Yargıda plaket etik dışı değil!

Yargı Etiği Kurulu, hakim ve savcıların, konuşmacı olarak katıldıkları konferanslarda, eğitim çalışmalarında plaket almalarını etik değerlere aykırı bulmadı.

Haberler 25.03.2019 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karardan Cumhuriyet savcs mesleki bilgilendirme çalmasnn bitiminde belirtilen snrlamalar dahilinde plaket alabilir. Ulam giderleri ile misafirperverlik seviyesinin olaan ve mütevaz snrlarn amayan arlama ve konaklamann düzenleyici kurumlar tarafndan karlanmas da Yargtay Cumhuriyet Savclar Etik Davran lkelerinin hükmünü ihlal etmez dedi.

Yarg Etii Kurulu, hakim ve savclarn, konumac olarak katldklar konferanslarda, eitim çalmalarnda plaket almalarnn etik deerlere aykr olmadna hükmetti.

Yargtayda yürütülen Yarg Etii Reformu çalmalar kapsamnda geçen yl kurulan Yarg Etii Kurulu, hakimlerin davranlarnn etik olup olmad konusunda kararlar veriyor.

Alnan bilgiye göre, Yarg Etii Kuruluna bavuran Yargtay Cumhuriyet Savcs, Türkiye Barolar Birlii ile barolarn i birliinde, avukatlara yönelik hafta sonlar düzenlenen mesleki bilgilendirme toplantlarna konumac olarak katlmasnn yarg etii ilkelerine uygun olup olmad konusunda tavsiye istedi.

Kurul, hakim ve savclarn bu tür faaliyetlere belirlenen ilkeler kapsamnda katlabileceine, toplantlar sonrasnda tüm katlmclara verilen plaketlerin alnmasnn da etik kurallara aykr olmadna hükmetti.

Kurulun balayc olmayan tavsiye niteliindeki kararnda, Türkiye Barolar Birlii ile barolarn i birliinde düzenlenen eitim çalmalarnda konumaclarn mesleki bilgi ve deneyimlerini katlmclarla paylat, ayrca bir ücret ödenmedii, programn soru cevap ve plaket takdimi ile sona erdiinin inceleme sonucu anlald belirtildi.

Eitim seminerlerine hakim ve savclarn dnda akademisyenlerin, belli bir mesleki bilgi ve deneyimi bulunan hukukçularn da konumac olarak davet edilebildii aktarlan kararda, baz zamanlarda toplantlara ilikin ses ve görüntülerin sosyal medya üzerinden de paylald bildirildi.

Seminer için cumhuriyet savcsna konferans ücreti, huzur hakk ya da benzeri isimler ad altnda bedel ödenmedii kaydedilen kararda, sadece ulam ve konaklama ücretinin düzenleyici kurumlar tarafndan karland anlatld.

Kararda, söz konusu eitim çalmalarna cumhuriyet savcsnn salad katknn, gelir getiren ya da mali bir menfaat salayan karakteristik özellii bulunmad vurguland.

- Etik davran ilkelerinin hükmünü ihlal etmez

Yargtay Cumhuriyet Savcsnn, katld eitim çalmas sonunda tüm konumaclara verilen plaketi almasnn maddi deer tamayan, sembolik veya hatra kabilinden bir ey olarak kabul edilmesi gerektiine dikkati çekilen kararda, u tespitlere yer verildi:

Cumhuriyet savcs mesleki bilgilendirme çalmasnn bitiminde belirtilen snrlamalar dahilinde plaket alabilir. Ulam giderleri ile misafirperverlik seviyesinin olaan ve mütevaz snrlarn amayan arlama ve konaklamann düzenleyici kurumlar tarafndan karlanmas da Yargtay Cumhuriyet Savclar Etik Davran lkelerinin hükmünü ihlal etmez.

Mesleki bilgilendirme toplantsnn, nitelii itibaryla kamunun eriimine açk olduu belirtilen kararda, program srasnda alnan ses ve görüntülerin sosyal medya araclyla oldukça geni bir kitleye ulama ihtimalinin bulunduuna iaret edildi.

Kararda, bavurucunun, meslein onurunu, bamszln, tarafszln zedeleyecek açklama ve görü bildirmekten kaçnmas gerektiinin alt çizildi.

Ana Sayfaya Git