Yok Daha Neler?

Batman’ın Kozluk ilçesinde projeye konulan yollarının PKK’nin geçiş güzergâhı olduğu gerekçesiyle yapılmadığını belirten köylüler yetkilere tepki gösterdi.

Haberler 04.10.2017 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmann Kozluk (Hazo) ilçesi Geyikli köyü Mergedele mezrasndan ilçe merkezine balanmas planlanan bin 600 metrelik tarihi kesit yolu projesinin PKKnin geçi güzergh olduu gerekçesiyle iptal edildiini ileri süren köylüler, yaanan duruma tepki gösterdi.

Eski lçe Kaymakam Orhan Aktürkün ve baz yetkililerin bölgede bizzat incelemede bulunduunu ve birçok köyün ilçe merkezine ulamn kolaylatracak tarihi yolun yapm için kendilerine söz verdiklerini aktaran köylüler, daha sonra projenin PKKnin geçi güzergh olduu gerekçesiyle iptal edildiini belirttiler.

Geyikli (Mangik) köyü ile Deirmendere (Mere) aras yolun yapm için daha önce çalmalara dahi balandn belirten köylüler, yollarnn yaplmas durumunda bölgedeki tüm köylülerin faydalanacan ve 15 kilometre mesafesindeki yolun 2-3 kilometreye ineceini söylüyorlar.

Yollarnn 200 yl önceden imdiye dayanan bir kervan yolu olduunu söyleyen köylülerden Yasin Da, eskiden katrlarla bu yoldan un ve çrplarn ehre götürdüklerini aktard.

Yolun yapm için daha önce yetkililerin kendilerine söz verdiini söyleyen Da, Eski kaymakammz, bizzat kendisi gelip inceledi, bakt. Birçok siyasetçi katld, milletvekili adaylar geldi ve hl yolumuz ayndr. Kaymakammza yolumuz neden yaplmyor diye müracaatta bulunduk bize, bunun devlete çok pahalya patlayaca ve çok zor olaca, yolun örgüte yarayaca söylendi. dedi.

5-10 dakikalk yol varken 15-20 kilometre dolanmak zorunda kalyoruz

Köylerinin ötesinde 4-5 köyün daha bulunduunu, bu yolun yaplmasnn birçok köylünün iini rahatlatacan belirten Da, Bu yol yaplrsa bizim yolumuz 5-10 dakikalk yol olur. Ancak imdi biz buradan ta 15-20 kilometre dolanp Kozluka gidiyoruz. Yolun ihaleye verilecei söylentileri geldi. Devlete zor gelir diyorlar. Bizim devletimiz böyle küçümsenecek bir devlet deil. Denizin altnda gördüünüz gibi tüneller, yollar yapyor. Birçok da delip kilometrelerce tünel yapyor. Bunun o kadar zorluu yok. Bin 500 kilometrelik yoldur, bunun talk ksm 300-350 metredir. Bu yolun yaplmas için yetkililerden ricada bulunuyoruz. diye konutu.

Kn çok çile çekiyoruz

Tarihi yoldan Kozluka gidi geliin 2 kilometreyi bulduunu söyleyen köylülerden Haim çetinkaya ise unlar söyledi: Bu yol faydamzadr. çocuklarmz okula gidip geliyor ta Bölükba (Hergemo) köyüne. Eer bu yol yaplrsa biz çocuklarmz okumalar için Kozluka göndereceiz. Bizler, özellikle kn çok çile çekiyoruz, çocuklarmz çok çile çekiyor. Yol uzak olduu için arabayla dahi Kozluka gidemiyoruz. Yolda çok zorluk çekiyoruz ve dozer gelmiyor buraya kadar. çocuklarmz kn derslerine geç kalyor. Bu yol yaplsayd memnun olurduk.

PKKnin geçi güzergh dediler ve yol yapmn braktlar

Gerekli yerlere bavurmalarna ramen yollarnn yaplmadn belirten köylülerden Zaman Da, birçok köyün bu yoldan fayda göreceini ifade etti.

Da, Geyikli, Bölükba, Bölükkonak ve dier köyler hepsi de bu yoldan faydalanr. 13 kilometre nerde, 3 kilometre nerde? Yaplacak yol ise bin 600 metredir. Kaymakam geldi buraya, bugün yarn yaplacakt ama braktlar. Projeyle oynadlar. Gittik, PKKnin geçi güzerghdr dediler. Hlbuki ne PKK ne bir ey burada yok. dedi.

Mezrann toprak yolu asfalt olarak gösterilmi

Geyikli köyünden mezralarna kadar uzanan yolun asfaltlanm yol olarak gösterildiine deinen Da, nternetten baktk, köyden buraya kadar yolumuz asfaltlanm yol olarak gösterilmi. Ne asfalt var ne bir ey ama parasn yiyorlar; sonra da asfaltlanm gösteriyorlar. nternetten bakyoruz evimizin önüne kadar yol asfalttr. Ama yok. Kimsenin de bu yolu asfaltlad yok. Parasn da yiyorlar. Eer asfalt gösterilmise bunun paras nerede? Niçin asfaltlanm diye internete atyorlar. Asfalt olmadna göre de parasn yiyorlar. Biz istiyoruz ki yetkililer bu ilerin üzerinde dursunlar. ifadelerini kulland.

Yol için ödenek de çkt ama yapmadlar

Geyikli köyü Mergedele mezrasnda ikamet eden köylülerden Sadk Da, yaz-k bu yolda sknt çektiklerini belirtti.

Da, Bu yolun üstüne eski kaymakam bizzat kendisi 2 defa geldi. Ödenek de çkt ama yine de braktlar. Bu yol Mangik, Cndo, Hergemo, Mrita, Tmoktan Sasona kadar eski bir ana yoldur. Olursa herkes buradan geçer. Kesik bir yoldur. Dier taraftan köylerine 20 kilometre gidiyorlarsa buradan 10 kilometre giderler. 2 defa kaymakam geldi üzerine. Ödenek çkt ve duyduk geldiini de. Fakat bo verip braktlar. Baka yollara bakyoruz yapyorlar ama bizim yolu yapmyorlar. Bizim de bir ay sürer. Kaymakam kendisi, bu yol geni ve ferah olacak. Kozluktan geçemeyen dozerler ve trlar da buradan geçer dedi, yine de braktlar. dedi.

Ana Sayfaya Git