Yargıtay'ın kaynana kararı

Yargıtay'dan emsal niteliğinde "kaynana" kararı: Kişilik haklarına saldırıdır Yargıtay bir boşanma davasının temyiz sürecinde, kayınvalidenin evliliğe sürekli karışmasında erkeği kusurlu buldu. Yargıtay bunun eşin kişilik haklarına da saldırı olduğunu belirterek karşı tarafın manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Haberler 01.11.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir boanma davasnn temyiz sürecini yürüten Yargtay, gelininin sürekli banyo yapp yapmadn kontrol eden ve elinden telefonunu alan kaynvalidenin bu hareketlerinde erkei kusurlu buldu.

Bir süredir geçimsizlik yaayan genç çift, karlkl olarak boanma davas açt. Davac kar daval kadn, daval erkein annesinin evlilie sürekli müdahale ettiini öne sürdü.

KONUURKEN ELNDEN TELEFONU ALIYOR

Genç kadn, kaynvalidesinin, kendisi konutuu srada elinden telefonunu aldn, banyo yapp yapmadn takip ettiini iddia etti. Aile mahkemesi taraflarn boanmasna hükmederken taraf avukatlar karar temyiz etti.

ERKEK SESSZ KALDII çN AIR KUSURLU

Yargtay 2. Hukuk Dairesi, gelien vakalarn ar nitelikte olduuna, erkein bu müdahalelere sessiz kaldna dikkat çekti. Daval erkein einin ailesi ile görümesine izin vermedii ve onlara kzlarn aramamalarn söyledii ancak boanmaya sebep olan olaylarda erkein yine de ar kusurlu olduuna vurgu yapld.

AIR KUSURLU ERKEK TAZMNAT ÖDEYECEK

Davac kadnn aadaki bendin kapsam dnda kalan temyiz itirazlar yersizdir. Evlilik birliinin sarslmasna sebep olan olaylarda erkek ar kusurlu olup, erkee yüklenen bu kusurlu davranlar ayn zamanda kadnn kiilik haklarna saldr tekil etmektedir. O halde taraflarn sosyal ve ekonomik durumlar, tazminata esas olan fiilin arl ile hakkaniyet kurallar dikkate alnarak kadn yararna manevi tazminata karar vermek gerekirken, yanlgl kusur belirlemesinin sonucu olarak yazl ekilde manevi tazminat talebinin reddine karar verilmesi doru görülmemi ve bozmay gerektirmitir.

Ana Sayfaya Git