Yaşlı kadınların okuma azmi imrendiriyor

Diyarbakır'da, ilerlemiş yaşlarına rağmen okuma azmiyle dolu kadınlar, halk eğitim merkezlerinde eğitim görüyorlar.

Haberler 25.12.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Okuma yazma bilmedikleri için birçok zorluk yaayan Diyarbakrl kadnlar, Kayapnar Halk Eitim Merkezi tarafndan açlan okuma yazma kurslarna giderek, eitim alyorlar.

lerlemi yalarna ramen eitimlerini azimle sürdüren kadnlar, bu ekilde günlük hayatlarnda yaadklar sorunlarn üstesinden gelebilmeyi amaçlyorlar.

Torun sahibi olan kursiyerlerden Mensure Arslan (60), okuma yazma örenerek adeta rahat bir nefes aldn söyledi.

Arslan, Eskiden okul yoktu, kadnlarn okumasna izin verilmiyordu. Erkekler gidebiliyordu ama kadnlar gidemiyordu. Buraya gelip okuma yazma örenmekten mutluluk duyuyorum. Eskiden bir yerden baka bir yere giderken zorluk çekiyorduk, imdi rahatlkla gidebiliyoruz. Telefonla iim olduu zaman zorluk çekmiyorum artk. Buraya gelmeyen yatlarmn da gelip okuma yazmay örenmelerini istiyorum. Adeta insann nefesi açlyor. Bize böyle bir imkn tandklar için Kayapnar Halk Eitim Merkezi Müdürlüüne teekkür ediyoruz. dedi.

Okuma konusunda kimseye ihtiyac kalmad için sevinç yaadn bildiren Garibe Yaar (65), unlar söyledi: Buraya okuma yazma örenmek için geliyoruz. Hastaneye giderken, eczaneye giderken zorluk çekmemek için, okumak için kursa geliyorum. u an ismimi yazabiliyorum. Artk az çok okuyup yazabiliyorum. Hocalarmz da çok iyi, bize yardmc oluyorlar. Eskiden telefonla iimiz olduu zaman çocuklarmzdan yardm almak zorunda kalyorduk. Artk ihtiyacmz kalmayacak. Yatlarmza da tavsiye ediyoruz. Onlarn gelmesini istiyoruz.

Olaanüstü bir performans sergiliyorlar

Kurs öreticisi Rojda Demirkan, tahminlerinin üzerinde bir ilgiyle karlatklarn dile getirerek, u an özellikle bölgemizde okuyup yazamayan oran büyük yalarda fazla var. Herkesin elini tan altna brakmas gerektiini düünüyoruz. Burada öretmenlerimize, yetkililerimize çok i düüyor. Aratrma yaplmas ve okullarn duyurularla bunu tevik etmesi gerektiini düünüyorum. çok güzel ve mutluluk verici bir duygudur. çok istekli geliyorlar. Bu yata azimle geleceklerini tahmin etmiyordum. Olaanüstü bir performans sergiliyorlar. ifadelerini kulland.

Okuma yazma örenmeyen herkesi kursa davet ediyoruz

Kayapnar Halk Eitim Merkezi Müdürü Enver Kzl, ilçede okuma yazma bilmeyen 12 bin kiinin olduunu ve hepsine ulamaya çaltklarn söyledi. Kzl, TÜK verilerine göre, ilçemizde okuma yazma bilmeyen 12 bin kii bulunmaktadr. Biz her yl okuma yazma kurslarn açarak ylda 2 bin ve 3 bin düürmek kayd ile bu sayy gittikçe eritmeye çalyoruz. Bu manada özellikle Kayapnarda oturan, okulla hiç tanmam, gelmemi vatandalarmza öretmenler araclyla ulamaya çalyoruz. Bu okuma yazma kurslaryla onlara öretmeye çalyoruz. eklinde konutu.

Evlerine en yakn okula gidip, Ben okuma yazma örenmek istiyorum demeleri yeterli

Her yatan kursiyer kabul ettiklerini bildiren Kzl, sözlerini öyle tamamlad: Ya snrmz yok. 65, 70 yandaki kursiyerlerimiz bulunmaktadr. Okula hiç gelmemi, tanmam ve herhangi bir eitim kademesinden ayrlan ve okuma yazma örenmeyen tüm vatandalarmz kursa davet ediyoruz. Alan taramalaryla bunlar belirliyoruz. Kurslarmza gelmeleri için ikna ediyoruz. Gelmeleri biraz zor oluyor. Belli yatan sonra gelip, Örenip, bu yata ne olacam? eklinde diyenler var. Böyle mazeretlerle geliyorlar. Okuma yazmann, eitimin ya ve snr yoktur. Okumann önemi büyüktür. Bir yere giderken özelikle adres sormada, adres bulmada, gündelik yaamlarn kolaylatrma anlamnda okuma yazma büyük önem arz ediyor. lçemizde özelikle bu ya grubu bayanlarmzn okuma yazma kurslarmza gelip kayt yapmalarn istiyoruz. Evlerine en yakn okula gidip, Ben okuma yazma örenmek istiyorum. demeleri yeterli oluyor. Okul müdürlükleri bizimle irtibata geçiyorlar, biz de kurslarmz açyoruz.

Ana Sayfaya Git