'Yetişkinlerin zarar verdiği çocuklar, geleceğin istismarcısı olabiliyor'

UZMAN Klinik Psikolog Ece Özçırak, çocuklara cinsel istismarda bulunan kişilerin çocukluklarında benzer travmalar geçirmiş olabileceğini belirterek, "Zamanında yetişkinlerin zarar verdiği çocuklar, geleceğin potansiyel istismarcıları olabiliyor" dedi.

Haberler 11.07.2018 - 12:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikolog Ece Özçrak, iddetin iddet dourduunu söyledi. çocuklara istismarda bulunan kiilerin de, geçmi dönemlerinde istismara uradn veya benzer bir ekilde travma geçirdiini belirten Özçrak, Yani zamannda yetikinlerin zarar verdii çocuklar, gelecein potansiyel istismarclar olabiliyor. O yüzden bu meseleyi çözebilmemiz için öncelikle çocuklarmz eitmek, bütün davranlarn kontrol etmek ve onlara iyi örnek olmamz gerekiyor. Sonuçta; istismarclarn gelimemesi ve çocuklara zarar vermemesi için çocuklarn doru bir ekilde yönlendirilmesi ve yetitirilmesi gerekiyor diye konutu.

ANNE BABA BASKISI çOCUKLARI STSMARCI YAPABLYOR

stismarclar ile ilgili farkl teorilerin mevcut olduunu ifade eden Ece Özçrak, Geçmiinde annesi ya da babas tarafndan bask altnda olan çocuklar, doal olarak onlar ile iliki kuramyor. Dolaysyla çocuklar ileride yetikin bir kadnla veya erkek ile salkl bir iliki kuramayacan düünüyor. Bu durumdaki kiiler, kendisinin kontrol edebilecei, istediini yapabileceini düündüü çocuklara yöneliyor. Yani, anne babalarn çocuklar üzerindeki ciddi basks, onlarn cinsel eilimlerini ya da çocuklara kar farkl bak açlar gelitirmelerine sebep oluyor dedi.

çOCUKLARIN HAYIR DEMESNE ZN VERMELYZ

çocuklara dokunulmak istendiinde, yabanclar onlar sevmek istediinde çocuklardan izin alnmas gerektiini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Ece Özçrak, unlar kaydetti:

çocuk eer evet demeyi bir alkanlk haline getirirse kendisini korumay da bilemeyecek hale gelir. Dolaysyla çocuklarn hayr demesine izin verilmeli Onlarn bedenlerini koruyor olmalarn desteklememiz gerekli. çocuklara cinsel anlamda özel bölgelerini, mahrem bölgelerini erken ya itibaryla öretmeliyiz. çocuklarn özel, mahrem bölgelerine kimlerin dokunabilecei, hangi koullar altnda dokunabilecekleri ile ilgili bilgi vermeliyiz. Onlara iyi dokunu ve kötü dokunu arasndaki fark öretmeliyiz. Bunda duygulardan yola çkmalyz. Tandn kiiler sana yaklaabilir ama yabanclar yaklaamaz tavr çok doru deil. çünkü biliyoruz ki birçok çocuk daha çok tand, güvendii kiilerden bu istismara maruz kalyor. Ve çocuklar olumsuz bir ekil ile karlatklarnda, ben bunu istemiyorum deyip, güvenmi olduklar bir yetikine gidip bu durumu anlatmallar. Ayrca çocuklara bakalar ile arasnda sr tutma gibi bir durum olmamas gerektii ile ilgili eitmeliyiz. Yani ona herhangi birisi çocuklarmzn houna gitmeyecei ekilde davranrsa bunu durdurup, bunun bir sr olmadn bilip, anne ve babasna bunu mutlaka haber vermeli. Eer anne ve baba orada yoksa güvenmi olduu bir yakn, bir öretmeni ile bu durumu paylaabilir hale gelmeli.

çocuklarn küçük yalardan itibaren cinsellikle ilgili sorular ailelerine yöneltebileceine dikkat çeken Özçrak, bu durumlarda ailelerin çocuklarna uygun bir ekilde cinsellik ile ilgili bilgi vermelerini istedi. Özçrak, bunun yaplmamas halinde çocuklarn farkl ve tehlikeli kaynaklara yönleneceini sözlerine ekledi.

TOPLUMDAN UZAK TUTULMALILAR

stismarda bulunan kiilerin tedavilerinin uzun soluklu olduunu da belirten Uzman Klinik Psikolog Ece Özçrak, Bu kiiler tabii ki tedavi destei alabilirler. Kesin tedavi olurlar m? sorusuna cevap veremiyoruz. Ama toplumdan biraz daha uzak tutulmas ve bu kiilerin biliniyor olmas bizlerin çocuklar korumas için çok önemli. Yurt dnda buna benzer birtakm çalmalar var. u anda aslnda bizim en çok odaklanmamz gereken ksm bu açklamasnda bulundu.

Ana Sayfaya Git