Yeşil yakalandı ama bırakılmış!

Bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılandığı davada tanıklar dinlendi.

Haberler 11.02.2017 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baz faili meçhul cinayetlere ilikin Mehmet Aar, özel harekat polisleri ve Yeil kod adl Mahmut Yldrmn da aralarnda bulunduu 19 kiinin yargland davada eski Emniyet Müdürü Orhan Taanlar, tank alarak dinlendi. Taanlar, Rutin bir kontrolde Mahmut Yldrm gözaltna alnd. MTin eleman olduunu söylemesi üzerine Mehmet Eymürü arayp sordum. Benim elemanm deil dedi. Yldrm, normal yasal prosedür uygulanarak serbest brakld. dedi.

Ankara 1. Ar Ceza Mahkemesinde, sank ve ikayetçi avukatlarn katld durumada, eski Emniyet Müdürü Orhan Taanlar tank sfatyla ifade verdi. Taanlar, 1991-1992de zmir, 1992-1995te Ankara, sonrasnda 6,5 ay stanbul Emniyet Müdürlüü görevinde bulunduunu anlatt.

Davaya konu cinayetlerin çounu medyadan takip ettiini belirten Taanlar, Mehmet Aar ile komiser muavinliinden bu yana tantn, Ankara Emniyet Müdürlüü yapt dönemde, Aarn Emniyet Genel Müdürü olduunu aktard.

Korkut Ekeni Emniyet Genel Müdürlüüne danmanlk yapt için brahim ahini meslekta olarak tandn ifade eden Taanlar, Ercan Ersoyun da polis memuru olduunu, akademiden ihraç edildiini ancak iyi bir sorgucu olduunu söyledi.

Dava konusu cinayetlere ilikin kendisine belge, bilgi, rapor gelmediini bildiren Taanlar, bu konular medyadan takip ettiini dile getirdi.

Daha sonra müteki avukatlarnn sorularn yantlayan Taanlar, kamuoyunda Yeil olarak bilinen Mahmut Yldrmn Ankara Emniyet Müdürlüü yapt dönemde gözaltna alnp alnmad sorusu üzerine, Dorudur. Rutin bir kontrolde Mahmut Yldrm gözaltna alnd. MTin eleman olduunu söylemesi üzerine Mehmet Eymürü arayp sordum. Benim elemanm deil dedi. Yldrm, normal yasal prosedür uygulanarak serbest brakld. ifadelerini kulland.

Mahmut Yldrmn Susurluk olayyla balantsnn bilinip bilinmediinin sorulmas üzerine ise Taanlar, o dönem bunu bilmelerinin mümkün olmadn söyledi.

Söz konusu cinayetlerin 3ünün emniyet müdürlüü yapt dönemde Ankarada gerçekletiinin hatrlatlmasna karlk Taanlar, o dönem çok youn çaltklarn, bu cinayetlerin polis mntkasnda olup olmadn dahi net hatrlayamadn kaydetti.

- Tutanakla Ankaraya teslim edildiler

Daha sonra o dönem stanbul Emniyet Müdürlüü Cinayet Büro Amirlii görevini yürüten entürk Demiral, Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla tank olarak dinlendi.

Sanklarn çounu isim olarak tandn belirten Demiral, kendi dönemine denk gelen cinayetlerle ilgili aratrma yaptn ancak kesin delillere ulaamadn söyledi.

Bir soru üzerine, Ömer Lütfü Topal cinayetiyle ilgili Ayhan Akça, Ayhan çarkn, Sami Hotan, Ali Fevzi Bir, Ouz Yorulmaz, Ercan Ersoy gibi isimlerin üpheli olarak gözaltna alndn ancak bu kiilerin tutanakla Ankaraya teslim edildiini belirten Demiral, gözaltna alnanlarn, Ömer Lütfü Topal cinayetiyle ilgili anlatacak bir eyleri olmadn söylediini ancak Ayhan çarknn yer yerinden oynar minvalinde bir ifade kullandn, Bana sormayn, amirlerime sorun dediini aktard. entürk Demiral, çarknn Özel Harekata bal çaltn ancak Amirim derken resmi amirinden söz ettiini düünmediini dile getirdi. Demiral, ayrca çarknn sorgusunda 1993-1996 yllarndaki faili meçhuller bizim iimiz. dediini aktard.

Bu kiilerle ilgili GSM kaytlarna göre cinayet annda olay yerine yakn bölgedeki baz istasyonundan sinyal alndn ve bu nedenle üphelenildiini anlatan Demiral, kamuoyunda yaplan yorumlar, çkan haberler nedeniyle dier cinayetlerle de balantl olabileceklerini düündüklerini ancak bir delil bulamadklarn kaydetti.

Sanklarn nasl teslim edildiine yönelik soru üzerine de Demiral, Tutanaksz teslim edin denmiti. Ben hukuka aykr olduunu söyleyerek tutanak hazrladm. Altna özellikle yasal gerei yaplmak üzere ibaresini koydum. Bakann özel yetkiler vererek adli ve idari soruturmalarda farkl kiileri görevlendirmesine ilikin kanun hükümleri var. Teslim edilme tutananda da bakanlktan, emniyet genel müdürlüünden gelen talimat üzerine teslim edilmitir ifadesi var. diye konutu.

Sanklar stanbulda gözaltna alndktan sonra neden savcla bildirilmediinin sorulmasna karlk Demiral, o dönemde böyle bir uygulama bulunmadn kaydetti.

Behçet Cantürk cinayetiyle ilgili de operasyonlar yaptklarn anlatan Demiral, ancak neticeye ulaamadklarn söyledi.

- Abdullah çatlnn parmak izi sonradan belirlendi

Ömer Lütfü Topal cinayetiyle ilgili delil bulamadklarn söyledii hatrlatlarak, cinayette kullanlan tüfeklerden birinde Abdullah çatlnn parmak izinin bulunduunun TBMM Susurluk Aratrma Komisyonu raporuna yansdnn belirtilmesi üzerine Demiral, parmak izinin tasnif ve mukayeseye elverili olmak üzere iki ekilde aratrldn söyledi. Tasnife elverili ilemde kaytl parmak izi olmas nedeniyle direkt izin sahibine ulalabildiini belirten Demiral, buna karn mukayeseli ilemde üpheliler tek tek taranarak izin sahibinin belirlendiini ifade etti.

Bu konuda mukayeseli aratrma yapldn anlatan Demiral, Susurluk kazasndan sonra Abdullah çatlnn parmak izine baklmak istendiini ve bunun bu ekilde ortaya çktn kaydetti.

- Baka dosyann mütekisi

Daha sonra Ergenekon davas sanklarndan Semih Tufan Gülaltay, SEGBS üzerinden dinlendi.

Müteki olarak ifade verecei belirtilen Gülaltay, dilekçesiyle ilgili savclk tarafndan en ufak aratrma yaplmadn ve dosyayla ilgisi bulunmamasna karn davaya müdahil olarak eklendiini söyledi.

Gülaltay, Sanklarn öldürdüü iddia edilen PKKllarla ilgili hiçbir bilgim yoktur. Bir ilem yaplm olsa bilsem dahi ikayetçi olmam. dedi.

Ergenekon san olarak yarglanrken, tank olarak gösterdii Sabit Dumlupnarn öldürüldüünü ve intihar süsü verildiini ileri süren Gülaltay, O tarihte dilekçe kaleme aldm. Dilekçemi dönemin savclar aratrmadan, delil toplamadan bu dosyaya kattlar. Ben de o dilekçeden dolay burada bulunuyorum. diye konutu.

- çillerin yeterli bilgiye sahip olmadn düünüyorum

Daha sonra, FETÖ soruturmas kapsamnda tutuklu bulunan Mümtazer Türköne, SEGBS üzerinden tank olarak dinlendi. Türköne, olaylar basndan takip ettii kadar bildiini belirterek, kiisel olarak özel bilgi sahibi olmadn söyledi.

Ardndan mahkeme bakan, tank olarak dinlenen Türköneye, Tansu çillerin danmanln yaptnz. çillere faili meçhul cinayetlerle ilgili bilgi geldi mi? sorusunu yöneltti.

Türköne, 1995-1999 yllar arasnda çillere danmanlk yaptn hatrlatarak, Ben çillerin konuma metinlerini hazrlyordum. Bazen bize siyasi konularda görü de sorard. Faili meçhul cinayetler konusunda çillerin yeterli bilgiye sahip olmadn düünüyorum. çillere bu konuda yeterli bilgi verildiini de zannetmiyorum. ifadelerini kulland.

Faili meçhul cinayetler için oluturulmu bir Kürt i adamlar listesinden bahsedildii belirtilerek, bu konuda çillere ya da kendisine ulaan bir bilgi olup olmad sorulan Türköne, liste iddialarnn hiçbir zaman gerçek olduuna dair delil olmadn söyledi.

Türköne, Bu iddia o dönem çok konuuldu. Bu konuda dönemin MHP lideri Alparslan Türkein de bilgisinin olduu söylendi. Hatta listeyi Tansu Hanmn hazrlad bile konuuldu. Fakat çillerin donanm itibariyle böyle bir liste hazrlamas mümkün deildir. çillerin bu konuda yeterli bilgisinin olmadn düünüyorum. Devlet, hukuk dna çkmaz. diye konutu.

Daha sonra avukatlarn talepleri alnd.

Durumada, müteki avukatlarnn sanklarn tutuklanmalar yönündeki talepleri reddedilirken, hakknda adli kontrol karar bulunanlarn durumlarnn devamna karar verildi.

Ayrca, eski Babakan Mesut Ylmaz, CHP Mersin Milletvekili Fikri Salar ve emekli Tugeneral Veli Küçükün tank olarak dinlenmesi kararlatrld.

Duruma ileri bir tarihe brakld.

Ana Sayfaya Git