“Yapay zeka, insan zihninin ezber bozma yeteneğinin yerini tutmaz”

Yapay zekânın sektörün geleceğindeki rolü hakkında açıklamalarda bulunan Cem Arıdağ, reklamcılıkta yapay zekâ kullanımının yaratıcılık açısından üretim aşamasındaki katkılarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Arıdağ, “Yapay zekâ, konu yaratıcılık olduğunda, bir gün mutlaka insan zihninin yerini alabilir hatta geçebilir. Fakat şu noktada insan zihninin esnekliğinin, çevikliğinin ve en önemlisi ezber bozma yeteneğinini yerini tutmaz” diyerek yaratıcılığın önemine dikkat çekti.

Haberler 09.11.2021 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Öretim Görevlisi Cem Arda, yapay zeknn sektörün geleceindeki rolü hakknda önemli açklamalarda bulundu. Arda, reklam harcamalar en yüksek olan Amerika Birleik Devletleri (ABD), Japonya, ngiltere gibi ülkelerin örneklerinde olduu gibi Türkiyede de sektörün oldukça dinamik, esnek ve göreceli olduunu belirtti. Bu da insan faktörünün daha uzun bir süre reklamcln içinde kalacann göstergesidir diyen Arda, yapay zeknn u anda daha çok destekleyici ve farkl bak açlar sunan bir kavram olarak deerlendirildiini vurgulad.

Özellikle dijital reklamclk konusunda makine örenmesi, yapay zek gibi kavramlar sayesinde hedef kitleye tam isabetle ulalabildiinin ve yatrmn dönüünün de en yüksek noktada alndnn altn çizen Arda, Sadece hedefleme konusunda deil tasarm yapabilen, senaryo yazabilen yapay zek örneklerine de rastlyoruz. Her ne kadar imdilik deneysel bir aamada olsa da gelecekte yapay zek hayatlarmzda çok daha fazla rol oynayacaktr ancak ksa vadede özellikle strateji oluturmada ve teknolojinin sunduu frsatlar yönetme konusunda insan faktörü deerini koruyacaktr dedi.

YAPAY ZEKADA YARATICILIK KAVRAMI

AÜ Öretim Görevlisi Arda, reklamclkta yapay zek kullanmnn yaratclk açsndan üretim aamasnda farkl bir katk salayp salamayaca sorusunu bir örnekle açklad. Arda, Veriler dünyasnda yaratc içgüdülerimizi kaybedecek miyiz? Hayr. Sonuçta teknolojiyi kullanarak verilere ulalabiliyoruz. Gönüllülük esasna göre toplanan verilerin hepimizin faydasna olduu aikr. Veri, bilgi demek. O bilgi öngörüye, öngörü ise bir noktada tüketici içgörüsüne dönüüyor. Bu da hedeflediimiz kitleye reklam en doru ekilde ulatrmamz salyor. diye konutu.

Kitleye doru bir bak açsyla ulalsa da dikkat çekmenin en önemli yolunun yaratclk olduunu aktaran Cem Arda, yapay zeknn konu yaratclk

olduunda bir gün mutlaka insan zihninin yerini alabileceini hatta geçebileceini fakat u noktada insan zihninin esnekliinin, çevikliinin ve en önemlisi ezber bozma yeteneinin yerini tutmadn söyledi.

ETSZLN ARTTII VE KAYNAKLARIN TÜKEND DÜNYADA BR EYLER DEEBLR

nsan zihni ve yapay zeknn iyi bir ekip olurlarsa her geçen gün eitsizliin artt, iklimin bozulduu ve kaynaklarn tükendii dünyada iyi anlamda bir eylerin deiebilecei düüncesini paylaan Cem Arda, özellikle pandemi döneminin de tetiklemesi ile birlikte markalarn çok daha fazla sosyal fayda odakl olduuna iaret etti. Arda, nsanlar kuak farkllklarndan bamsz, markalardan bunu çok daha fazla görmek istiyorlar. Bunca gelien teknoloji dilerim ki daha iyi bir gelecek için kullanlsn. Bu da iyi bir ekip olarak mümkün ifadelerini kulland.

Tüketicilerin son dönemlerde reklamlar daha az görmek istedii ve reklamlara gereksinim duymadna dair yaplan aratrmalara ve reklamclk sektörünün bitebilecei iddialarna da deinen Arda, Reklam görmeme seçenei olduunda insanlar bunu elbette deerlendirip reklamlar kapatyor. Ancak net olarak söyleyebilirim ki bu sektör yaamaya devam edecek. ekil deitirecek, deitiriyor da daha önce de defalarca deitirdi. Makine örenmesi ve yapay zek ile hayatlarmza hiper kiilletirme kavram girdi. nsanlar ilgilerinin olmad konularda reklam görmek istemeyebilirler ancak ilgilendikleri konular, ilgilendikleri ekilde, güçlü bir hikye anlatmyla onlara ulatrdmz sürece bu sektör daha da gelierek var olmay sürdürecek diye konutu.

Ana Sayfaya Git