YÖK'ten üniversitelerdeki ihraçlarla ilgili önemli düzenleme

YÖK, üniversiteler tarafından gönderilecek kamu görevinden çıkarma teklifleri ile ilgili usul ve esasları belirledi. YÖK'ün üniversitelere gönderdiği genelgeye göre, hakkında ihraç teklifi verilen kişiye, gerekli açıklamaları yapması ve kendisini savunabilmesi için 7 günden az olmamak kaydıyla makul bir süre verilecek, savunma hakkı tam ve eksiksiz kullandırılacak.

Haberler 06.08.2018 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseköretim Kurulu (YÖK), üniversiteler tarafndan gönderilecek kamu görevinden çkarma teklifleri ile ilgili usul ve esaslar belirledi. YÖKten yaplan yazl açklamada, 31 Temmuz 2018de Resmi Gazetede yaymlanan 7145 sayl Kanun çerçevesinde çalmalarn yapld belirtildi.

Bu kapsamda Kurulun, üniversiteler tarafndan gönderilecek kamu görevinden çkarma teklifleri ile ilgili usul ve esaslar belirledii bildirilen açklamada, üniversitelere gönderilen genelgenin içerii paylald.

Buna göre, kamu görevinden çkarma teklifine esas tekil edecek olan dosya, üniversite rektörlüünce görevlendirilecek bir komisyon tarafndan hazrlanacak. Bu komisyonun tekilinde, komisyon üyelerinin, hakknda çkarma teklifinde bulunulan ahsla geçmite herhangi bir husumete konu ilikilerinin olmamas, haklarnda daha önce herhangi bir disiplin cezas verilmemi olmas, idari tecrübesi olanlara öncelik verilmesi ve hakknda inceleme yaplan akademik personelden daha üst veya denk unvana sahip olmalar gibi hususlar gözetilecek. Kamu görevinden çkarma teklifine esas tekil edecek dosyann hazrlanmasnda 2547 sayl Yükseköretim Kanununun 53/A maddesindeki usule ilikin hükümler esas alnacak.

YÖNETM KURULUNDA KARARA BALANACAK

çkarma teklifi, hukuki nitelikte somut bilgi, belge ve bulgu ile temellendirilecek. Dosyada yer alan bilgi, belge ve bulgu ile ilgili olarak, hakknda dosya tanzim edilene gerekli açklamalar yapmas ve kendisini savunabilmesi için 7 günden az olmamak üzere makul bir süre verilecek. Savunma hakk tam ve eksiksiz olarak kullandrlacak. Hakknda dosya tanzim edilenin savunmasnn ilgili komisyonca kabul görmemesi halinde, bunun komisyon raporunda gerekçelendirilmesi ve komisyon görüünün olumasna dayanak gösterilen delillerin zikredilmesine özen gösterilecek. çkarma teklifine esas komisyon raporu, mutlaka üniversite yönetim kurulunda görüülerek karara balanacak. Rektörün, ilgili personelin çkarlmas yönündeki kanaatinin, teklife esas olmak üzere açkça belirtilmesi ve teklife esas dosyann, bir dizi pusulasna balanarak YÖKe gönderilmesi gerekecek.

Ana Sayfaya Git