Yedek astsubaylığa yoğun ilgi

Yeni askerlik sistemi kapsamında hayata geçirilen yedek astsubaylık uygulaması gençlerden yoğun ilgi gördü.

Haberler 05.08.2019 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni askerlik sistemi kapsamnda hayata geçirilen ve youn ilgi gören yedek astsubaylk uygulamasna ksa sürede 9 bine yakn yükümlü bavuru yapt.

Askerlik sisteminde reform niteliindeki deiikliin ardndan yeni uygulama olumlu sonuçlar vermeye balad.

Türk Silahl Kuvvetlerinin ihtiyac bata olmak üzere deien zaman, ihtiyaç ve imkanlar gibi etkenler de dikkate alnarak öngörülebilir olarak kurgulanan yeni sistemle oluturulan yedek astsubaylk, askerlik çana gelen gençlerin youn ilgisini çekiyor.

Bunun yan sra Mehmetçie salanan harçlk ve ilave haklar da gençlerin klalarda ikinci alt ay için de kalma isteklerinin artmasna katk salyor.

- 122 bin hükümlü terhis oldu

Askeralma Kanununun yürürlüe girmesiyle silah altnda bulunan yükümlülerden alt ayn tamamlayanlar terhis oldu.

Milli Savunma Bakanl bu kapsamda 122 bin yükümlünün terhis olup emniyetli bir ekilde evlerine gitmelerinin salandn açklamt.

Yeni sisteme göre yükümlülerin tamam eitim durumu gözetilmeden 6 ay askerlik yapyor.

Bedelli askerlik uygulamasnn da devaml hale getirildii sistemde meslek yüksek okulu mezunlar için oluturulan yedek astsubaylk uygulamas youn ilgi görüyor. Yaklak 9 bine yakn gencin yedek astsubay olabilmek için bavurduu yeni sistemle ikinci alt ay için askerde kalmak isteyenlere de 2 bin lirann üzerinde harçlk, TOKde ve TSKya personel almlarnda öncelik gibi çeitli haklar salanyor.

- Yedek subay ve yedek astsubaylk

Bedelli askerliin kalc hale geldii uygulama kapsamnda yükümlüler ilk olarak e-devlet kanalyla veya askerlik ubesine müracaat ederek yoklama ilemlerini tamamladktan sonra bedelli uygulamasndan yararlanmak isteyip istemediklerine karar veriyor.

Bedelli askerlikten faydalanmak isteyenler, ödemelerini yapmalarnn ardndan celp tercihlerini belirliyor.

Kurada çkmamalar durumunda erteleme hakk olan yükümlüler, askerliklerini erteleyebiliyor ya da eitim durumlarna göre yedek subay, yedek astsubay veya er/erba olarak vatani görevlerini yerine getirebiliyor.

Bedelli askerlikten yararlanmak istemeyen yükümlülere ise çeitli seçenekler sunuluyor. Lisans ve üstü mezunlara yedek subaylk ans tannrken meslek yüksek okulu mezunlarna ise yedek astsubaylk hakk veriliyor. Lisans ve üstü mezunlar da yedek astsubaylk uygulamasndan faydalanabiliyor.

Yedek subay ve yedek astsubaylar askerlik görevlerini 12 ay olarak yerine getiriyor.

Yedek subay veya yedek astsubay olmak istemeyenlerin yan sra lise ve alt mezunlar da zorunlu askerlik hizmetini 6 ayda erba/er olarak tamamlayabiliyor. Söz konusu sürenin sonunda Mehmetçie ikinci 6 ay için istekli olarak askerlik hizmetine devam etmek ister misiniz diye soruluyor.

Bu kapsamda kabul edenler ikinci alt ay için askerlie devam ediyor, etmeyenler ise terhis oluyor.

- lave haklar

kinci alt ay askerliklerine devam eden yükümlülere baz haklar da salanyor. Bu kapsamda ilk olarak askerlere verilen harçlklarda iyiletirme yaplyor. kinci alt aylar boyunca erlere 2 bin 146, onbalara 2 bin 285 ve çavulara 2 bin 423 lira harçlk veriliyor.

Bunun yan sra hudut görevinde olanlarn harçlklarna ise azami 1053 lira ilave yaplyor. Ayrca TSK personel alm snavlarnda ilave puan, sözlemeli personel temini ile TOKde öncelik gibi haklar da ikinci alt ay için silah altnda kalmay bekleyen gençlere sunuluyor.

- Bavurularn yaplmas

Yeni askerlik sistemindeki uygulamalara yönelik bavuru ilemleri e-devlet ve askerlik ubelerinden sürüyor. Yedek subay ve yedek astsubaylk hakkna sahip olanlardan 2019da silah altna alnmak isteyip yoklamas olmayanlar, temmuz ay içinde yoklamalarn yaptrp bedelli askerlik, yedek subay, yedek astsubay ve erba/er tercihlerini yapt. Yükümlülerin hak kaybnn önlenmesi için de müracaat süresi 20 Austosa kadar uzatld.

2019da sevke tabi olup yoklamas bulunanlar ise 16 Temmuz-31 Austos 2019 tarihleri arasnda e-devlet üzerinden veya askerlik ubesinden bedelli askerlik, yedek subay, yedek astsubay ve erba/er tercihlerini yapacak. ki veya üç yllk meslek yüksek okulu mezunu yoklama kaçaklarndan yedek astsubay olmak isteyenlerden seçilmeyen yükümlüler, askerlik hizmetini erba/er olarak yerine getirecek.

- Bedelli askerlikte kura ilemi 2020 Ocak aynda yaplacak

Bedelli askerlik hizmeti kapsamnda 16 Temmuzda alnmaya balanan bavurular sonucunda kura ilemi 2020 Ocak aynda yaplacak ve duyurulacak. Hak sahiplerinin bir aylk temel askerlik eitimi için silah altna sevkleri 2020 Mart ayndan itibaren balayacak.

Kanunun yürürlüe girdii 26 Haziran 2019da yoklama kaça, bakaya veya sakl durumda olanlar, ödemelerini 1 Kasm 2019a kadar, dier hak sahibi yükümlüler ise 31 Aralk 2019a kadar yapacak.

Bedelli askerlik 2019 yl bedeli 33 bin 230 lira olacak. Ödemeler, Ziraat Bankas, Vakflar Bankas, Halk Bankas, Ziraat Katlm Bankas ve Vakf Katlm Bankas ile PTT ubelerine veya mal müdürlüklerine yaplacak.

2019 yl dövizle askerlik ücreti 5 bin 442 avro olacak ve mevcut uygulamaya devam edilecek.

Öte yandan idari para cezas alanlardan 26 Haziran 2019 itibaryla askerlik hizmetini tamamlayanlar ile silah altnda bulunanlarn, 26 Aralk 2019a kadar silah altna alnacaklarn ödenmemi cezalar tahsil edilmeyecek.

2020 ylnda silah altna alnacak 2000 doumlular ve bunlarla ileme tabi daha yal doumlu yükümlüler, 16 Temmuz-31 Aralk 2019 tarihleri arasnda e-devlet üzerinden veya askerlik ubesi bakanlklarna müracaat ederek bedelli askerlik, yedek subay, yedek astsubay ve erba/er tercihlerini yapacak.

Ana Sayfaya Git