Yüksek yargıya FETÖ sorgusu!

Akarca "138 eski Yargıtay, Danıştay, HSYK ve Anayasa Mahkemesi üyesi hakkında Yargıtay 9. Ceza Dairesinde dava açmış bulunmaktayız. Bunların yargılamaları sürüyor. Şu anda bizde davası devam eden 18 fezleke bulunmaktadır"

Haberler 26.02.2018 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yargtay Cumhuriyet Basavcs Mehmet Akarca, eski yüksek yarg üyeleri hakkndaki Fetullahç Terör Örgütü/Paralel Devlet Yaplanmas (FETÖ/PDY) davalarna ilikin, 138 eski Yargtay, Dantay, HSYK ve Anayasa Mahkemesi üyesi hakknda Yargtay 9. Ceza Dairesinde dava açm bulunmaktayz. Bunlarn yarglamalar sürüyor. u anda bizde davas devam eden 18 fezleke bulunmaktadr. dedi.

Akarca, bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin 20 Temmuz 2016da faaliyete geçmesiyle Türk hukuk sisteminde 3 dereceli adli yarglama sürecinin baladn söyledi.

Ceza yarglamalarnda ciddi anlamda düü yaandn belirten Akarca, u bilgileri verdi:

Yargtay Cumhuriyet Basavclna 2015te gelen dosya says 258 bin 678 iken, tebliname düzenlenerek dairelere gönderilen dosya says 173 bin 839 olmutur. Eldeki derdest dosyalarla 2016 ylnda gelen dosya says 381 bin 228 iken, çkan dosya says ise 232 bin 600 olmutur. stinaf mahkemelerinin çok büyük katksyla 2017de Yargtay Cumhuriyet Basavclmza ilk derece mahkemelerden gelen dosya says 60 bin 909 olmu, Yargtay cumhuriyet savclarmz tarafndan 178 bin 766 dosyaya tebliname düzenlenerek ilgili ceza dairelerine gönderilmitir.

- FETÖyle ilgili davalar

Akarca, Yargtay Cumhuriyet Basavclnn 1 Ocakta yapt devir dosya saysnn 511 bin 769 olduunu, bugün itibaryla ellerinde 494 bin 943 dosya bulunduu bilgisini verdi.

stinaf mahkemelerinden 2017 ylnda Yargtay Cumhuriyet Basavclna 14 bin 377 dosyann geldiini anlatan Akarca, FETÖ/PDY dosyalaryla ilgili u bilgileri verdi:

stinaf mahkemelerinden FETÖyle ilgili bin 251 dosya intikal etmitir. Yargtay Basavclmz tarafndan da bunlarn emsal içtihat olmas gözetilerek, taraya yön vermek, ilk dereceli ve istinaf mahkemelerindeki dosya saylarn düük tutabilmek adna Yargtay cumhuriyet basavclarmza 843 dosya çkarlarak, bunlara ilikin tebliname düzenlenmitir, terör suçlarna bakan Yargtay 16. Ceza Dairemize gönderilmitir. Bu konuda içtihatlarla davalara yön verilmektedir. Yine Ceza Genel Kurulumuz tarafndan FETÖ davalaryla ilgili kararlar da verilmeye balanmtr.

- Yeni ByLock kullanclar tespit edildi

Akarca, Ankara Cumhuriyet Basavclnca, Yargtay Cumhuriyet Basavclna FETÖ üyesi ve yöneticisi olduklar iddia edilen bir ksm eski yüksek yarg üyeleri hakknda 156 fezleke dosyasnn gönderildiini söyledi.

Dosyalarla ilgili inceleme ve soruturma sonucu ek ifadeler alndna iaret eden Akarca, sözlerini öyle sürdürdü:

lgili kurumlardan yazmalar yaplarak ek belgeler ve yazlar getirtildi. Ayrca bir ksm yeni ByLocklar tespit edildi. Bunlarla ilgili olarak da u ana kadar 138 eski Yargtay, Dantay, Hakimler Savclar Yüksek Kurulu (HSYK) ve Anayasa Mahkemesi üyesi hakknda Yargtay 9. Ceza Dairesinde dava açm bulunmaktayz. Bunlarn yarglamalar sürüyor. u anda bizde davas devam eden 18 fezleke bulunmaktadr. Bunlarla ilgili kolluk kuvvetlerimiz tarafndan yurt içinde ve dnda yakalama çalmalar sürdürülmektedir.

- Seçime katlabilen siyasi partiler

Akarca, 2015 Mays aynda siyasi partilerle ilgili denetimler sonucu 1 Kasm 2015teki milletvekili seçimlerine 29 siyasi partinin katlabildiinin tespit edildiini belirtti.

Saynn iirilmi olduunu gözlemledik. diyen Akarca, o tarihten sonraki seçimlere esas olmak üzere çileri Bakanl, valilikler, dernekler masas ve siyasi partilere gerekli yazlarn gönderildiini kaydetti.

Siyasi partilerin tara tekilatlarnn bulunup bulunmad, Siyasi Partiler Kanunu gereince seçime girme yeterliliklerinin olup olmadn denetlediklerini anlatan Akarca, u bilgileri paylat:

Yaptmz denetim sonucu yasaya göre bir siyasi partinin seçime girebilmesi için Türkiyede 81 ilin bulunmas hesab üzerinden 41 ilde ve bu illerin 3te bir ilçesinde tekilatlarnn bulunmas gerekiyor. Ayrca, kongrelerini seçimden 6 ay önce gerçekletirmesi, yasann arad konulardr. Yaptmz denetim sonucu önce 10 siyasi partinin seçime girebileceini tespit ettik. Sonra 2 siyasi parti daha bu koulu saladn bildirmiti ancak bizim 31 Aralk 2017 itibaryla Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) bildirdiimiz listede ve YSKnin arad koullar içinde verdii karara göre bugün itibaryla seçim olduunda 9 siyasi partinin yeterlilii bulunmaktadr.

Y Parti de tekilatlanmasn hzla yapmaktadr ama u anda bir seçim olsa ancak 6 ay sonra kongresini tamamlam olacandan en erken Haziran 2018 itibaryla seçime girebilme yeterlilii bulunacaktr.

Ana Sayfaya Git