Yağmur yağmadı tüketimi de arttı

Güneydoğu’da mevsim normallerinin altında seyreden yağışlar elektrik tüketimini artırdı. Tarlaların elektrikli motorlarla sulanması sonucu tüketimde artış yüzde yüzü aştı.

Haberler 30.11.2016 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou bölgesinde yamur yann gecikmesi elektrik sarfiyatn arttrd. Dicle Elektrik Datm bölgesindeki tüketim bir ay içerisinde neredeyse yüzde 100 orannda artt. Bölgede 30 Ekimde 33 milyon kWH (kilovatsaat) olan elektrik tüketimi 29 gün sonra 61 milyon kWHye yükseldi. DEDA bu ani ve yüksek tüketim artnn arzalar, dolaysyla da elektrik kesintilerini beraberinde getirdiini duyurdu.

Elektrikle sulamann etkisi

Diyarbakr, anlurfa, Mardin, Batman, Siirt ve rnak illerine datm hizmeti veren Dicle Elektrikten alnan bilgilere göre, enerji tüketimindeki bu ani artn sebebi havalarn soumaya balamasyla birlikte elektriin snma amaçl olarak kullanlmas kadar, kurak geçen sonbahar mevsimi.

Kurumdan kesintilere ilikin yaplan açklamada u ifadelere yer verildi:

Yaptmz ölçümlerde sonbahar döneminde en düük elektrik tüketiminin 31 milyon kWH ile 30 Ekim günü gerçekletiini belirledik. Bu tarihte hem havann ss normal düzeydeydi, hem de kuraklk etkisi pek yoktu. Ancak, aradan geçen 28 gün sonra 27 Kasm günü yaptmz ölçümlerde tüketimin 61 milyon kWHye yükseldiini gördük. Bu ksa süredeki ani tüketim artn aratrdmzda, karmza snmada kullanlan enerjinin yannda kurak geçen sonbahar mevsimi de çkt. Özellikle anlurfa ve Mardinde, ksman de Diyarbakrda çiftçiler yeralt kaynak sularn elektrikle çalan motopomplarla çekerek tarlalarn suladklar belirledik. Bu geçmi yllarda çok da alk olmadmz bir durum. Geçen yl 27 Kasmda ölçülen elektrik tüketimimiz 54 milyon kWH. Bu da tarmsal sulamann etkisini açk biçimde ortaya koyuyor.

En fazla art Mardinde

Dicle Elektrik verilerine göre, 2015 ylnn Ekim aynda tarmsal sulamann youn olarak yapld Mardindeki elektrik tüketimi yüzde 30, anlurfada yüzde 22 ve Diyarbakrda ise yüzde 13 orannda artt. En fazla elektrik tüketiminin oransal olarak Mardinde artmasna karn tüketim deeri olarak anlurfada artt bildirildi. Elektrik tüketiminde bu illeri Diyarbakr, Batman, rnak ve Siirt izledi. Tarmsal sulamann pek fazla yaplmad Batman, rnak ve Siirtteki tüketiminin daha ziyade snmada kullanld için snrl kald kaydedildi.

Arzalara yol açyor

Dicle Elektrik Datm yetkilileri, bu ani ve hesapta olmayan elektrik tüketiminin ebekeleri olumsuz yönde etkileyerek elektrik kesintilerine neden olduunu belirtiyorlar.

Yetkililer, kayt d kullanmn da etkisi ile yaanan ar tüketim nedeniyle trafolara ar yük bindiini, bu nedenle zaman zaman patlamalar ve yangnlar yaandn, iletkenlerin ar biçimde snarak koptuunu bunun da kesintilere yol açt bildirildi. DEDA açklamasnda elektriin kayt d kullanlmamas ve ihtiyaç orannda kullanlmas uyarsnda da bulundu.

Ana Sayfaya Git