Yayladan koyunlarını indiren besiciler kara yakalandı!

Van'ın Bahçesaray ilçesinde hayvan yetiştiricileri ile çobanlar, yayladan dönen sürülerini beklerken yoğun kar yağışına yakalandı.

Haberler 26.10.2016 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda dün akam balayan saanak, yüksek kesimlerde yerini kara brakt. 2 bin 985 rakml Karapet Geçidindeki yaylalarda otlattklar hayvanlarn bekleyen besiciler, zor anlar yaad. Besiciler, yaktklar atein etrafnda toplanarak snmaya çalt.

Besicilerden Emin ltemi, sabah saatlerinden itibaren kar yann iddetini arttrdn söyledi.

Yaylada kalan koyunlarn ve çobanlarn kar yana hazrlksz yakalandn belirten ltemi, bu nedenle koyunlar yayladan erken indirmek zorunda kaldklarn anlatt.

ltemi, bölgede k artlarnn zorluklarna da deinerek, Koyunlarm yaylada besliyorduk ama aniden kar ya balad. Bizler de çobann yayladan koyunlar indirmesine yardmc olmak için geldik. Bu kadar erken kar ya beklemiyorduk. Hazrlksz yakalandk. Isnmak için ate yaktk. diye konutu.

- Donmamak için sabaha kadar ate yaktk

Besicilerden Abdulvahap Ertonga ise Bahçesaray ilçesinde kn sert geçtiini, bunun etkisini bu sene erken yaadklarn belirtti.

Temel geçim kaynaklarnn hayvanclk olduunu anlatan Ertonga, Önceki yllarda k bu kadar erken balamazd. Bu sene hiç beklemedik bir ekilde kar yad. Hayvanlarmz yaylada kald. Bu sabah çobana haber verdik, imdi hayvanlarmz köye götüreceiz. Kar ya da giderek etkisini arttryor. Allah yardmcmz olsun. dedi.

Kar yana yaylada yakalanan çobanlardan Sekvan Kaplan yaklak 30 yldr dalarda çobanlk yaptn ifade etti.

Yan erken balamasnn kendilerini zor durumda braktn vurgulayan Kaplan, Her sene ilkbahar aylarnda yaylalara çkarz. Yaz boyunca yaylada kalrz ama önceki gece kar yamaya balad. Donmamak için sabaha kadar ate yakmak zorunda kaldk. Uzun ve yorucu bir yolculuun ardndan yaylada indik. diye konutu.

Ana Sayfaya Git