen genelgeyle Kentsel Dönüüm Strateji Belgelerinin hazrlanmas ve acil dönümesi gereken alanlarn belirlenmesi istendi.

Buna bal olarak çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum tarafndan 12 Eylül 2019da 8 maddelik Kentsel Dönüüm Eylem Plan açkland.

Eylem planna göre, dönüümün, Deprem riski altndaki yaplarn ve alanlarn dönüümü, Sel ve heyelan riski altndaki alanlarn tanmas, Tarihi kent merkezleri ve meydanlarn ihyas ve Sanayi alanlarnn tanmas ve dönüümü temel balklar altnda gerçekletirmesine karar verildi.

Toplu Konut daresi (TOK) araclyla bu yl 25 bini stanbulda olmak üzere 65 bin bamsz birimin dönüümü tamamlanacak.

- TOK Karadenizde riskli alanlarda oturan vatandalar için 15 bin konut üretecek

Özellikle son dönemde Karadenizde yaanan sel ve heyelanlardan sonra bölgede kentsel dönüüm çalmalarna hz verildi. Bu kapsamda, Karadeniz klim Deiiklii Eylem Plannda açklanan riskli alanlarda oturan vatandalar için 15 bin konut TOK tarafndan yaplacak.

Tarihi kent merkezleri ve meydanlarn ihya ve salklatrma çalmalarna da devam ediliyor. Meydanlarn yeniden tarihi kimliklerine kavuturulmas amacyla Ankara Hergelen Meydan, Konya Mevlana Meydan, Nide Kaleiçi, Erzurum Hac Cuma, Kastamonu Nasrullah Camisi ve çevresi, Afyon Msri ve maret camileri ve çevresi, Kayseri Kaleiçinde projeler balatld. Ayrca Diyarbakr, Sivas, Tokat, Amasya ve Giresunda da çalmalara devam ediliyor.

Öte yandan, 81 ilde ehir içinde skan sanayi alanlarnn ehir dna tanmasyla ilgili dönüüm çalmalar da balatld. stanbulun farkl yerlerindeki sanayi alanlar Arnavutköye, Konya Eski Sanayi ve Karatay Sanayisini ehir dna tamak üzere harekete geçildi.

Ülke genelinde yeni modern sanayi alanlar üretilmeye baland.

Ana Sayfaya Git