YAŞ yeniden düzenlendi

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Yüksek Askeri Şura'nın yapısı yeniden düzenlendi

Haberler 16.07.2018 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu kapsamda ura, Cumhurbakannn bakan olarak belirleyecei Cumhurbakan Yardmcsnn çars ile ylda en az bir kez toplanacak, Cumhurbakan gerektiinde uray toplayabilecek

Cumhurbakan yardmclar, Hazine ve Maliye Bakan ile Milli Eitim Bakan da YA üyesi oldu

Cumhurbakanl Kararnamesiyle Yüksek Askeri urann (YA) yaps yeniden düzenlendi.

Resmi Gazetede yaymlanan kararnameye göre, YA üyeleri Cumhurbakan yardmclar, Adalet Bakan, Dileri Bakan, çileri Bakan, Hazine ve Maliye Bakan, Milli Eitim Bakan, Milli Savunma Bakan ve Genelkurmay Bakan ile Kuvvet Komutanlarndan olutu.

Cumhurbakan gerekli gördüü hallerde Yüksek Askeri ura toplantlarna katlp bakanlk edecek. Cumhurbakannn katlmadnda durumlarda toplantya görevlendirecei yardmcs bakanlk yapacak.

YAn görevleri, Genelkurmay Bakanlnca hazrlanan askeri stratejik ana fikrin (konseptin) tespiti ve gerektiinde yeniden gözden geçirilmesi hususlar ve Silahl Kuvvetlerin ana program ve hedefleri ile ilgili konularda görü bildirmek, Silahl Kuvvetlerle ilgili olup önemli görülen mevzuat taslaklarn inceleyip görü bildirmek, Cumhurbakannn lüzum gördüü hallerde Silahl Kuvvetlerle ilgili dier konular hakknda görü bildirmek ve mevzuatla verilen görevleri yapmak. olarak belirlendi.

YA, Cumhurbakannn bakan olarak belirleyecei Cumhurbakan Yardmcsnn çars ile ylda en az bir kez toplanacak. Cumhurbakan gerektiinde uray toplayabilecek.

Kararlar, salt çounlukla alnacak

ura, bütün üyelerin katlmas ile toplanacak. Ancak özürü olanlar toplantya katlamayacaklarn toplant gününden önce ura sekreteryasna bildirecek.

Kararlar, toplantya katlan üyelerin salt çounluu ile alnacak. Oylarda eitlik olmas halinde Bakann katld tarafn oylar geçerli saylacak. Oylama ilemi aksine bir karar alnmadkça açk olarak yaplacak.

Toplantya katlamayan üyeler, gündemdeki konular hakknda görülerini yazl olarak bildirebilecek.

YA kararlar, Cumhurbakannn onay ile tekemmül edecek.

Toplantlar gizli yaplacak

urann sekretarya hizmetlerini, Cumhurbakannca belirlenecek merci yürütecek.

YA üyeleri, kendileri, kendilerinden kdemli veya eiti olan general ve amirallerin yükselme veya emeklilikleri ile ilgili konularda toplantlara katlamayacak.

Gizli olarak yaplacak YA toplantlarnda görümelerin ve alnan kararlarn açklanmas veya yaymlanmas yasak olacak. Açklanmasna urann kararyla müsaade edilen konular, Milli Savunma Bakanl tarafndan yaymlanacak.

Gizliliin kaldrlmas yönetmelikte gösterilecek

urada görüülen mevzuat taslaklar ile alnan kararlarn gizliliinin ne ekilde ve ne zaman kaldrlaca yönetmelikte gösterilecek.

Yüksek Askeri urann yönetimi ve çalma usulleri ile sekretarya hizmetlerine ilikin i ve ilemler, Cumhurbakanl tarafndan çkarlacak yönetmelikte belirlenecek.

Yaym itibaryla yürürlüe giren kararnamenin hükümlerini Cumhurbakan yürütecek.

Ana Sayfaya Git