Yasal olan bir uygulama dini açıdan caiz olmayabiliyor

DİYANET İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilen fetvaların zaman zaman medya tarafından tepkiyle karşılanmasının sebebinin din-devlet ilişkilerinde yaşanan ikilemden kaynaklandığını belirterek, "Örneğin, devletin yürürlükte olan sistemi içerisinde yasal olan bir uygulama, dini açıdan caiz olmayabiliyor. Yani haram olabilir. Bir örnek vereyim; faiz meselesi. Yasaldır ama haramdır. Ya da içki, kumar, şans oyunları... Ayetler bu konuda açıktır" dedi.

Haberler 17.12.2017 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Ali Erba, Avrasya slam uras Fetva Meclisi 2. Toplantsnn açlna katld. Halkalda bir otelde Avrasya slam urasnn üyelerinin katlmyla düzenlenen toplantda konuan Ali Erba, Fetva Meclisi toplantlarnn Avrasya ülkeleri ve slam dünyas için büyük önem tadn söyledi. Fetva Meclisinin slamn temel bilgi kaynaklarn ve usulünü dikkate alarak, güncel talep ve ihtiyaçlara cevaplar üretmek üzere oluturulduunu kaydeden Erba, en önemli görevinin de fetva konusundaki kargaay ortadan kaldrmak ve mümkün mertebe mahalli özellikler tayan konularn dnda, herkesi ilgilendiren ortak meselelerde ortak cevaplar üretmek olduunun altn çizdi.

KUDÜS KARARI NEDENYLE TRUMPI KINADI

slam dünyasnn acil çözüm bekleyen ciddi problemlerle kar karya olduuna vurgu yapan Diyanet leri Bakan Erba, Son bir iki asr boyunca esasen rahmet vesilesi olan etnik, mezhebi ve merebi farkllklar üzerinden nefret ve kavga üretilerek müminler bölünüp parçalanmaya, ümmetin ortak zemini ve deerleri zayflatlmaya çallmaktadr. Nitekim bugün de Hz. Peygamberin müjdesi ve emaneti olan Kudüs, sorumsuz ve pervasz bir yaklamla srailin bakenti yaplmaya çallmaktadr. Elbette bu anlay kabul etmek mümkün deildir. Buradan tekrar tekrar knyoruz. Bu bar engelleyip kavgay körüklemekten öteye geçmeyen beyhude bir çabadr.Bu çaba içerisne girmi olan Amerika Birleik Devletlerinin Bakann da bu tavrndan dolay knyoruz diye konutu.

FETVA USULÜNDE GÜNCEL BR DL VE ÜSLUBUNA DDETLE HTYAç VAR

Prof. Dr. Erba, toplantnn odak noktasn oluturan fetva ameliyesinin kazai ve diyani olmak üzere iki önemli boyutu bulunduunu, diyani yönünün ön planda olduu bugünkü artlarda özgün bir fetva konseptine, üzerinde ittifak edilen bir fetva usulüne, güncel bir dil ve üsluba iddetle ihtiyaç olduuna dikkat çekti.

Erba, Fetvann, barndrdklar ortak vasflar sebebiyle içtihatla bir arada düünülmesi elzemdir. Fetvada, meseleyi akli ve nakli delillerle ve hikmet boyutuyla ortaya koyan bir yaklamn, zamann ruhunu yakalayan, ihtilaftan uzak, anlalr sade bir dilin oldukça önemli bir husus olduunu vurgulamak istiyorum. dedi.

FETVA ÜZERNE

Din leri Yüksek Kurulunun fetva usulünü bu ilkelere uygun bir ekilde gerçeklemekte olduunu kaydeden Ali Erba, verilen fetvann zaman zaman medya tarafndan tepkiyle karlanmasnn sebebinin din-devlet ilikilerinde yaanan ikilemden kaynaklanmakta olduunu ifade etti.

YASAL OLAN HARAM DA OLABLR

Erba, Örnein, devletin yürürlükte olan sistemi içerisinde yasal olan bir uygulama dini açdan caiz olmayabiliyor. Yani haram olabilir. Bir örnek vereyim; faiz meselesi. Yasaldr ama haramdr. Ya da içki, kumar, ans oyunlar... Ayetler açk açktr. Bu konuda sorulan bir soruya caiz deildir ya da haramdr fetvas verildiinde kimi kesimler biraz da spekülasyon katarak bu fetvaya kar çkyor. Burada yasal olan bir eyin bazen caiz olmad haram olduu ortaya çkmakta, vatandalarmz kurulumuzun vermi olduu fetvalar gördüünde buna dikkat etmelerini özellikle istirham ediyorum dedi.

DAYANAKLARI KURAN, SÜNNET, CMA VE KIYASTIR

Ali Erba, Özelikle baz kesimler, devletin yasal olarak yapt bir faaliyete nasl haram dersin diyerek bir takm eletiriler getiriyor. Burada kurulumuz ya da fetva verme görevini ifa edenlerin dayanaklar Kuran, sünnet, icma ve kyastr. Ayrca mezheplerin görüleridir ifadelerini kulland. Açl konumalarnn ardndan program olarak çeitli oturumlarla devam etti.

Ana Sayfaya Git