Yeter artık!

HDP önündeki annelerin "evlatlarımızı istiyoruz" eylemi sürerken, bazı aileler "yeter artık" deyip, İl binasına girmek istedi. Gerilime polis müdahale ederken, bazı anneler sinir krizleri geçirerek, fenalaştı.

Haberler 28.09.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKK tarafndan kaçrldn belirttikleri çocuklarnn bulunmasn isteyen aileler, HDP binas önündeki oturma eylemini 26inci günde de sürdürdü. Aileler, öle saatlerinde HDP binasna girmeye çalnca polis engel oldu. Türkan Mutlu, sinir krizi geçirirken, annelerden Hatice Levent ve Fatma Bingöl de fenalat.

ALE SAYISI YÜKSELD

Oturma eylemini 26 gündür sürdüren ailelerin says, stanbulda yaayan mmihan Nilifrkann, Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü örencisiyken, 21 Mart 2015te kaybolan ve PKKnn kaçrdn öne sürdüü olu Mehmet için Diyarbakrdaki HDP binas önüne gelmesiyle 47ye yükseldi. Olu kaybolduktan sonra fotorafn bir internet sitesinde gördüünü anlatan mmihan Nilifrka, Üniversite son snf örencisiydi, baarlyd, okulu bitirecekti. Kandrdlar, götürdüler; gidi, o gidi. Gittikten 2 ay sonra bir internet sitesinde fotorafn gördüm. Hepsi gençti, çoluk çocuktu, hepsini götürmüler. Gece gündüz aklmda. Kapmz açk, gelsin. Ailecek perianz, olumuzu özlüyoruz dedi.

BAZI ANNELER FENALATI

Öte yandan oturma eylemi yapan aileler, öle saatlerinde HDP binasna girmeye çalnca polis engel oldu. Bu srada kayp kz Ceylan eyma Tekin (24) için eylemde olan Türkan Mutlu, sinir krizi geçirirken, annelerden Hatice Levent ve Fatma Bingöl de fenalat. Salk ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardndan Türkan Mutlu, ambulansla hastaneye götürüldü. Hatice Levent ve Fatma Bingöle ise ambulansta müdahale edildi. Annelerin salk durumunun iyi olduu örenildi.

çOCUUMU ALMADAN KALKMAYACAIM

Olu Mustafa (18) için 3 Eylül Sal günü oturma eylemine balayan ve çocuunun HDP tarafndan PKKya gönderildiini iddia eden kanser hastas Ayegül Biçer, Sözde çocuklarmz çkp, konuma yapm. Demiler ki Ailelerimizi istemiyoruz, buradan kalksnlar. Bir görüntü varsa izleyelim. zlesek bile o görüntülere inanmayacaz. çocuumuzun kafasna silah dayayp, bana kar konuturuyorlarsa o çocuk, beni istemese de o çocuu almadan buradan kalkmayacam. Yl geçsin, hiç umurumda deil. Bu saatten sonra hiçbir ey umurumda deil. O çocuu buradan istiyorum. Buras bana o çocuu verecek dedi.

Baba Rauf Biçer de haklar olan evlatlar için oturma eyleminde 25 gündür bulunduklarn belirterek, HDPlilerin zaman zaman ortal kartrmak istediini söyledi.

Biçer, öyle konutu: Diyorlar ki bizim sabrmz tat. Gençlerimiz gerekeni yapacak. Biz de diyoruz ki 25 gündür buradayz. Neden gereini yapmyorlar, madem güçleri var bizi kaldrmaya neden yapmyorlar? Biz hakkmz olan evlatlarmz istiyoruz. Onlarn, binasn, mallarn, maalarn, evlatlarn deil evlatlarmz istiyoruz. Madem, partilerini savunuyor, PKKy destekliyorlarsa gitsinler kendi evlatlarn göndersinler. Benim evladm gelsin, kendi vatanna, toprana hizmet etsin.

Olunun daha 16 yanda bir çocuk olduunu, çocuklarn alncaya kadar il binas önünden ayrlmayacaklarn dile getiren Biçer, eylemleri yllarca sürse de kalkmayacaklarn vurgulad.

Biçer, Artk bilsinler ki Türkiyeden onlara destek yok. Her geçen gün saymz da çoalacak. Hepimiz onlara kar canl bir bomba olacaz. stemezlerse de o evlatlarmz gönderecekler. Biz kabul etmiyoruz. ifadelerini kulland.

HDPYE TEPK GÖSTERD

Anne Mevlüde Üçda, çocuunu istediini, dayanacak güçleri kalmadn dile getirerek, HDPlilere tepki gösterdi.

Onlar kendi keyiflerinde geliyorlar, gidiyorlar. çksnlar meydana. diyen Üçda, çocuuna kavuuncaya kadar eylemini sürdüreceini anlatt.

Oturma eylemine olu Özkan Aydn için katlan baba Süleyman Aydn da çocuklar için oturma eyleminde bulunduklarn aktard.

Aydn, Diyorlar ki siz sabrmz tayorsunuz artk. Bizi tehdit ediyorlar. Bize saldryorlar, hakaret ediyorlar, pencerelerden laf atyorlar, tükürüyorlar. Bizim yanmzdan her geçtiklerinde laf söylüyorlar. Bunlar provokasyon yapyor. Buradan gidin diyorlar. Sonra açklama yapyorlar, çocuklarnz sizi istemiyor diye. Tabii ki çocuklarmzn bana silah dayarsanz istemezler. çocuklarmz zorla tutuyorlar. Yoksa 15 yandaki oluma ne yaparlarsa yapabilirler. Bu çocuun iradesi mi olur? diye konutu.

çocuklarna kavuuncaya kadar il binas önünden ayrlmayacaklarn, hiçbir yere gitmeyeceklerini belirten Aydn, eylemlerinde kararl olduklarn bildirdi.

Aydn, öyle dedi: Bunlar çocuk hrszlar. çocuklarmz götürüyorlar. çocuklarmza Amerikann uakln yaptryorlar. Bunlar Müslüman olsayd ben 4 yldr olumdan haber alamyorum. Böyle birey mi olur? 15 yandaki çocuu anne ve babasndan ayrdlar, daa götürdüler. Ondan sonra Kürt için savayorum diyorlar. Bunlar yalan söylüyor. Onlar bizi tehdit edince biz de il binasna girmeye çaltk. Ne istiyorlar bizden. Burada durmamzn nedeni çocuklarmz istememiz.

DESTEK ZYARETLER

Memur-Sen Genel Bakan Yardmcs ve Tarm Orman çalanlar Birlii Sendikas (TOç-BR-SEN) Genel Bakan Hüseyin Öztürk ile Salk-Sen Genel Bakan Yardmcs Abdulaziz Aslan, anneleri ziyaret ederek onlara gül verdi.

Öztürk, yapt açklamada, yürei yanan annelerin fiilen, kalben ve dualarla yanlarnda olduklarn belirtmek için bu ziyareti gerçekletirdiklerini belirterek öyle konutu:

çok fazla söze gerek yok. Onlarn duruunu tebrik ediyoruz. Tüm Türkiye u anda onlarn yannda. ki gün önce bütün Türkiyede annelerimiz onlarn yannda olduklarn tüm dünyaya haykrdlar. nallah anneler bu ii baaracaklar ve çocuklarna kavuacaklar. Buna inanyoruz. Bu mücadelede onlarn yalnz olmadn gösterme anlamnda Memur-Sen olarak bugün yine yanlarndayz, buradayz. Sonuna kadar da yanlarnda olmaya devam edeceiz.

Anneleri ziyaret eden Grup Tillodan Mustafa Kada ise uzun süredir evlatlar için eylem yapan ve direni gösteren annelere destek olmak amacyla geldiklerini ifade ederek terör olaylarnda cesaret edip tepki göstermeyenlere kar kahraman annelerin canlar pahasna evlatlar için burada bir duru sergilediini söyledi.

Annelerin yannda olduklarn dile getiren Kada, ellerinden geldiince annelere destek olmaya devam edeceklerini aktard. Kada, öyle konutu:

Demek ki yürei yanan bir anne dünyadaki bütün güçlerden daha güçlüdür. Bu nedenle bu annelerimizi tebrik ediyorum. Hakl direnilerinde onlarn yanndayz. HDPliler bir yl önce televizyonlarda, Devlet 20 yandaki çocuklar zorla askere götüremez. diyorlard. Bugün 10 yandaki çocuklar anne ve babasndan izinsiz hangi hakla daa götürürsünüz? Sizin evlatlarnz yok mu? Ama etme bulma dünyasdr.

Ana Sayfaya Git