Yarın Mevlid Kandili!

Hazreti Muhammed'in doğumu olarak kabul edilen Mevlid Kandili 8 Kasım'da idrak edilecek.

Haberler 07.11.2019 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mevlid Kandili 2019 ylnda da her yl olduu gibi milyonlarca Müslüman tarafndan heyecanla bekleniyor. Hicri takvime göre, Mevlid Kandili 8 Kasm 2019 Cuma günü idrak edilecek.

Müslümanlar için önemli olan Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili Hazreti Muhammedin doumu olarak kabul ediliyor. Bu özel gecede tüm Müslüman alemi ibadetlerini eksiksiz ekilde yerine getirmek için hazrlklar yapacaklar. Dualar edilecek, Allahn verdii nimetlere ükredilecek.

Mevlid; doum zaman, doulan yer ve zaman anlamna gelmektedir. Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) doduu geceye Mevlid Gecesi denir. Bu gece Rebiülevvel aynn on ikinci gecesidir.

Son Peygamber Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), peygamberler halkasnn sonuncusudur. Ondan sonra peygamber gelmeyecektir. nsanln kurtuluu Ona indirilen kitaba (Kuran- Kerime) inanmak ve sünnetine tabi olmaktan geçer. Bu münasebetle bu erefli Peygamberin dünyaya terifinin yl dönümünde Onu anmak, anlamak, sünnetini yaamak ve yaatmak her Müslümann üzerinde daimi bir vazifedir.

Müslümanlarn, slam ümmetinin, hatta tüm insanln ahlak ve adalet rehberi Hazreti Muhammedi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) tanmaya, anlamaya ihtiyac vardr. O aziz önder her gün, her saat, her an gündemde olmaldr. Bilinmesi, tannmas için çaba sarf edilmelidir. Dünya Müslümanlarnn izzeti ve kurtulu Hazreti Muhammedin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yoluna smsk sarlmak ve aralarnda slam kardeliini yeniden tesis etmekten geçmektedir.

Hazreti Muhammedin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) soyu

Hazreti Muhammedin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) mübarek soyu u ekildedir:

Muhammed b. Abdullah, b. Abdulmuttalib, b. Him, b. Abdi Menaf, b. Kusayy, b. Kilab, b. Mürre, b. Kab, b. Lüey, b. Galib, b. Fihr, b. Mlik, b. Nadr, b. Kinane, b. Huzeyme, b. Müdrike, b. lyas, b. Mudar, b. Nizar, b. Maadd, b. Adnan.

Bütün kaynaklar Hazreti Muhammedin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Adnana kadar olan atalarnn gerek isimlerinde, gerek sralarnda, ittifak halinde bulunduklar gibi Adnann da smail (Aleyhisselam) b. brahimin (Aleyhisselam) soyundan geldiinde müttefiktirler.

Hazreti Muhammedin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) on dokuzuncu kuaktaki atas Maadd b. Adnan; Hazreti sann (Aleyhisselam) muasryd.

sa (Aleyhisselam) ile Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) arasndaki fetret devrinin 600 yl oluu da bunu ayrca dorular.

Maadd, babas Adnann vefatndan sonra, Kbe hizmetini üzerine alm ve Mekke Hareminden hiç ayrlmamtr.

Adnan da; babas Üdedin vefatndan sonra Kbe hizmetini üzerine alm, Kbeye meinden örtü örttürmü, Mekke Hareminin yklan snr talarn da dikmitir.

Gerek baba ve gerek ana yönünden, en temiz ve en erefli bir aileye mensuptur

Mekke halknn Kurey diye anlmas, Hazreti Muhammedin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) on ikinci kuakta yer alan ve ilk kez Kurey lakabyla anlan atas Nadr b. Kinaneden dolaydr. Kuran- Kermde açklandna göre, kendileri, Hazreti brahimin (Aleyhisselam) soyundan gelme torunlardr. Hazreti Muhammed de (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), onlarn arasndan seçilerek, onlara peygamber gönderilmitir.

Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); Kurey kabilesi içinde, gerek baba ve gerek ana yönünden, en temiz ve en erefli bir aileye mensuptur. Bunu, bizzat hadis-i eriflerinde öyle açklamlardr:

Yüce Allah; brahim oullarndan, smaili seçti. smail oullarndan, Kinane oullarn seçti. Kinane oullarndan, Kureyi seçti. Kureyten, Him oullarn seçti. Him oullarndan da, beni seçti. Ben, Muhammed b. Abdullah b. Abdulmuttalibim!

Peygamberimiz Hazreti Muhammedin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) annesi mine binti Vehb, b. Abdi Menaf, b. Zühre, b. Kilab, b. Mürredir.

Zühre; Him oullarnn atalar olan Kilab olu Kusayyn kardei olduuna göre, Hazreti minenin soyu, kocas Hazreti Abdullah b. Abdulmuttalibin soyu ile Mürre b. Kilabda birleir.

Hazreti Muhammedin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) isimleri ve künyesi

Hazreti Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kendi isimleri ve künyesi hakknda u ifadeleri kullanmtr: Benim birtakm isimlerim vardr: Ben Muhammedim! Ben Ahmedim! Ben Mhyim ki Yüce Allah, küfrü benimle yok edecektir! Ben Hrm ki insanlar, kyamet günü benim izimce har olunacaklardr! Ben kbm ki benden sonra peygamber yoktur! Ben rahmet peygamberiyim! Ben savalar peygamberiyim!

Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Kurn- Kermde dört kere Muhammed ismi ile bir kere de Ahmed ismi ile anlr. Muhammed; övülmeye layk hasletleri çok olan, Ahmed ise en çok övülen veya en çok hamd ve ükür eden, ya da bu hasletlerle anlan zt manalarna gelir. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); en çok Muhammed ismi ile anlm, Muhammed ismini kullanmtr.

Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) doumu

Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); Fil ylnda, Rebiülevvel aynn 12nci Pazartesi günü, tanyeri aarrken, bdaki evlerinde dodu.

Riyaziyecilere göre; doum tarihi ems aylardan Nisan aynn yirmisine rastlam, Msrl Mahmud Felek Paa da, bunun Mild 571 yl 20 Nisan Pazartesi gününe rastladn hesapla dorulamtr.

Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) doduu ev: bda, Himden Abdulmuttalibe kalan, ondan da Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) babas Hazreti Abdullahn hissesine düen ev olup, Mevlid Soka diye anlan Ebu Talib b caddesinde, Leyl sokandayd.

Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) doumu gecesinde, Abdurrahman b. Avfn annesi ifa Hatun da hazr bulunup ebelik etmitir.

Peygamberimizden (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) üç ya büyük olan amcas Hazreti Abbas da Hazreti minenin bir olan çocuu dourduu haber verilince, annesinin sabahleyin kendisini elinden tutup oraya götürdüünü, Peygamberin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) evlerinin ortasnda yatt yerde döeine ayayla vurduunu hl görür gibi olduunu ve orada bulunan kadnlarn kendisini onun üzerine çekip Öp kardeini! dediklerini bildirir.

Abdullah b. Abdulmuttalibin bir olu dodu

Hazreti Aieden rivayet edildiine göre; Mekkede, ticaretle uraan bir Yahudi Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) doduu gece, douuna almet olan yldzn doduunu görmü, katld Kurey meclislerinden bir mecliste: Ey Kurey cemaati! çinizden, bu gece çocuu doan oldu mu? diye sormutur. Vallahi, bilmiyoruz! yant üzerine Yahudi, Ey Kurey cemaati! Size söylediim eyi ezberleyiniz! Bu gece, bu hir zaman ümmetinin peygamberi domutur! Onun iki kürei arasnda, üzerinde tüyler bulunan krmzmtrak bir ben de vardr! dedi. Meclistekiler, Yahudinin sözlerinden hayrette kalarak meclisten daldlar. Onlardan her biri, evlerine varnca, Yahudinin söylediklerini ailelerine haber verdiler. Bazlarna, aileleri; Abdullah b. Abdulmuttalibin bir olu dodu. Kendisine, Muhammed ismini verdiler. dediler.

Onlar, o günden sonra, Yahudinin evine gidip; Bizim içimizde bir çocuk doduunu duydun mu, örendin mi? dediler. Yahudi: Ben size onun doduunu haber verdikten sonra m, yoksa önce mi dodu? diye sordu.Önce dodu! dediler. Dilei üzerine, kendisini Hazreti minenin evine götürdüler. Yahudi, Hazreti mineden, olunu yanna çkarmasn istedi; çkarld. Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) arkasndaki peygamberlik htemini görünce, Yahudi bayld. Ayld zaman, kendisine Yazklar olsun sana! Ne oldu sana? dediler. Yahudi, Vallahi, artk srail oullarndan peygamberlik gitti! Ellerinden Kitap da gitti! Bu, srail oullarnn öldürüleceklerine ve bilginlerinin de itibarlarnn kalmayacana verilmi bir hükümdür! Araplar, peygamberlikle, büyük bir izzet ve erefe erecekler! Ey Kurey cemaati! Sevininiz! Vallahi, siz; haberi doudan batya kadar ulaacak bir atlm ve yenme gücüyle güçleneceksiniz! dedi.

Ahmedin doumunda doacak olan yldz, bu gece dodu!

Medineli Müslümanlardan air Hassan b. Sabit der ki: Ben, yedi sekiz yalarnda, duyduklarm kavrayabilecek, boylu boslu bir çocuktum. Bir gün, Yesribde (Medinede) bir Yahudinin kök üzerinden en yüksek sesle, Ey Yahudi cemaati! diyerek bardn iittim. Yahudiler, etrafna toplannca, ona: Allah cezan versin! Ne oldu sana? dediler. O da: Ahmedin doumunda doacak olan yldz, bu gece dodu! dedi.

bn shak, Hassan b. Sbitin torunu Sad b. Abdurrahmana, Reslullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Medineye geldii zaman Hassan b. Sabit kaç yanda idi? diye sordum. Sad, Hasan, altm yanda idi. Reslullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) da, elli üç yanda iken Medineye geldi. dedi. Demek ki Hasan, o Yahudinin söylediini yedi yanda iken iitmi. demitir.

Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) doduu gece yaanan baz mucizeler

Hazreti minenin bildirdiine göre Peygamberimize (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), ne hamilelii srasnda, ne de onu dünyaya getirirken hiçbir zahmet çekmemi ve o doarken de dou ile bat arasn aydnlatan bir nurun kendisinden onunla birlikte çktn görmütür.

Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) doarken, çocuklarn yere dütükleri gibi dümeyip ellerini yere dayam, ban semaya kaldrm olarak domutur.

Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dounca, gelenee göre sabaha kadar üzerine kapatlan çanan yarlarak, yarndan kendisinin gözlerini semaya diktii görülmütür.

Dorusu, biz bunun gibi bir çocuk görmedik! denilmitir.

eytan; hayatnda koparaca dört çlktan birisini, bu kutlu doum gecesinde koparmtr.

ran ba kads ve din adam Mubezan, rüyasnda; birtakm serke develerin bir sürü yürük atlar önlerine katarak Dicle rman geçtiklerini, ran topraklarna yayldklarn görmütür.

Save gölünün suyu çekildi

Save gölünün suyu çekilmitir. Sava Gölü, randa bakent Tahrann 125 km güneybatsnda bulunan Sava kasabasnn snrlar içinde yer alr. Sava Kasabasnn ise 58 km dousunda bir corafi konuma sahiptir. Göl tarihte Havz- Sultan ismiyle de mehurdur. Gölün boyu 45 km, eni 6 ile 10 km arasndadr. Derinlii ise ortalama 10 m civarndadr. Suyu çok tuzlu ve acdr. Gölü besleyen akarsular ise Karaçay ve gölle ayn ismi tayan Sava Nehridir.

Küçük bir denizi andran Sava Gölü, tarihte Mecusler açsndan mukaddes saylan bir konuma sahipti. Zira Mecuslerin geleneksel ayinlerinin yapld kutsal bir yerdi.

Sava gölü, Resul-i Ekrem Efendimizin doduu gece, onun peygamberliini haber veren bir çok hdiseden biri olarak, sularn çekmi ve tamamen kurumutur. Dönemin ran Kisras Nirevan bu durum karsnda korkuya kaplarak ünlü Mecsi limi Mubezana durumun aratrlmasn emretmiti. slm tarihi kaynaklarna göre göl, uzun bir müddet sonra tekrar dolmutur.

rann Müslümanlar tarafndan fethinden sonra, Sava Gölünün civar ve Sava kasabas, ilim merkezlerinden biri olmu, birçok limin yetimesine beiklik etmitir. Kasaba, yörede sahip olduu kütüphanesiyle ünlüydü. Ancak Mool saldrsnda yaklarak tahrip edilmitir.

Kisrnn saraynn on dört erefesi dütü

Semave vadisini su basmtr.

randa hüküm süren Sasaniler devletinin kral olan Kisrnn ünlü saray, Peygamberimizin doduu gece sallanarak tahrip olmu ve on dört erefesi dümütür.

ranllarn bin yldan beri hiç sönmeden yanan ategedeleri sönüvermitir! [86] stahrbdda bin senedir yanmas devam ettirilen ve söndürülmeyen, Mecuslerin taptklar ate, Peygamberimizin doduu gece sönmütür.

Muhakkak, bu olumun hal ve an yüce olacaktr!

Hazreti mine, Peygamberimizi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dünyaya getirdii zaman, Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dedesi Abdulmuttalibe: Bir olan torunun dodu. Gel de, gör onu! diye haber sald. Abdulmuttalib, o srada Kbenin yannda, Hicrde, olu ve kavminden baz kimselerle birlikte oturuyordu. Müjdeci, ona; mine bir olan çocuu dourdu! diye haber verince Abdulmuttalib çok sevindi ve hemen ayaa kalkp yanndakilerle birlikte Hazreti mineyi görmeye geldi. Torununa bakt.

Hazreti mine hamile iken düünde gördüü eyleri; kendisine neler söylendiini ve koyaca isim hakknda ne emir verildiini Abdulmuttalibe anlatt. Abdulmuttalib torununu bir kuma parçasna sarlm olduu halde kucana alp Kbeye girdi. Orada, Allaha dua ve ihsanndan dolay ükrann arz ettikten sonra, onu annesine gönderdi. Olu Ebu Talibe de; Bu, benim sana, yannda bulundurup üzerine kanat gerecein emanetimdir. Muhakkak, bu olumun hal ve n yüce olacaktr! dedi.

Gökte Allahn, yerde de halkn onu övmelerini istedim!

Peygamberimizin (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) doumunun yedinci günü, dedesi Abdulmuttalib develer, davarlar kestirerek Mekke halkna üç kez yemek yedirmesini, olu Ebu Talibe emretti.

Ayrca, Mekke mahallelerinden her mahallede develer kesilerek brakld. Onlardan insanlarn, kurtlarn, kularn yararlanmalarna engel olunmad.

Kureyliler, ziyafetten sonra; Ey Abdulmuttalib! Doumu sebebiyle bize ikramda bulunduun bu oluna ne isim taktn? diye sordular. Abdulmuttalib, Muhammed ismini taktm! dedi. Kureyliler: Ne için, aile halknn, atalarnn isimlerinden birini takmaya özen göstermedin de Muhammed ismini taktn? diye sordular. Abdulmuttalib, Gökte Allahn, yerde de halkn onu övmelerini istedim! dedi.

Ana Sayfaya Git