Yargıtay’dan cimri eşlere kötü haber !

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi “Aşırı hesaplı”ve “cimrilik ölçüsündeki tutumluluktan “sonra durumu iyi olmayan eşe, maddi imkanları yerinde olduğu halde harçlık vermemeyi de boşanma nedeni kabul etti. Görüşüne başvurduğumuz hukukçular kararı değerlendirdi.

Haberler 03.02.2018 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalmayan ve maddi imkanlar da olmayan ee, istemesine ramen harçlk brakmamak Türk Medeni Kanununun 166nc maddesine göre , evlilik birliinin, ortak hayat sürdürmeleri elerden beklenmeyecek derecede temelinden sarslmasna gerekçeleri arasna girdi.

Konuyla ilgili Söz Haber ekibinin görüüne bavurduu hukukçulardan Avukat smail Ar, yapt açklamada, hukuk sisteminde boanma davalarnn ikiye ayrldn ve bunun özel ile genel nedenler olduunu ifade etti.

Aile hayatnda elerden birinin cimrilik yapmasnn bu kararn ardnda boanmalarda etkili olacana dikkati çeken Ar, Evlilik birliinin temelden sarslmas veya evlilik birliinin çekilmez hale gelmesinin temel kaynaklarndan biride ein cimri davranmas. Ein cimri davranmas veya daval ee herhangi bir maddi imkan salanmamsnda e hakl nedenlere dayal olarak boanma davas açabilir dedi.

KARAR EMSAL DEERNDE

Ar, açklamasn kararn emsal niteliinde olacan belirterek, unlar kaydetti:

Boanma davasndan tanklarla, daval veya davac ein kendisine maddi destek salanmad, aile birlii ve aile reisi yükümlülüünü ihlal ettiini ispatlamas durumunda cimrilik nedeniyle boanma davas açar. Yargtay 2nci Hukuk Dairesinin vermi olduu karar dorultusunda boanmaya hükmedilir. spat yolumuz uygulamada her türlü delil diyor kanun koyucu kanuna hukuka, ahlaka, adaba aykr olmayan her türlü delille bu durumun ispatlanabilecei yönünde. Bunlardan birincisi tanklarla ispat edilebilir, ikincisi ise maa bordolar ile ispat edilebilir. Üçüncüsü ise emniyetin yapaca sosyo-ekonomik durum aratrmas ile daval ein üzerine herhangi bir menkul, gayri menkul veya nakit yardmnn yaplmadn tank veya komularla ispatlanmas durumunda bu konuda mahkeme bu hususlar dikkatte alp boanmaya karar verecektir.

Ana Sayfaya Git