Yarım asırdır satranç oynu

Siirt'te yıllardır hizmet veren kahvede satranç oynamak için bir araya gelen 45 yaş üstü vatandaşlar, hem satranç oynuyor hem de bu zeka oyununun gelecek nesillere aktarılması için gençlere örnek oluyor.

Haberler 11.10.2019 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet Caddesindeki eski Kasaplar çarsnda yllardr hizmet veren satranç kahvesi, kentte ileri yata satranca merak duyanlarn buluma noktas haline geldi. Satranç sporunun medreselerden Türkiyeye yayldn belirten Satranç Federasyonu Siirt l Temsilcisi Serdar Özyeil, Siirtte de bu kültürün yaylarak, yllardr her yatan vatandan bu kahveye gelip satranç oynadn dile getirdi. Özyeil, Satrancn Türkiyeye Güneydoudan medreselerden yayld çok önemli bir detay daha önceki medrese hocalarnn çok iyi satranç bildii ve tatil günlerinde spor olarak satranç sporunu medrese hocalar kendi aralarnda profesyonel olarak ve talebeler de kendi aralarnda oynadklar bulgular bulunmutur dedi.

Satranç medreselerden yayld

Seyda Molla Halil Cami mam Hatibi Abdulkahar Sevgili ise ilk balarda medreselerde oynandn söyledi. Sevgili, Biz hocalarmzdan örendik, hocalarmz da daha önceki hocalarndan örendi. Srf zihin gelitirdii için medreselerde oynanyordu eskiden beri. Biz medresede örendik satranc bu ekilde gelitirdik. Yaklak 30-35 yl önce örendim. Bugüne kadar devam ediyorum. Frsat buldukça oynamaya çalyorum. Halen örencilerimiz var eski usul devam ediyor. Cuma akamlar izin günlerinde 1-2 satranç takm veriyoruz kendi aralarnda oynuyorlar diye konutu.

Uzun yllardr satranç oynadn belirten Mehmet Nezir Kaya ise, satranc çok sevdiini küçüklüünden bugüne kadar hiç bkmadan usanmadan oynamaya devam ettiini belirtti. Kahveye gelerek satranç oynadn aktaran Kaya, Burada tatil günlerinde bo zamanlarmz bu arkadalarla geçiriyoruz. Yallarmz var. Genelde okumu insanlarmz geliyor. mamlarmz, öretmen arkadalarmz satranc bir spor olarak deerlendiriyorlar. Geliyorlar biz beraber zaman geçirmeye çalyoruz. Biraz da esprilerimiz oluyor. Bir aile gibi aile ortamnda oturup sohbet ettiimiz oluyor. Satrançla da zaman geçirmeye çalyoruz eklinde konutu.

Ali Mangal adl vatanda da, Satranca gönül veren birisiyim. Siirt kültüründe satranc yeri bambakadr. Daha önce medreselerde oynanan bir oyun. Fkh dersleri bittikten sonra ders hocalar ile birlikte oynarlarm. Tabi bizimde Siirtte tayinimiz çktktan sonra satranca gönül verdim. O gün bu gündür devam ediyorum. Hafta sonlar arkadalarla buraya gelip oynuyoruz. Yal olanlar var, genç olanlar var. Mesaisini bitiren esnaf da var, çalan da var dedi.

Ana Sayfaya Git