'YPG'nin, teröristlerin çekildiğine dair bilgiler var'

Milli Savunma Bakanı Akar, "YPG'nin, teröristlerin çekildiğine, bir kısım mevzilerin tahrip edildiğine dair bilgiler var, teyide muhtaç. Tamamını bizzat görmek istiyoruz." dedi.

Haberler 31.08.2019 - 12:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler, Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutan Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Genelkurmay kinci Bakan Korgeneral Metin Gürak ile garnizonda görevli baz generaller 30 Austos Zafer Bayram ve Türk Silahl Kuvvetleri Günü dolaysyla Devlet Mezarln ziyaret etti.

Akar, Devlet Mezarlnda milli mücadelede görev alm komutanlarn isimlerinin yazl bulunduu Antsal Duvara, üzerinde, Milli Savunma Bakanl yazl krmz beyaz karanfillerden oluan çelenk brakt.

Sayg duruunun ardndan Devlet Mezarl eref Deferini imzalayan Akar, deftere yazd satrlar okudu. Akar, Asil Türk milletinin egemenlik ve bamszl uruna büyük mücadeleler veren Kurtulu Savamzn kahraman komutanlar, aziz ehitlerimiz ve deerli devlet büyüklerimiz, 30 Austos Zafer Bayramnn 97. yl dönümü ve Türk Silahl Kuvvetleri günü nedeniyle Genelkurmay Bakanmz ve Kuvvet Komutanlarmz ile birlikte huzurunuzda bulunmann gurur ve onurunu yayoruz. ifadelerini kulland.

30 Austosun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliinde 19 Mays 1919da Samsunda kvlcm atelenen ve yedi düvele kar verilen Milli Mücadelenin 1922de Dumlupnarda büyük bir zaferle taçland gün olduunu vurgulayan Akar, unlar kaydetti:

Bu zafer, ordu millet anlayndaki asil milletimizin ve onun barndan çkan kahraman Türk ordusunun en zor artlara ve imkanszlklara ramen Ya istiklal ya ölüm! diyerek canndan aziz bildii kutsal vatan topraklarn koruma iradesinin sonucudur. Karakteri, özgürlük ve bamszlkla yorulmu olan asil Türk milletinin egemenlik ve bamszln savunmak, milli ve manevi deerlerini korumak için sergilediiniz fedakarlk ve kahramanlklar, bizler ve gelecek nesiller için en büyük ilham kaynadr. Sahipsiz olan memleketin batmas haktr. Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktr. düüncesiyle sizlerden devraldmz bu kutsal emanete sahip çkmak, omuzlarmza yüklenmi tarihi bir sorumluluktur.

Akar, sözlerini öyle sürdürdü:

Kahraman Türk ordusu, binlerce yllk anl tarihimizden süzülüp gelen köklü gelenekleri, milli, manevi ve mesleki deerleri ve sizlerden ald ilhamla 780 bin kilometrekare vatan topramzn, 462 bin kilometrekare mavi vatanmzn ve semalarmzn güvenlii, 82 milyon vatandamzn huzur ve refah için gece gündüz, yaz k, da bayr demeden FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEA gibi terör örgütleri bata olmak üzere, her türlü tehdit ve tehlikeye kar Ölürsem ehit, kalrsam gazi! anlay içerisinde azim ve kararllkla mücadelesini sürdürmektedir.

Bu mücadele, en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar, yurt içinde ve snr ötesinde aralksz devam edecektir. Birlik ve beraberliimizin, vatan ve bayrak sevgimizin, fedakarlk ve kahramanlmzn ölümsüz abideleri olan sizler; daima sayg, minnet ve ükranla anlacaksnz. Ruhunuz ad olsun.

Daha sonra Akar ve beraberindekiler, Devlet Mezarlnda bulunan kabirlere karanfil brakt. An fotoraf çekilmesinin ardndan Akar, gazetecilerin 30 Austos Zafer Bayramn kutlad.

Sorular cevaplad

Bakan Akar, ziyaretin ardndan gazetecilerin gündeme ilikin sorularn da yantlad. Akar, bir gazetecinin ABD ile yürütülen güvenli bölge çalmalarnda gelinen son duruma ilikin sorusu üzerine unlar söyledi:

Sayn Cumhurbakanmzn talimatlar, direktifleri ve çizdii çerçeve kapsamnda çeitli seviyelerde görümeler oldu. Bu görümelerde birçok konuyu ele alma frsat bulduk. Bizim balangçtan itibaren ortaya koyduumuz ilkeler var. Bunlardan birincisi ülkemizin güneyinde hiçbir ekilde bir terör koridoru olumasna izin vermeyeceiz. Bununla ilgili yaplmas gereken ne varsa, ne gerekiyorsa bunu sonuna kadar yapacamz açk ve seçik bir ekilde bütün muhataplarmza, bütün çevreye bunu bildirdik. Toplantlar ve görümeler bu çerçevede balad ve sürdürüldü. Bu dorultuda alnmas gereken tedbirler konuuldu, görüüldü, mutabakatlar saland.

Salanan mutabakat kapsamnda yol haritas ve takvimin belirlendiini hatrlatan Akar, u ana kadar bu takvim ilerliyor. Bu konuda herhangi bir ekilde ortaya koyduumuz ilkelerden, görülerimizden hiçbir ekilde vazgeçmediimizi bunlarn üzerinde önemle, hassasiyetle durduumuzu, herhangi bir ekilde Takvim, yol haritas yapld bu i bitti diye bir rehavet söz konusu deil. diye konutu.

Yaplan mutabakat, belirlenen takvimi büyük bir ciddiyet, hassasiyet ve dikkatle takip ettiklerini vurgulayan Akar, unlar söyledi:

Sahadaki arkadalarmz, Ankarada karargahtaki arkadalarmz bunu yakndan takip ediyor, bu takvimin aksaksz, eksiksiz uygulanmasna gayret gösteriyoruz. Bu konudaki çalmalarmz, gayretlerimiz ülkemize yönelik tehdit ve tehlikenin bir an önce ortadan kalkmas ve Suriyenin kuzeyinde herhangi bir terör koridorunun oluma ihtimalinin bertaraf edilmesi için. çalmamz budur. Bu çerçevede belirlenen yol haritasyla alakal bu ana kadar harekat merkezi kuruldu, çalmaya balad. Bir Türk ve bir ABDli general oradaki sevk ve idareyi salyor, onlarn yanlarnda karargah subaylar, heyetler var. O heyetler vastasyla planlama çalmalar sürüyor. Bu çerçevede HA uçular balad, helikopter uçular balad, devam ediyor. ABDliler tarafndan bize bildirilen YPGnin, teröristlerin oradan çekildiine, bir ksm mevzilerin tahrip edildiine dair teyide muhtaç bilgiler var. Biz bunlarn tamamn bizzat görmek, gözümüzle teyit etmek istiyoruz. Bu konuda görümeler devam ediyor.

Ortak devriye uçuu

Karadan ortak devriyelerin de bir an önce balamas için çalmalarn devam ettiini belirten Akar, öyle konutu:

Bu konuda da görümelerimiz devam ediyor. Onlarn kendi personelini buraya getirmeleri, hazrlk yapmalar bir zaman almakla beraber hiçbir ekilde bir gecikmeye, zaman kaybna tahammülümüz olmadn, bu konuda herhangi bir yanl anlalmaya sebebiyet vermemek için yaplmas gerekenlerin yerinde ve zamannda yaplmasn iddetle takip ediyoruz. Münbiçte, Rakkada verilen sözler tutulmad, bunlar hiçbir zaman unutmadk ve bütün faaliyetleri bu bilgi ve bilinçle arkadalarmzla birlikte takip ediyoruz. Asil milletimize yönelik tehdit ve tehlikenin ortadan kalkmas için yaplmas gereken ne ise bunlar bugüne kadar azim ve kararllkla yaptk, ayn ekilde yapmaya devam edeceiz.

Takvim kapsamnda ABDlilerle yaplan müterek devriye uçuu hatrlatlarak bunun devam edip etmedii sorusunun yöneltilmesi üzerine Akar, Önce bir ABD helikopteri uçtu içinde Türk subaylar, generali de vard, dün de takriben 1,5-2 saat süreyle iki Türk iki ABD olmak üzere 4 helikopter havadan keif ve gözetleme yaptlar, bunlar önümüzdeki günlerde devam edecek. deerlendirmesinde bulundu.

S- 400 teslimat

Bir gazetecinin S-400 sevkiyatnda gelinen son duruma ilikin sorusuna Akar, Birinci filoyu aldk, birinci filonun iki bataryas var. Birinci bataryann austos aynda intikali tamamland. Onun imdi kurulum çalmalar devam ediyor. kinci bataryann intikali de balad, eylül ay ortalarnda tamamlanacak. Orada da herhangi bir sorun yok. Yaplan planlama ne ise o planlama çerçevesinde ikinci bataryann intikali balam bulunuyor. yantn verdi.

Öte yandan, Milli Savunma Bakanlnn sosyal paylam sitesi Twitterdaki hesabndan, Türk ve ABDli askerlerin katld ikinci ortak helikopter uçuuna ilikin fotoraflar paylald.

Ana Sayfaya Git