Yapay zekayı mesleki tanıdık

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından "Yapay zeka sistem analisti", "Blok zinciri analisti", "Bulut bilişim analisti" ve "Gömülü sistem geliştiricisi" mesleklerinin standartları hazırlandı

Haberler 24.02.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK) Yapay Zeka Sistem Analisti, Blok Zinciri Analisti, Bulut Biliim Analisti ve Gömülü Sistem Gelitiricisi mesleklerinin standartlar hazrlamasyla Türkiye, yapay zekayla ilgili meslek standard belirleyen ilk ülke oldu.

MYK, eitim ve istihdam arasndaki uyumu salama görevi kapsamnda, nitelikli insan kayna için mesleklere standart getirirken, çalanlara da belge kazandryor.

Faaliyetine 2006da balayan Kurum, ilgili kurum ve kurulularn i birliiyle bugüne kadar 880 meslein standardn belirledi.

YAPAY ZEKA VE DJTAL DÖNÜÜM ALANINDA 30 MESLEN STANDARDI BELRLEND

Geleneksel ve yaygn mesleklerin yannda gelecein meslekleri olarak nitelendirilen mesleklere younlaan MYK, yapay zeka ve dijital dönüüm alanlarndaki meslekleri de çalma alana dahil etti.

Türkiyenin yapay zeka ve dijital dönüüm alanlarnda nitelikli insan kaynana sahip olmas için ilgili meslekleri belirleyen Kurum, bu kapsamda son olarak Yapay zeka sistem analisti, Yapay zeka programcs, Blok zinciri analisti, Bulut biliim analisti ve Gömülü sistem gelitiricisi mesleklerinin standartlarn hazrlad.

Böylece Türkiye, yapay zekayla ilgili meslek standard belirleyen ilk ülke olurken, yapay zeka ve dijital dönüüm alannda standard belirlenen meslek says 30a yükseldi.

STANDART, MESLE CRA EDENN YETKNLN TANIMLIYOR

MYK daha önce Robotik Sistemler Operatörü, Dijital Sanayi Operatörü ve Siber Güvenlik Elemannn da aralarnda olduu mesleklerin standardn belirlemiti.

Meslek standard, meslekleri icra edecek kiilerin bilgi, beceri ve yetkinliklerini tanmlyor.

Standartlar, eitim müfredat olarak kullanlacak, mesleki yeterlilik, snav ve belgelendirme merkezlerinde teorik ve performans snavlarnda ölçme ve deerlendirmenin temelini oluturarak bu alanda ihtiyaç duyulan nitelikli ve belgeli i gücü oluumunun önünü açacak.

Ana Sayfaya Git