Yaşamları Zehir Oldu

BİNGÖL'ün Genç ilçesine bağlı Kepçeli köyü Kaledibi mezrası yakınlarında devam eden demiryolu ve baraj inşaatından dolayı evlere elektrik ve su verilemiyor.

Haberler 20.11.2017 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genç ilçe merkezine 20, kent merkezine ise 40 kilometre uzaklkta bulunan Kepçeli köyüne bal Kaledibi mezrasnda yaayanlar, bölgede yaplan demiryolu ve baraj çalmalarndan dolay içme suyu ve elektrik sorunu yayor. çme suyunun çilemez raporu verildii ve en düüü 15 gün süreyle elektrik kesintilerinin yaand mezrada yaayan vatandalar, köyü terk etti. Ancak hayvanclkla uraan ve gidecek yerleri olmayan 10 kii, mezrada yaam mücadelelerini sürdürüyor. Mezra sakinlerinden Yonca çetin, günlük ihtiyaçlarn karlamak için Murat Nehrinden su tadklarn belirterek, öyle dedi:

Her gün 1 kilometre uzaklktaki nehirden su tayp çamar ve bulaklarmz ykyoruz. Demiryolu çalmalar yaptlar, suyumuz kesildi. Teyze, anne, çocuklarmzla her gün bu sknty çekiyoruz. Maduruz, bize bir çözüm bulsunlar. 10 haneydi daha önce, imdi 4 hane kald. Hayvanlarmz var. Nehirlerden su getiriyoruz. Elektrik ve suyumuz yok. Beyaz eyalarmz yand. Klk yiyeceklerimiz bozuldu. Hayat burada durdu. Temizlik yapacak suyumuz dahi yok. lçe merkezine 20 kilometre uzaklktayz. Hastamz olduu zaman hastaneye bile götüremiyoruz. antiye nedeniyle yollarmz da bozuk, araç dahi gelemiyor. Cumhurbakanndan yardm bekliyoruz. Madur olmak istemiyoruz. Sorunlarmzn çözülmesini istiyoruz.

MEZRADA 10 K KALDIK

Demiryolu ve baraj inaatlarndan önce mezrada 60 kiinin yaadn, ancak maduriyetler sonras yaanan göçlerin ardndan 10 kiinin kaldn ifade eden mezra sakinlerinden Yunus Bolluk ise, 2013te demiryolu çalmalarnn baladn ve bu bölgede elektrik ile su kesintilerinin baladn söyledi. Bolluk,Halk köyü terk etmek zorunda kald. Burada 3- 5 aile kald, bunlar da büyükba hayvanlar olduundan dolay köyü terk edemiyorlar. lgili makamlara bavurduk. Hiçbir ekilde çözüme ulamad. Yetkililerden çözüm bekliyoruz. Daha önce köyde 60 kii vard. imdi 10 kii kald. Bunlarn imkan olsa, bunlar da terk ederler diye konutu.

SUYA çLEMEZ RAPORU VERLD

Mezradaki içme suyunun içerisinde pasa benzer bir maddenin bulunmasndan dolay analiz için salk kurulularndan rapor aldklarn belirten dris Bolluk, öyle dedi:

Elektrik ve su borular rastgele açkta duruyor. Önümüz k, ne yapacaz bilmiyoruz. Su borusu geçici olarak verildi ama su içilemez durumda. çinde pas gibi bir madde var. Suyu incelenmesi için ilgili kurumlara gönderdik. çilemez raporu verdiler. Hazr su alyoruz. Sözde istimlak edilecekti, hala edilmedi. Demiryolu çalmas nedeniyle dinamitle patlamalar yaplyor. Köyün üzerinde kayalar var, zaman zaman kayalar düüyor. Tehlike ve korku içinde yayoruz.

Ana Sayfaya Git