Yarasa ile inanılmaz dolandırıcılık!

Son günlerde yarasalar üzerinden dolandırıcılık yapıldığını belirten Öğretim Üyesi Yorulmaz, bu dolandırıcılık nedeniyle yarasa ve mağaraların tehlike altında olduğunu vurguladı.

Haberler 26.08.2018 - 12:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zooloji Uzman Dr. Öretim Üyesi Tarkan Yorulmaz, son günlerde yarasalar üzerinden dolandrclk yapldn belirterek, Dolandrclk ebekeleri, sosyal paylam sitelerinde paylatklar uydurma videolarla vatandalara ulaarak maaralarda yarasa kozas ve yarasa kesesi bulunduunu, bunlarda ilaç sanayisinde kullanlan çok önemli bir sv olduunu iddia ediyor. dedi.

Yorulmaz, ran, Irak, Azerbaycan, Cezayir ve Suriye gibi ülkelerde yaygn olan bir dolandrclk yönteminin son zamanlarda Türkiyede de görülmeye baladn söyledi.

Biyolog olarak 18 yldr yarasalar üzerine çalmalar yaptn aktaran Yorulmaz, unlar kaydeti:

Son dönemde dolandrclk ebekeleri, sosyal paylam sitelerinde paylatklar uydurma videolarla vatandalara ulaarak maaralarda yarasa kozas ve yarasa kesesi bulunduunu, bunlarda ilaç sanayisinde kullanlan çok önemli bir sv olduunu iddia ediyor. Vatandalar bu kozalar görmek için kendi yörelerinde, köylerinde bulunan maaralara girerek savunmasz olan yarasalar kovuyor ya da öldürebiliyor. Oysa yarasalar memeli hayvandr, kesesi ya da kozas olmaz. Doururlar ve yavrularn anne sütü ile beslerler.

BRBRLERNDEN HABERSZM GB DAVRANIYORLAR

ebekede bulunanlarn birbirinden habersizmi gibi sosyal medyadan alarna düürdükleri kiilerle irtibata geçtiini aktaran Yorulmaz, öyle devam etti:

Kimisi koza uzman olurken kimisi koza satcs, kimisi de koza alcs oluyor. Videolarn altna çeitli yorumlar yaparak insanlar etkilemeye çalyorlar. Sosyal paylam siteleri üzerinden videolar izleyen vatanda, çevresinde yarasalarn bulunduu maaralarda koza aramaya balyor. Bulamaynca sosyal medya üzerinden videolar yayanlarla irtibata geçmeye çalyor. Vatandala irtibata geçen ebeke, daha önce hazrladklar bir maaraya bu kiiyi götürüyor. Önceden yerletirilen kozay gören ve sözde uzman dinleyen kii ebekenin ana düüyor. Uzman, kozann yeterince olgunlamadn, biraz daha beklemesi gerektiini söylüyor. ebeke, vatandaa kozaya sahip çkmas gerektiini söyleyip masraflar için bir ekilde para alyor. Bir daha da gelen olmuyor.

ebekenin vatandalar farkl bir yöntemle daha kandrdn dile getiren Yorulmaz, Sosyal medyadan kozann içindeki svnn yüksek meblalara satldn örenen kii çevresindeki maaralarda birey bulamaynca araya geçiyor. O srada elinde bulunan kozay uygun fiyata satmaya çalan bir kii, bu vatandala irtibata geçiyor. Bu kiiden kozay alan vatanda, satmaya kalktnda daha önce yüksek fiyata alabileceini söyleyen kiileri bulamaynca dolandrldn anlyor. diye konutu.

YARASALAR VE MAARALAR TEHDT ALTINDA

Yorulmaz, insanlarn izinsiz ekilde maaralara girip koruma altnda bulunan yarasalara zarar vermesinin de önemli bir sorun oluturduunu vurgulayarak, Doada önemli görevleri olan yarasalar, böcek popülasyonunun dengelenmesinde çok etkili canllardr. Bu dolandrclk yöntemi nedeniyle yarasalar ve maaralar tehdit altnda. dedi.

Yorulmaz, konuyla ilgili Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüüne bavurup tedbir alnmas yönünde talepte bulunduunu kaydetti.

Ana Sayfaya Git