Yapay insan derisi üretecekler!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim üyelerinin yapay insan derisi üreteceği bildirildi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) öğretim üyeleri Doç. Dr. Erkan Türker Boran, Dr. Öğr. Üyesi Aydın Tahmasebifar ve Dr. Öğr. Üyesi Bengi Yılmaz'ın, yapay insan derisi üretilmesine yönelik yürüttükleri proje TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Haberler 08.08.2018 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) öretim üyeleri Doç. Dr. Erkan Türker Boran, Dr. Ör. Üyesi Aydn Tahmasebifar ve Dr. Ör. Üyesi Bengi Ylmazn, yapay insan derisi üretilmesine yönelik yürüttükleri proje TÜBTAK tarafndan desteklenecek.

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, yerli salk yazlmlar, a çalmalar, ilaç üretimi, salk danmanlk hizmetleri ve biyo-medikal mühendislik hizmetleri, doku üretimi çalmalar kapsamnda ürün ve materyal gelitirmek üzere çalmalar yürüttüklerini belirtti.

HEYECANLA BEKLYORLAR

AAnn haberine göre; projenin sonuçlarn heyecanla beklediklerini aktaran Erdöl, Bu çalmalarla hem ülke ekonomisine katk salayacak hem de kendi ilacn üretebilen, kendi asn yapabilen, kendi yapay dokusunu, kendi tbbi teknolojilerini üretebilen bir Türkiye sürecini hzlandracaz ifadelerini kulland.

YAPAY DER DOKUSU ÜRETM

Erdöl, yapay deri dokusu üretimi konusunda çalan öretim üyeleri Doç. Dr. Erkan Türker Boran, Dr. Ör. Üyesi Aydn Tahmasebifar ve Dr. Ör. Üyesi Bengi Ylmaz, üniversitenin yerli ve milli salk materyali üretme misyonuna katklarndan dolay tebrik etti.

YAPAY DERDE ÖNEML GELME

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Erkan Türker Boran da deiik katmanlardan oluan ve çok önemli yaamsal faaliyetleri yerine getiren derinin, yank, cerrahi müdahaleler, genetik problemler gibi travmalar sonucu asli ilevlerini yerine getiremez hale gelmesinin ölüme kadar varabilen ar sonuçlara yol açabildiine dikkati çekti.

ÖLÜMCÜL BAKTER ENFEKSYONU

çeitli travmalarla kaybedilen derilerin açk halde kalan yaralarnda ölümcül bakteri enfeksiyonu nedeniyle bu bölgelerin kapatlmas gerekliliinin deri ya da suni deri üretilmesini zaruri hale getirdiine iaret eden Boran, unlar kaydetti: Üzerinde çaltmz projede yapay deri üretiminde önemli mesafeler katettik. Proje kapsamnda, doku mühendislii yaklam ile laboratuvarda deri hücrelerini çoaltlp, kompozit membran üzerine yerletirilerek ve büyüme faktörleri kullanlarak yara ortamnda doku rejenerasyonunu hzlandracak, bariyer fonksiyonunu yerine getirecek yapay deri elde edilebilecektir. Elde edeceimiz ürün, yara örtüsü veya yapay deri olarak kullanlabilecektir.

Boran, Deri Doku Mühendislii çin Elektroerilmi EGF ve Nano Altn Yüklü PLLA/Kol-I Dual nanofiber ve GelMA Hidrojellerin Üretimi adn verdikleri projenin TÜBTAK 1001 Projesi olarak kabul edildiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git