"Yaşlanırken" kişisel verileri kaptırmayın

"Eskiden güvenlik uygulamalarında parmak izleri vardı. Şu anda göz retinaları kullanılıyor. Yüzümüz aslında bizim parolamız. Yaşlandırma programıyla bütün kişisel verilerimizi tehlikeye sokan bir uygulama. İnsanların güvenlik şifreleri, banka uygulamaları, kişisel verileri bu uygulama aracılığıyla elde edilebilir"

Haberler 19.07.2019 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik, Eitim, Uygulama, Aratrma Merkezi (SODGEM) Müdürü Doç. Dr. Levent Eraslan, son günlerde popüler olan ve 20 ülkede her gün 700 binden fazla kiinin mobil aygtlarna ya da bilgisayarlarna yükledii yalandrma programnn bütün kiisel verileri tehlikeye soktuu uyarsnda bulundu.

Eraslan, SODGEMin sosyal medya ve dijital güvenlik üzerine çalma yaptn bildirdi.

Sosyal medyada popüler programlarn gün geçtikçe arttn ifade eden Eraslan, öyle konutu:

Yalandrma program, 10 years challenge dediimiz eski-yeni gibi bir uygulamadr. Her gün 20 ülkede 700 bin kiiden fazlas son dönemde popüler olan yalandrma programn indiriyor. Burada foto gerçek adl bir sistem kullanlyor. Uygulama neden yüz çevresini kapsyor? Bunun nedeni eskiden güvenlik uygulamalarnda parmak izleri vard. u anda göz retinalar kullanlyor. Yüzümüz aslnda bizim parolamz. Yalandrma programyla bütün kiisel verilerimizi tehlikeye sokan bir uygulama. nsanlarn güvenlik ifreleri, banka uygulamalar, kiisel verileri bu uygulama araclyla elde edilebilir.

Eraslan, uygulamann kullanclardan kiisel verilere ulama izni istediini anmsatarak, Bu izin verildii anda telefon ve bilgisayarmzdaki bütün verileri de kullanma açm oluyoruz. Bu uygulama her ne kadar magazinsel olsa da oradaki bütün görüntüler big data ad verilen büyük merkeze aktarlyor. Bu da yapay zekaya pratiklik kazandryor. Sosyal medya ve alg yönetimi adl kitabmda anlattm maske-silikon sistemlerine yönelik veri salayabilir. diye konutu.

- Dijital dünyada elenirken, bütün mahrem bilgilerimizi veriyoruz

Eraslan, birçok ünlü kiinin, politikaclarn ya da karar vericilerin de yüz emalar yal hale getirilerek big dataya eklendiini hatrlatarak, bunlarn gelecekte ifreleme sistemlerinde kullanlabileceinin altn çizdi.

Yüz çehresiyle ilgili uygulamalara dikkat edilmesi gerektiini vurgulayan Eraslan, unlar söyledi:

Bu, basit bir popüler uygulama deil. Kendimizi yalandrrken verilerimizi kaptrabiliriz. Kendimizi yalandrdmz fotoraf, uygulamann mülkiyetine geçiyor. Dijital dünyada elenirken, bütün mahrem bilgilerimizi veriyoruz. Aslnda elendirirken sizi soyuyor. Fotoraflarn tamam uygulamay yapan irketin oluyor. Smart boot uygulamasyla sizin fotoraf hanesi baka profile yaptrlabilir. Böylece sizin üzerinize bir alg çalmas yaplabilir. Yalandrma program gibi dijital dünyann ürünleri kullanlrken dikkatli olunmas gereken uygulamalarndan biri. Kullananlar fotoraflarn telefonlarndan ya da bilgisayarlarndan silseler bile bunlar artk büyük sistemde kalacak. Rektörümüz afak Ertan çomaklnn dedii ve merkezimin mottosu olan Dijital dünyay iyi kullanmazsak kötü niyetli kiiler bize bunu kullanyor cümlesi çok önemli. Yalandrma programn kullananlar, ifrelerini deitirebilir ya da sistemlerini yenileyebilir.

- Teknoloji detoksu yapn

Sosyal Medya Uzman Deniz Unay da teknolojinin zararl etkilerinin önüne geçilebilmesi için teknoloji detoksu yaplmasn tavsiye etti.

Teknoloji detoksunu, Bedeni ve ruhu etkileyen bamllktan uzaklaarak arnma çabas, bireyin adeta bamls olduu teknolojik aletlerden bir süre yoksunluk yaamas, belli bir zaman diliminde ondan uzak durmas. olarak tanmlayan Unay, kiinin küçük admlarla balayarak yapabilecei teknoloji detoksunun uzman yardmyla da gerçekletirilebileceini söyledi.

Unay, Teknolojik aletleri bir süreliine hayatmzdan çkararak zihnimizi, bedenimizi ve ruhumuzu dinlendirmeliyiz. Sürekli bir ekrana bakarak, bildirimleri takip ederek hem vaktimizi hem de enerjimizi harcayarak kendimize zarar veriyoruz. dedi.

Psikologlarn ve sosyal medya uzmanlarnn detoks için öncelikle sosyal medya hesaplarndaki bildirimlerin kapatlmasn önerdiini dile getiren Unay, öyle konutu:

Uzmanlar, her eyi kontrol etmek veya sosyal medyadan paylamak zorunda deilsiniz diyorlar. Arkadalarnzla yemee çktnzda, ailenizle ve sevdiklerinizle sinemaya gittiinizde, telefonunuzu yannza almasanz da olur. Hayat her art altnda devam edecektir. Bunu anlamak ve tüm yaantmz bir ekrana odaklanmaktan vazgeçmeliyiz. u mesaja cevap yazaym, unu beeneyim, u bölümü bitireyim de sonra demeyin. Kendinize vakit ayrn ve buna uyun.

Ana Sayfaya Git