Yaban hayatına dokunan yandı

Diyarbakır, Mardin, Siirt, Elazığ, Batman ve Bingöl'de, yılın 11 ayında kaçak avlandığı belirlenen 326 kişiye, 463 bin 368 lira ceza uygulandı.

Haberler 27.12.2016 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Av ve yaban hayatn yaam alanlaryla korumay, bu kaynaklar gelecek kuaklara aktarmay hedefleyen Orman ve Su leri Bakanl, kaçak avclara frsat vermiyor.

Doa Koruma ve Milli Parklar ile Orman genel müdürlükleri bata olmak üzere jandarma, polis, muhtar ve fahri av müfettilerinin de destekleriyle, kaçak avlananlarla etkili mücadele yürütülüyor.

Alandaki çalmalarn yan sra sosyal medyay inceleyen ekipler, burada yaynlanan yasa d av görüntülerini tespit edip, kabahatliler hakknda yasal ilem yapyor.

- Bölgede de etkin çalma yürütülüyor

Diyarbakr, Mardin, Siirt, Elaz, Batman ve Bingölde, keklik, saka, yaban ördei, tavan, yaban domuzu, yrtc ku, ceylan, karaca, yaban keçisi, bldrcn, çulluk gibi hayvanlar kaçak avlad belirlenen 326 kiiye, 463 bin 368 lira ceza kesildi.

Bingöl ve Batmanda ise nesli yok olma tehlikesi altnda bulunan, korunan bitki türleri arasnda yer salan salep orkidesi soann söken 8 kiiye, 329 bin 565 lira idari ceza verildi.

Bu ceza, çevre Kanununun Biyolojik çeitliliin sürdürülebilirliinin salanmas bakmndan, nesli tehdit veya tehlike altnda olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunmas esas olup, mevzuata aykr biçimde ticarete konu edilmeleri yasaktr. hükmü gereince uyguland.

Yasak avlanma ile yaban hayat ve bitki çeitliliinde meydana gelen tahribat ile eksilmenin önüne geçilmesi amacyla kesilen cezalar, av hayvan türlerine göre Orman ve Su leri Bakanl av komisyonlarnca tespit ediliyor.

Yaban hayatnn korunmasnda sadece cezalarla yetinilmiyor. Doa Koruma ve Milli Parklar ube Müdürlüü ekiplerince, bölgelerinde karl ve souk havalarda yem bulmada sknt çeken yaban hayvanlar için her yl doaya tonlarca buday, yonca, ot ve kemik braklyor.

- 18 bin örenci bilgilendirildi

Doa Koruma ve Milli Parklar Batman ube Müdürü Ercan Turan, doal yaamn korunmasna yönelik çalmalar yaptklarn söyledi.

Yaban hayvan nesillerinin yok olma tehlikesiyle kar karya kaldn anlatan Turan, unlar kaydetti:

Yaptrmlarmzn sebebi, yaban hayvanlarnn neslini korumak ve sürdürülebilir avcl salamaktr. Amacmz hayvan katliamn önlemektir. Kurumumuz bünyesinde av merakllarna eitimler veriyoruz. Yeni nesilleri de bu anlamda eitiyoruz. Batmanda 56 okulda 18 bin örenciye bu konuda eitimler verdik. Eitim alanlara da avlanma konusunda belli limitler getiriyoruz. steyen istedii ekilde hayvanlar avlayamayacak, aksi takdirde cezai ilem uyguluyoruz.

- Tekrar doaya brakldlar

Doa Koruma ve Mili Parklar Mardin ube Müdürlüü tarafndan, yetitirilen 100 ve kaçak avclardan alnan 27 keklik doaya salnd.

Yl içinde avclarda ele geçirilen 2 kartal, 2 balkçl ve 3 yetikin kurt ise anlurfada rehabilite edilerek, doal yaamlarna brakld.

Öte yandan, kaçak avlanmann önlenmesi için Mardin ve ilçelerinde avclk kurslar açld.

- Elazda su samuru doaya salnd

Orman ve Su leri Elaz ube Müdürlüü ekipleri ise yl içinde aralarnda keklik, tavan ve ördein de bulunduu 39 yaban hayvann kaçak avlayanlara para cezas uygulad. Av kontrolü srasnda ele geçirilen 20 yar otomatik av tüfei, 23 kafes ve 14 tuzaa el konuldu.

Öte yandan, nesli tükenme tehlikesi altnda bulunan türlerin krmz listesinde yer alan su samuru, 22 Ocakta Karakoçan ilçesi çavuyolu köyü yaknlarnda muhtar Atilla Zurel ve köylüler tarafndan bulunmutu. Doa Koruma ve Milli Parklar Elaz ube Müdürlüü ekipleri, avlanmas yasak su samurunu, yapt kontrolün ardndan doal yaam alanna brakt.

- Sosyal medyadan tespit edildi

Diyarbakrn Ergani ilçesinde kaçak avladklar kekliklerle çektirdii fotoraflar sosyal medyada paylaan avcya, bin 326 lira ceza uyguland.

Doa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakr ube Müdürü Erdal Seven, yaklak 2 ay önce M.Önün öldürdüü iki keklikle sosyal medyadan paylat fotoraf üzerine aratrma yapldn söyledi.

Aratrma sonucunda, M.Önün belgesi olmadan avlandnn tespit edildiini bildiren Seven, bu kiiye, Kara Avcl Kanununun ilgili maddeleri gerei, belgesi olmadan avland için 526, öldürdüü iki keklik için de 800 lira ceza uygulandn kaydetti.

Ana Sayfaya Git