"Yarını Kodlayanlar" fikir maratonunda gençler, küresel sağlık için çözüm üretti

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği'nin ortak projesi "Yarını Kodlayanlar" kapsamında düzenlenen çevrim içi fikir maratonlarının üçüncüsü gerçekleştirildi.

Haberler 06.12.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Vodafone Vakfndan yaplan açklamaya göre, Yarn Kodlayanlar projesi, çocuk ve gençleri dijital gelecee hazrlamaya devam ediyor.

Türkiyenin dört bir yannda 210 bini akn çocua ulaan proje kapsamnda düzenlenen çevrim içi fikir maratonlarnn üçüncüsü Küresel Salk çin Gaming temasyla gerçekletirildi. Lise örencilerinin katlmyla düzenlenen etkinlikte, katlmc takmlar küresel salk için oyunlar üretti.

Fikir maratonu öncesi Unity eitimlerini yarinikodlayanlar.com sitesi üzerinden alan takmlar, 2 gün boyunca eitim ve mentorluk oturumlarna katldktan sonra iklim krizi, Kovid-19 ve tek salk konularnda kendi oyunlarn gelitirdi. Toplam 22 takmn bavurduu fikir maratonunda 6 takm ön elemeyi geçti.

Yarmada, Mustafa Emircan Güven (17) ve Ahmet Yldzdan (16) oluan Covid Coder takm birinci olurken, Alper Soyer (14), Berat Nur Tanburac (12), Ouzhan Serin (12) ve Muhammed Emin Solaktan (12) oluan Kodlamaker takm ikinci, Güray Knc (16), Kadir Umut Gülsevin (17), Mehmet Salih Bekavak (16) ve Yiit Yalçndan (16) oluan Novator takm ise üçüncü olarak belirlendi.

KODLAMA BLMEK, OKUMA YAZMA BLMEK KADAR ÖNEML

Açklamada görülerine yer verilen Türkiye Vodafone Vakf Bakan Hasan Süel, dijital gelecee hazr nesiller yetitirme hedefiyle 5 yl önce balattklar Yarn Kodlayanlar projesini büyük bir kararllkla sürdürdüklerini belirterek, unlar kaydetti:

Teknolojiyi insanln iyilii için, toplumun sosyal bir ihtiyacna cevap vermek için nasl kullanabiliriz diye düündüümüz bir dönemde, dedik ki, biz önce insanlarn teknoloji okuryazarln, teknolojiye olan yatknln artrmak için bir proje yapalm ve çocuklardan balayalm. Böylece, Austos 2016da Habitat Dernei i birliiyle 7 ila 14 ya arasndaki çocuklarmza dijital dünyann lisan kodlamay öretmeye baladk. Yarn Kodlayanlar projemizle, tüketen deil, üreten bir neslin yetimesine katkda bulunmak istiyoruz. Bugüne kadar 81 ilde 210 binin üzerinde çocuumuza kodlama örettik. imdi de online fikir maratonlaryla çocuk ve gençlerimizin somut toplumsal sorunlara çözüm üretmelerini hedefliyoruz. Üçüncü fikir maratonumuzda örencilerimiz iklim krizi, Kovid-19 ve tek salk konularnda kendi oyunlarn gelitirdi. Bata dereceye giren örencilerimiz olmak üzere tüm katlmclarmz kutluyoruz.

Habitat Dernei Yönetim Kurulu Bakan Sezai Hazr da proje kapsamn her geçen gün artrmann hakl sevinci ve gururu yaadklarn aktard.

Kodlama bilmenin, okuma yazma bilmek kadar önemli olduunu vurgulayan Hazr, Biz de projemiz ile dünyann ve ülkemizin yaad dijital dönüüme öncü olan süreçler gelitirerek çocuklarmzn, gelecein dijital dünyasna hazrlanmasna katk salamaktayz. Projemiz kapsamnda düzenlediimiz Küresel Salk için Gaming Hackathonu ile günümüzde de etkisini göstermeye devam eden Kovid-19 salgn da göz önünde bulunduran çocuklar ve gençler, günümüzde ve yakn gelecekteki küresel salk sorunlarna akll teknolojiler ile çözümler üretip fikirlerini gelitirdiler ve dijital ortamda oyunlarn yapt. ifadelerini kulland.

210 BN AKIN çOCUA ULAILDI

Verilen bilgiye göre, Yarn Kodlayanlar projesiyle, Türkiyenin dört bir yannda yalar 7 ila 14 arasnda deien çocuklara gönüllü eitmenlerin yönetiminde programlamaya giri, algoritma mant, uygulama yapma, hikaye oluturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamal eitimler veriliyor.

Eitimlerde çocuklara programlama hakknda fikir sahibi olma, yaratclklarn ortaya çkaracak çalmalar yapma, kendi hayal dünyalarn oluturma, kendi oyunlarn üretme imkan sunuluyor. Bugüne kadar 81 ilde 210 bini akn çocua ulaan proje kapsamnda, son bir ylda elde edilen toplam sosyal deer yaklak 6,6 milyon TL olurken, projeye yaplan her 1 TLlik yatrm 4,4 TL deerinde sosyal fayda yaratt.

Ana Sayfaya Git