Yöresel mimariye "düşük faizle" kredi desteği

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yöresel mimariye uygun yapılacak konutlar için vatandaşlara, yıllık yüzde 1 faiz oranıyla ilk iki yılı geri ödemesiz, 10 yılda ve 10 eşit taksitte ödeme imkanıyla kredi desteği sağlanacak.

Haberler 10.08.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlkça hazrlanan skan Kanunu Uygulama Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yaymland.

skan Kanunu kapsamnda yürütülen çalmalarda uygulamada karlalan sorunlarn giderilmesi, mevzuatn günümüz ekonomik ve kültürel artlara adaptasyonunun salanmas, yöresel mimariye uygun yaplarn yaygnlatrlmas hedeflenen yönetmelik deiikliiyle krsal alanda yaayan vatandalarn fiziksel iskannda bürokrasinin azaltlmas yoluyla daha nitelikli ve yöresel koullara uygun yaplarda yaamalarnn salanmas amaçland.

Bu kapsamda yönetmelie, Krsal alanda fiziksel yerleimin düzenlenmesi balyla Köy nakli, köy toplulatrmas, köy merkezinin bitiiinde köy gelime alan ve afet nedeniyle parçalanm köylerin birletirilmesi, planl merkezi köy yerleimlerinin oluturulmas uygulamalarnda, yöresel veya geleneksel mimarinin gelitirilmesi ve güvenli yaplara kavuturulmas amac ile; eski yerleim yerindeki konutunu ykp boaltmay taahhüt eden ailelerden, Valilik veya Kaymakamlkça yaptrlacak incelemeler sonucu en az bir yldan beri kendisi veya aile fertlerinden birisinin köyde ikamet ettii belgelenen aileler hak sahibi olurlar ve bu ailelere arsa sat yaplr. fkras eklendi.

Bakanlk, bu fkra kapsamnda yaplan tüm uygulamalarda daha önce de olduu gibi yllk yüzde iki orannda kredi faiz desteine devam edecek. Ödemeler, konut teslim tarihini takip eden 24üncü ayn sonuna kadar ilk taksiti ödenmek üzere 10 ylda ve 10 eit taksit halinde, kredi anaparas ve faizi ile birlikte gerçekletirilecek.

- Yöresel konutlara düük faizle kredi

Bakanlk, yönetmelikte yapt yeni düzenleme ile de ilk kez yöresel mimariye uygun olarak yaplan konutlara tevik salayacak.

Bu kapsamda kamulatrmalardan etkilenen vatandalarn yeni yerleim yerlerinde iskan edilebilmeleri için hak sahipliinin azami sayya ulamas, köye dönü yapmak isteyen ailelerin de yeni yerleim yerlerinden arsa satn alabilmeleri ve hak sahiplerinin yeni yerleim yerinde yapaca konutunu yöresel mimariye uygun olarak yapmas halinde faiz indirimi teviki yaplacana yönelik düzenleme getirildi.

Buna göre, yöresel mimari yaplarn gelitirilmesi amacyla Bakanlkça kabul edilecek projelerin uygulanmas kouluyla açlan tarmsal iletme binas kredisi veya konut kredileri için yllk yüzde bir faiz orannda kredi faiz destei verilecek. Ödemeler, son kredi diliminin ödenmesi ya da yönetmeliin 6nc fkrasndaki uygulamalarda da konut teslimini takip eden 24üncü ayn sonuna kadar ilk taksiti ödenmek üzere 10 ylda ve 10 eit taksit halinde, kredi anaparas ve faizi ile birlikte yaplacak.

Yönetmelik deiikliiyle ayrca köy gelime alan uygulamasnda belirlenen hak sahibi aile says ve yüzde 20 rezervden fazla, köy nakli ve köy toplulatrmas uygulamalarnda ise köyde ikamet eden aile says ve yüzde 20 rezervden fazla arsa kalmas kouluyla o yerlerin nüfusuna kaytl olan ancak orada ikamet etmeyen ailelerin arsa almasna olanak salanacak.

Bu artlara uyan vatandalarn arsa almay talep etmeleri halinde arsa bedelini pein olarak banka ubesine yatrmalar veya birinci taksiti pein olarak yatrmalar ve kalan miktar için yllk yüzde 5 faizli olarak iki ylda iki eit taksitle ödenmek üzere borçlandrma sözlemesi senetlerini imzalamalar halinde arsa satlabilecek.

Bavuru saysnn satlacak arsalardan fazla olmas halinde arsa sahipleri kura çekilerek belirlenecek. Bu arsalardan alanlar tip projeler hariç Kanun kapsamndaki herhangi bir iskan yardmndan yararlanamayacaklar.

- Borçlara yeniden yaplandrma imkan

Öte yandan yönetmelikle borçlarn zamannda ödemeyen aileler için de yeniden yaplandrma imkan getirildi.

Bu kapsamda hak sahipleri adna borçlandrma sözlemesi düzenlendii ve ödemesiz süresi bittii halde hukuki, teknik veya idari sebepler dolaysyla geri ödemesi balatlamam olan ailelerin taksit miktarlar Bakanlkça vade süresini geçmeyecek ekilde yaplandrlabilecek.

Ana Sayfaya Git