Yurt dışındaki 4 bin 862 kültür varlığı Türkiye'ye iade edildi

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2003 yılından bu yana Türkiye'nin yurt dışında bulunan kültür varlıklarından 4 bin 862'si ülkeye getirilirken, bunlardan 423'ünün iadesi bu yılın ilk 6 ayında sağlandı.

Haberler 16.06.2021 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlndan alnan bilgiye göre, kültür varl kaçakçlnn önlenmesi ve yurt dnda bulunan Türkiye kökenli eserlerin geri kazanlmas amacyla ilgili kurumlarla koordinasyon halinde çalmalara devam ediliyor.

Bu çerçevede 2003 ylndan bu yana 4 bin 862 eser Türkiyeye getirilirken, bunlardan 423ünün iadesi 2021 ylnn ilk 6 aynda saland.

PARSTEN GÖNÜLLÜ ADE

Türkiyenin çabalar ile 26 ubatta Macaristandan getirilen 413 parça kültür varl ile 9 Haziranda Hollandadan iade alnan Adana Ulu Camiine ait 3 çini karo ve Anadolu Selçuklu Dönemine ait 1 çini panoya ek olarak, bu yln ilk yarsnda üç farkl gönüllü eserin iadesi saland.

Türkiyeye gönüllü olarak Dinçer Denis Erke tarafndan iade edilen, Pariste faaliyet gösteren bir müzayede evinden 2016da satn alnan 1 pimi toprak kadn figürin ve 1 erkek figürin ba, Fransadan Türkiyeye getirilerek, haziranda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde muhafaza altna alnd. Orta Tunç ça II (M.Ö. 1800-1600) dönemine tarihlendirilen eserler, nisanda Paris Büyükelçilii Kültür ve Tantma Müavirlii araclyla iade edildi.

K PM TOPRAK KAP, ABDDEN ADE EDLD

Amerika Birleik Devletleri (ABD) Arizona Doal Tarih Müzesine 1986da balanan iki pimi toprak kap, Anadolu kökenli olmalar nedeniyle Türkiyenin Los Angeles Bakonsolosluu tarafndan teslim alnan kültür varlklar haziranda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde muhafaza altna alnd.

Su alt buluntusu olan çömleklerin Geç Roma ve Bizans dönemlerinde kullanlan çift kulplu kaplar olduuna iaret edilirken, su altnda ele geçen bu tip çömleklerin gemilerin mutfaklarnda kullanld belirtildi.

K AMPHORA DA GÖNÜLLÜ ADE EDLD

ABDnin San Diego ehrinde yaayan bir kiinin, Türkiyenin Los Angeles Bakonsolosluu ile irtibata geçerek Türkiyeye iade ettii Anadolu kökenli iki adet amphora da haziranda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde muhafaza altna alnd.

ki kulplu kap anlamnda kullanlan amforann antik çalarda deiik tip ve form içeren pimi toprak kap olduu vurgulanrken, bu kaplarn sv ürünlerin yannda, tahl, balk, bal, incir gibi besinlerin de saklanmasnda veya tanmasnda kullanld ifade edildi.

Günsenin tip grubu içerisinde anlan ve MS 11-13. yüzyllar arasna tarihlendirilen bu tip amphoralarn Marmara Denizinin Tekirdadan Geliboluya kadar olan kuzey-bat ky eridinde üretildikleri bilgisi verilirken, Karadeniz Bölgesindeki en önemli amphora üretim merkezlerinden biri olan Sinopta üretim MÖ 4. yüzyldan MS 7. yüzyla kadar devam ettii belirtildi.

Ana Sayfaya Git