Yargıtay'dan emsal karar: Bunu yapan kovulacak

Çalıştığı iş yerindeki başvuru formundaki sorulara yanlış beyanda bulunan işçi, kapı önüne konuldu. İş Mahkemesi'nin işe iade ettiği işçiye kara haber Yargıtay'dan geldi. Yüksek Mahkeme; işverene yalan söyleyen işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına uygun davranmadığı ve işverenin feshinin haklı olduğuna hükmetti.

Haberler 16.04.2019 - 12:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kart adli bir olaydan dolay ald denetimli serbestlik cezasn iverenden saklayan içi, kap önüne konuldu. Mahkemesinde dava açan içi, ie iadesini istedi. Daval iveren ise davac hakknda kullanmak için uyuturucu veya uyarc madde satn almak, kabul etmek veya bulundurmak üphesiyle soruturma geçirdiinin tespit edildiini belirtti. Kamu davasnn ertelenmesine dair kararn bulunmasna ramen davacnn yanl beyanda bulunarak ivereni yanltmas gerekçesiyle i akdinin hakl nedenle feshedildiini beyanla davann reddini savundu.

Mahkeme, taraflar arasnda imzalanan sözlemenin esasnda ahlak ve iyi niyet kurallar geçerli olduuna dikkat çekerek davay reddetti. Davacnn istinaf bavurusunu deerlendiren Bölge Adliye Mahkemesi, içiyi hakl buldu. Kararda, veren tarafndan düzenlenmesi istenilen Güvenlik Soruturmas ve Ariv Kayd Formunda yer alan Hakknzda verilmi mahkumiyet hükmü (ertelenmi, paraya çevrilmi, hükmün açklanmasnn geriye braklmas dahil )veya devam eden ceza davas var m? sorularna hayr cevab vermi ise de ilgili formun ise taraflar arasndaki i sözlemesi devam ederken düzenlendii anlalmaktadr. Öte yandan, ilgili formda yer alan sorular ile davac hakknda verilmi bir mahkumiyet hükmü veya yarglama bulunup bulunmad örenilmek istenmitir. Numaras belirtilen kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar nitelii itibari ile mahkumiyet hükmü deildir .Anlan suça ilikin davac hakknda ceza davas açlmamtr. 4857 Sayl Kanunun 25/II-a bendi koullar olumadndan iveren tarafndan gerçekletirilen feshin hakl nedene dayand yönündeki mahkeme kabulü isabetsizdir gerekçesiyle davann kabulüne karar verilmitir. denildi.

DAVALI KARARI TEMYZ EDNCE DEVREYE YARGITAY 22. HUKUK DARES GRD

Davada son noktay koyan Yargtay, Bölge Adliye Mahkemesi kararn ortadan kaldrd. Yargtay kararnda u ifadelere yer verildi: Kanunun 25/II-a maddesi gereince i sözlemesi yapld srada bu sözlemenin esasl noktalarndan biri için gerekli vasflar veya artlar kendisinde bulunmad halde bunlarn kendisinde bulunduunu ileri sürerek yahut gerçee uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek i vereni yanltmas hakl nedenle derhal fesih sebebidir.Davacnn daval i yerinde i sözlemesinin yenilenmesi srasnda bavuru formunu doldururken herhangi bir suçtan dolay yarglandnz m, hakknzda verilmi bulunan mahkumiyet hükmü (ertelenmi, paraya çevrilmi,hükmün açklanmasnn geri braklmas da dahil) veya halen devam eden ceza davas bulunup bulunmad sorularna hayr cevab verdii, ancak davac hakknda Cumhuriyet Basavclnn soruturma karar ile kullanmak için uyuturucu ve uyarc madde kabul etmek veya bulundurmak suçundan kamu davasnn açlmasnn ertelenmesine ve bir yl süreyle tedavili denetimli serbestlik tedbiri uygulanmasna dair karar verildii anlalmtr. Davac tarafndan doldurulan formda hakkndaki kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi kararn iverenden gizleyerek ahlak ve iyi niyet kurallarna uygun davranmad ve iverenin feshinin hakl olduu anlalm olup davann reddi gerekirken yazl ekilde kabul edilmesi hatal olup bozmay gerektirmitir. Belirtilen nedenlerle, 4857 sayl Kanunun 20. Maddesinin 3. fkras uyarnca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldrlmas ve aadaki gibi karar verilmesi gerekmitir.

Ana Sayfaya Git