Yargıtaydan "kredi masrafı" kararı

Yargıtay, bankadan kullanılan krediler için çeşitli adlar altında kesilen masrafların iadesi talebiyle açılan davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.

Haberler 04.04.2018 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay 13. Hukuk Dairesi, kullanlan krediler için çeitli adlar altnda kesilen masraflarn iadesi talebiyle açlan davay reddeden yerel mahkeme kararn bozdu.

Resmi Gazetede yaymlanan karara göre, Antalyada yaayan Ramazan Güney, bir bankadan kulland krediler nedeniyle deiik adlar altnda yaplan kesintilerin iadesi için Tüketici Hakem Heyetine bavurdu.

Bavurusu reddedilen Güney, Tüketici Hakem Heyeti kararnn iptali ile belirlenebilir olduunda artrlmak üzere 1 lirann tahsili istemiyle mahkemeye bavurdu.

Serik 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, kredi kullanm srasnda 220 ve 250 lira olmak üzere masraf kesildii, bunun kullanlan kredi miktarlar ile karlatrldnda tüketici aleyhine dengesizlik oluturmad gerekçesiyle davay reddetti.

Karar, Yargtay Cumhuriyet Basavclnca kanun yararna bozulmas talebiyle temyiz edildi.

tiraz üzerine dosyay görüen Yargtay 13. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararn bozdu.

BELGELENDRLMEYEN MASRAFLAR STENLEMEZ

Bozma kararnda, 6502 sayl Tüketicinin Korunmas Hakknda Kanunun 5. maddesinde Tüketici sözlemelerindeki haksz artlarn düzenlendii anlatld.

Kararda, söz konusu kanun maddesinde Haksz art, tüketiciyle müzakere edilmeden sözlemeye dahil edilen ve taraflarn sözlemeden doan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralna aykr düecek biçimde tüketici aleyhine dengesizlie neden olan sözleme artlardr. Tüketiciyle akdedilen sözlemelerde yer alan haksz artlar kesin olarak hükümsüzdür. düzenlemesinin yer aldna iaret edildi.

Davacnn iki ayr ihtiyaç kredisi kulland ve deiik adlarla kesintiler yapld belirtilen kararda, öyle denildi:

Banka tacir olup, yapt masraflar tüketiciden isteme hakk bulunduu anlalmakta ise de somut uyumazln tüketici hukukundan kaynakland da gözetildiinde, bankann ancak kredinin verilmesi için zorunlu, makul ve belgeli masraflar tüketiciden isteyebilecei, belgelendirmedii masraflar isteyemeyecei, daval bankann davacdan tahsis ücreti ve dosya masraf ad altnda alnan masraflarn zorunlu olduu hususunda dosyaya herhangi bir belge sunmam olduu görülmekle, davann kabulüne karar verilmesi gerekirken yazl ekilde reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykrdr. Yargtay Cumhuriyet Basavclnn kanun yararna bozma talebinin açklanan bu nedenle kabulü gerekmitir.

Ana Sayfaya Git