Yargıtay: Zorunlu avukatlık ücreti sanıktan alınamaz

ERZURUM'da 4 yıl önce, 32 yaşındaki Emine Karataş'a cinsel saldırıda bulunduktan sonra eşarpla boğarak öldürmekten ömür boyu ve 14 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırılan 27 yaşındaki Ahmet Topal'ın cezası Yargıtay tarafından onandı. Yargıtay, zorunlu avukatlık ücretinin yargılama giderlerine eklenerek sanıktan alınmasını yanlış buldu.

Haberler 22.09.2017 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olay, 5 Aralk 2013 günü merkez Yakutiye lçesindeki Tamescit Mahallesi Kubaz Sokak 33 numaradaki kullanlmayan terk edilmi binada meydana geldi. Nafiye- Remzi Karata çiftinin 6 çocuundan Emine Karata, Tahtaclar Caddesindeki iyerinden çktktan sonra Kars Kap semtindeki evine varamadan kayplara kart. Bir gün sonra bu binada cesedi bulunan Emine Karata, yaplan otopsi ardndan topraa verildi. Karatan ölümüyle ilgili daha önce ayn i yerinden çalan evli ve 1 çocuk babas Ahmet Topal tutukland. Emine Karatan öldürüldüü kullanlmayan terk edilmi bina mahalle halknn tepkisi üzerine belediye tarafndan ykld. Otopsi raporunda Emine Karatan cinsel saldrya uradktan sonra earpla boularak öldürüldüü belirlendi.

Ahmet Topal hakknda Erzurum 2nci Ar Ceza Mahkemesinde dava açld. 4 Haziran 2014de görülen karar durumasnda Ahmet Topal Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldrmak için kasten insan öldürme suçundan önce arlatrlm ömür boyu hapis, daha sonra inkar etse de soruturma aamasndaki ikrar ve geçmite sabkasz olmas nedeniyle indirim yaplarak ömür boyu hapis cezasna mahkum edildi. Heyet, Ahmet Topal geceleyin yama suçundan 8 yl 4 ay, nitelikli cinsel saldrya teebbüs suçundan da 6 yl 3 ay olmak üzere toplam 14 yl 7 ay hapis cezas verildi.

CNSEL SALDIRI TEEBBÜS AAMASINDA KALMADI

Sank avukatnn davay temyiz etmesi üzerine dosya Yargtay 1inci Ceza Dairesinde görüldü. 1nci Ceza Daresi Ahmet Topala verilen cezalar temyiz itirazlarn reddederek onad. Yargtay, dosyadaki mevcut uzmanlk raporuna göre maktülün vajinal sürüntü örneinde, sann DNAsyla uyumlu meni örneinin tespit edilmesi nedeniyle cinsel saldr suçunun tamamlandn kabul etti. Yargtay, yerel mahkemenin bunu gözetmeden teebbüs aamasnda kald gerekçesiyle indirim yapmasn aleyhe temyiz olmad için bozma nedeni görmedi.

Yargtay 1inci Ceza Dairesi, sann CMKnn 150/2nci madesi uyarnca kendisine atanan avukat yardmndan ücretsiz faydalanma hakk bulunduu halde Erzurumdaki mahkemenin yarglama giderlerine zorunlu avukat ücretinin de dahil edilmesini yanl buldu. Yargtay, Türkiyenin de taraf olduu Avrupa nsan Haklar Sözlemesinde ücretsiz müdafii yardmndan yararlanma koullarna uyduunu sank Ahmetin CMKnun 150/2nci maddesi uyarnca kendisine atanan müdafii yardmndan ücretsiz olarak faydalanma hakk bulunduunu hatrlatt. Yargtay, avukat hakknn yarglama giderleri arasnda gösterilmesi, hüküm fkrasnn mahsus bölümünde yer alan 760 TL zorunlu müdafii ücretinin çkarlmas ve yarglama giderleri toplamnn 262.08 TL olarak deitirimesine karar verilmesi gerektiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git