Yaz kararnamesinde son rötuşlar yapıldı

Temmuzda yayımlanacak HSK yaz kararnamesi ile 2 bin dolayında yargı üyesi yeni bölgelere atanacak. Birçok ilin başsavcısını da değiştirecek kararname ile avukatlıktan hâkim-savcılığa geçenlerin avukatlık yaptıkları illerde görev yapmalarına yasak geliyor

Haberler 02.07.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hakimler ve Savclar Kurulu ( HSK) 1. Dairesi, adli ve idari yarg 2018 ana kararnamesi çalmalarnda sona geldi. Yeni kararnameyle çok sayda il ve ilçe adliyesinde görevli hkim ve savcnn yerinin deitirilecei belirtilirken, kararnamenin kapsamnn 2 bin civarnda olmas bekleniyor. HSK 1. Dairesinin kararnameyi 11 Temmuza kadar açklamas bekleniyor. Kararname ile i younluu bulunan baz mahkemelere ilave hkim görevlendirmesi yaplaca, çok sayda il basavcsnn da deitirilecei örenildi.

ELERE KIDEM KRTER

HSK 1. Dairesi, kararnamede uygulanacak prensiplere ilikin önemli kararlar da ald. Buna göre, savclktan hkimlie, hkimlikten savcla geçmeye yönelik talepler ihtiyaca göre deerlendirilecek. E durumu atamalarnda kdemli e kdemsiz ee tabi olacak. Ancak kdemsiz ein meslekte 3 yl doldurmas kouluyla, kdemli ein tercih edecei bölgelere atama yaplabilecek. Bulunduu yerde 5 yln (Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde 3) tamamlayp, meslekte 8 yln dolduranlarn talepleri ve sicil durumlarnn uygun olmas halinde atamalar birinci bölgedeki yerlere yaplabilecek. Ancak Ankara ve stanbul adliyelerindeki hkim ve savc ihtiyac nedeniyle bulunduu yerde 2 yln tamamlayp meslekte 6 yln dolduranlarn talepleri de deerlendirme kapsamna alnd. Hakknda soruturma yaplan hkim ve savclar, o yerde göreve devamnn yarg erkinin nüfuz ve itibarna zarar vereceine kanaat getirilmesi halinde bir baka yere atanacak.

TAINMA ARTI

Avukatlk mesleinden hkim ve savcla geçenlerle ilgili de önemli bir prensip karar ilk kez uygulanacak. Buna göre, en son avukatlk yaptklar il ve ilçelerdeki ilk derece mahkemelerde görev yapan hkim ve savclar, bulunduklar yerdeki süreye baklmakszn (meslekte 5 yln doldurmayanlar) bir baka bölgeye atanmak üzere kararname kapsamna alnacak. Birinci veya ikinci bölgede meslekte 2 yln dolduranlar üçüncü bölgeye, üçüncü bölgede meslekte 2 yln dolduranlar ikinci bölgeye, iki veya üçüncü bölgede meslekte 4 yln dolduranlar ise birinci bölgeye atanabilecek. Bu durumda olan hkim ve savclar, avukatlk yaptklar il ve ilçelerde görev alamayacak.

Ana Sayfaya Git