Yüksek vergiler seyirciyle bağı kopan tiyatroları eziyor!

Yaşadıkları sorunların yanı sıra pandemiyle birlikte salonları kapatılan özel tiyatrolar zor günler geçirirken, Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Yavuz Akkuzu, tiyatroların ayakta durması için yüksek vergilerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Haberler 16.07.2020 - 11:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür sanat alannda koronavirüs (Kovid-19) salgnndan en fazla etkilenen sektör olan özel tiyatrolar, varlk mücadelesi veriyor. Seyirciyle ba kopan tiyatro salonlarnn geçici süreyle kapatlmas, sektörü nerdeyse durma noktasna getirdi. Salgnla mücadele kapsamnda Mart aynda kaplar kapatlan tiyatro salonlar, alnan tedbirler kapsamnda yüzde 50 kapasiteyle 1 Temmuzda yeniden açld. Ancak u ana kadar sahnelenen oyun olmad. Tiyatromuz Yaasn nisiyatifi öncülüünde geçtiimiz gün açlamayan tüm tiyatrolarn önünde düzenledii ortak açklamada, özel tiyatrolarn zorlu günlerden geçtii belirtilerek, bir an önce tiyatro yasasnn çkarlarak, yüksek olan vergilerin düürülmesi, Kültür ve Turizm Bakanlnn tiyatrolar desteklemesi çars yapld.

TCARETHANE OLARAK GÖRÜLÜYOR

Amed ehir Tiyatrosu oyuncularndan Yavuz Akkuzu, tiyatronun ticarethane olarak görüldüüne dikkat çekerek, alnan vergilerin sahne sanatlar lüks bir konuma yerletirdiini kaydetti. Tiyatrolarn kültürel geliim mekanlar ve halka hizmet eden bir misyona sahip olduunu ifade eden Akkuzu, faaliyetlerinin kar odakl olmadn vurgulad. Avrupa ülkelerinde tiyatro vergilerinin yüzde 5 olduunu, ancak Türkiyede bu orann yüzde 30a çktn aktaran Akkuzu, yüksek vergilerin düürülmemesi halinde özel tiyatrolarn ayakta kalamayaca uyarsnda bulundu. Akkuzu, ilk olarak tiyatrolarn KDV, gelir vergisi ve stopaj vergi oranlarnn yeniden düzenlenmesi admlarnn atlmas gerektiini söyledi.

ÖZEL TYATROLAR çIKMAZA GRYOR

Amed ehir Tiyatrosu oyuncusu Berfin Emektar ise pandeminin en fazla etkiledii kültür sanat çalmalarnn içinde bulunduu zorlu koullarn devam etmesi halinde normal günlerde ayakta durmakta zorlanan özel tiyatrolarn bir çkmaza girebileceini söyledi. Salgndan dolay kaplarn kapattklarn, imdi de alnan tedbirler kapsamnda yüzde 50 kapasiteyle oyunlarn oynanabileceine deinen Emektar, yüzde 100 doluluk oran olduu dönemde zorlanan özel tiyatronun bu, artlarda devam edemeyeceini ifade etti. Kültür sanat çalmalarn desteklenmesinin devletin bir sorumluluu olduunu hatrlatan Emektar, ancak bu konuda u ana kadar somut bir adm atlmadn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git