Yoğun yağışlardan tedirgin

Geçtiğimiz sene yaşanan kuraklık bu sene yerini aşırı yağışlara bıraktı. Kentte çiftçilik yapan vatandaşlar, son dönemlerde devam eden yoğun yağışlara bağlı olarak ektikleri buğdayların çürüme ihtimali nedeniyle tedirginlik yaşıyor.

Haberler 10.04.2019 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin ve çevresinde geçtiimiz yl yaanan kuraklk bu sene yerini youn yaa brakt. Son dönemlerde aralksz devam eden yalar çiftçileri önce sevindirdi ardndan da tedirginlik yaamalarna neden oldu. Ektikleri tahllarn su kadar günee de ihtiyaç duyduunu belirten çiftçiler, youn yalarn devam etmesi durumunda ürünlerin çürüme ihtimaline kar aray içerisine girdi.

YOUN çAILAR TEDRGN ETT

Konuyla ilgili açklama yapan Kzltepe Zahireciler Dernei Bakan Mehmet erif Öter, Kzltepe Ovasnn risk altnda olduunu söyledi. Bu durumun sadece Kzltepeye has bir konu olmadn kaydeden Öter, Mardin Ovas için de ayn durumun söz konusu olduun ifade etti. Bu durumun bölgesel bir riske dönütüünü aktaran Öter, nallah temennimiz önümüzdeki hafta havalarn açlmasdr. Havalarn snmas ile birlikte hububatn gördüü zarar asgariye düürmek için gübre ve ilaçlama yaplacak.

TOPRAK DOYDU ZARARI VAR

çiftçi çamurdan dolay tarlaya girip gübreleme yapamyor. Bu sene sonbaharda yamur ful yad, kn da ayn ekilde yad. Normalde bu tarihte bölgede yaza yakn bir scaklk geçiyordu. Ama çok youn bir ekilde yamur yayor. Bu yamurda budayn üremesine olumsuz bir ekilde etki yapyor. Pas tutmas ve mantar hastalndan korumak için çiftçiler ilaç atamyor. Bu ekilde de giderse budayda genel bir kayp söz konusudur dedi.

çiftçi brahim Koçhan ise ar yalardan dolay ekinlerin zarar gördüünü vurgulayarak yamurun bu ekilde devam etmesi halinde zararlarnn artacan söyledi.

Ana Sayfaya Git