Yaz Kur’an kursları 17 Haziran’da başlıyor

Her sene milyonlarca çocuğun Kur'an-ı Kerim ve dini bilgiler öğrendiği "Yaz Kur'an kursları", 17 Haziran 2019 Pazartesi günü 90 bini aşkın cami ile binlerce Kur'an kursunda açılıyor.

Haberler 12.06.2019 - 00:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanl, cami ve Kuran kurslarnda görev yapan personel, Yaz Kuran Kurslarna gelen çocuklara tecvitli Kuran- Kerim eitimi, ksa sure ve dualarla birlikte be vakit namazn nasl klndn ile ilgili eitim verecek.

Yaz Kuran kurslarna gelen örencilere yönelik her yl ihtiyaca göre yeni programlar gelitiren Diyanet leri Bakanl Eitim Hizmetleri Genel Müdürlüü, 2019 Yl Yaz Kuran Kurslar Uygula Esaslarn yaynlad.

Buna göre 2019 Yaz Kuran Kurslar 17 Haziran Pazartesi günü balayacak ve 8 hafta boyunca devam edecek.

çocuklarn Yaz Kuran Kurslarna kaydettirmek isteyen veliler, camiler ve müftülüklere bavurabilecek.

Yaz Kuran kurslarnda eitim-öretim faaliyetleri

2019 Yl Yaz Kuran Kurslar Uygula Esaslarna göre, yaz Kuran kurslarnda eitim-öretim hizmetleri sevgi esasna dayal olarak yürütülecek. Kurs program boyunca örencilere deerli olduklar hissettirilecek, güler yüz, efkat ve anlay gösterilecektir. Kursta bulunmalarnn önemi ve amac kendilerine anlatlacak.

Yaz Kuran kurslarnda yatl eitim almak isteyen örencilere yönelik yatl eitim verecek yaz Kuran kurslar açlacak.

Milli Eitim Bakanl okul öncesi eitimine devam eden ancak Diyanetin 4-6 ya grubu Kuran kurslarnda eitim almam olan örencilerden isteklilerin yaz Kuran kursunda eitim almalar yönünde çalmalar yaplacak.

Mevsimlik içilerin çocuklarnn yaz Kuran kursu faaliyetlerinden faydalanmas amacyla söz konusu içilerin bulunduu yerlerde yaz Kuran kursu açlacak.

Mültecilerin bulunduu illerde mülteci çocuklarn yaz Kuran kursu hizmetlerinden faydalanmalarna yönelik çalmalar yaplacak.

Kayt ilemleri ve görevlendirmeler ile ilgili hususlar

Yaz Kuran kurslarnn açl, örencilerin kayt ilemleri ve eitim-öretim hizmetleri; ilgili yönetmelik, yönerge, 2019 Yl Yaz Kuran Kurslar Uygulama Esaslar ve Diyanet leri Bakanl Bilgi Yönetim Sistemi (DBBYS) / Eitim Hizmetleri Yönetim Sistemi (EHYS)deki talimatlara uygun olarak yaplacak.

Yaz Kuran kurslarnn/snflarnn açl, öretici ve örenci kayt ilemleri DBBYS/EHYS aracl ile yaplacak.

l/ilçe müftülüü, yaz Kuran kurslarnda talep olmas durumunda, örenci saysnda 15 art aramakszn (mevzuat gerei ek ders ücreti ödenmiyor olsa da) kurs açacak.

Yaz Kuran kurslarnda görme ve iitme engellilere yönelik snflar, en az 3 örenci ile açlabilecektir. Ayn engel grubuna yönelik ikinci bir snf ise örenci saysnn 10 olmas durumunda açlabilecektir. Engelli örencilere yönelik açlacak snflarda örenim görmek üzere bavuran bireylerden engelli kimlik kart fotokopisi veya %40 engelli olduunu gösterir belge istenecek, bu belge Kayt Dilekçesine eklenerek kursta/camide muhafaza edilecek.

Eitim-Öretim programlar ve materyalleri

Yaz Kuran kurslarnda Bakanlkça hazrlanan 8 hafta günde 3 saatten oluan Yaz Kuran Kurslar Öretim Programlar uygulanacak.

Yaz Kuran kurslarnda yatl eitim verilmesi durumunda; Bakanlkça hazrlanan Yaz Kuran Kurslar Öretim Program (Yatl) uygulanacak.

Yaz Kuran kurslarnda ya gruplar dikkate alnarak Bakanlkça hazrlanan ders kitaplar ve materyaller kullanlacaktr. Daha önceki yllarda yaz Kuran kursuna gelmi örencilere Bakanlkça ücretsiz olarak verilen ve örencilerin elinde bulunan kitap ve materyaller tekrar verilmeyecek.

Eitim-Öretimin etkinliini ve verimliliini artrmaya yönelik faaliyetler

Yaz Kuran kurslarnda ahlaki deerler, kardelik, vatan sevgisi ve birlik beraberlik konularna arlk verilecek.

lenecek olan derslerde u hususlara dikkat edilecek:

Kuran- Kerim dersi ilenirken ahlaki deerler, kardelik, vatan sevgisi, birlik, beraberlik konulu yetler mealleri ile birlikte okunacak ve dinimizin kardelik, birlik, beraberlik ve vatan sevgisi anlay çocuklara kazandrlmaya çallacaktr. Derslerde Hz. Peygamberin konuyla ilgili hadislerine yer verilecektir. Dini bilgiler dersinde ibadetlerin kardelik, birlik ve beraberliimize katksna vurgu yaplacak.

Ahlaki deerler, kardelik, vatan sevgisi ve birlik beraberlik konularnn örencilere kazandrlmas amacyla drama, piyes vb. etkinlikler ile iir, kompozisyon ve resim yarmalar düzenlenecektir. Yarmalarda dereceye giren örenciler müftülüklerce ödüllendirilecek.

Yaz Kuran kurslar hizmet içi eitim seminerleri

Yaz Kuran kurslarnn daha etkin ve verimli olmas amacyla Yaz Kuran kurslarnda görev alacak kadrolu, sözlemeli ve geçici öreticilere mahallinde hizmet içi eitim semineri düzenlenecek. Bu hususta il/ilçe müftülükleri gerekli hazrlklar yapacaktr. l/ilçe müftülüklerince mahallinde yaplacak olan Yaz Kuran Kurslar hizmet içi eitim seminerlerinin düzenlenmesinde ise u hususlara dikkat edilecek:

4-6 ya grubu kuran kurslar fiziki mekn ve donanm artlar

4-6 ya grubu çocuklarn ya ve geliim özelliklerine uygun olarak tasarlanan ortamlarn çocuklarn eitim kalitesini yükselttii ve onlara olumlu davran özellikleri kazandrmada etkili olduu tespit edildi. Bu sebeple Bakanlkça 4-6 ya grubu Kuran kurslarnn fiziki meknlarnda bulunmas gereken nitelikler yeniden deerlendirilerek belirlendi.

Bu itibarla; 4-6 ya grubu Kuran kursu meknlarnn belirlenmesinde, donanm malzemelerinin seçilmesinde ve tefriatnn yaplmasnda aadaki kriterlere riayet edilecek.

4-6 ya grubu snflara 48 ayn tamamlayan ve 72 ayn doldurmayan çocuklarn kayd yaplacak.

Taleplerin çok olmas halinde öncelik okula balama yana en yakn olup daha önce 4-6 ya Kuran kursu eitimi almam olanlara verilecek.

Ana Sayfaya Git