Z kuşağı, teknolojik altyapısı kuvvetli mesleklere yöneliyor

Yapay Zeka Politikaları Derneği (AIPA) Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, Z kuşağının teknolojik altyapısı kuvvetli mesleklere yöneldiğini belirterek, “Yapay zeka, gençlerin geleceğini ve meslek tercihlerini şekillendirmede ciddi bir rol oynuyor.” dedi.

Haberler 24.02.2021 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Küçükabanolu, yapay zeka ve Z kuana ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Yapay zekann meslekler üzerinde ciddi bir deiim etkisi yaratacan vurgulayan Küçükabanolu, Z kuann bu deiimin farknda olduunu ve meslek seçimlerini bu dönüüm dorultusunda yapmak istediini ifade etti.

YAPAY ZEKA MÜHENDSL, EN KAZANçLI MESLEKLER ARASINDA

Küçükabanolu, yapay zekann sadece i yap biçimlerini deil, gelecekte meslekleri de büyük ölçüde dönütüreceini aktararak, unlar kaydetti:

Yapay zeka, bot izleme uzmanlar, veri bilimcileri, otomasyon gibi yeni meslekler yaratacak ve insanlar tüm sistemlerin nihai denetimcisi olarak kalacak. Veri bilimcilerine yüzde 40 daha fazla para verilecei öngörülüyor. Yapay zeka mühendislii, en kazançl meslekler arasnda anlyor.

Bir aratrmada, irket yöneticilerinin yüzde 80i yapay zekann çalanlarn daha verimli hale getireceini belirtiyor. Yapay zekann 2030 yl itibaryla küresel ekonomilere yaklak 16 trilyon dolar katk yapmas ve milyonlarca yeni i oluturmas bekleniyor. Öte yandan, yapay zekann i kayb yaratacandan endie ediliyor. Yapay zeka aslnda ilerin verimini artrarak çalanlarn daha rahat çalmalarna yardmc olacak.

Z KUAININ YÜZDE 40I KEND N KURMAK STYOR

Önümüzdeki dönemde en büyük ticari etkiyi teknolojinin yapacan ve bunun lokomotifinin nesnelerin interneti, bilgi ilem ve yapay zeka olacan dile getiren Küçükabanolu, Yaplan bir aratrmaya göre, aratrmaya katlan gençlerin neredeyse yars teknoloji ile alakal bir i yapmay planlyor. Z kua teknolojik altyaps kuvvetli mesleklere yöneliyor. Z kuann yaklak yüzde 40 kendi iini kurmak istiyor. diye konutu.

Küçükabanolu, Z kuandaki gençlerin gelecein meslekleri olarak, biliim, yazlm ve kodlama mühendislii, dijital medya uzmanl, yapay zeka mühendislii, uzay teknolojileri, youtuber ve influencerlk gibi alanlar önde gördüünü belirterek, Dijitalleen dünyada insanlar, belirsizlikle beraber gelen korku ve yenilik duygular arasnda gidip geliyor. Pandemi ile birlikte insanlarn hayat hzla dijitalleti. Dijitalleen dünyaya ayak uydurabilmek için bilgili olmak gerekiyor. Bilgiye sahip olduktan sonra dijitallemeden korkmaya gerek yok. deerlendirmesinde bulundu.

TOPLUMUMUZUN YEN DÖNEME HAZIRLIKLI OLMASI GEREKYOR

AIPA Bakan Küçükabanolu, son zamanlarda teknolojinin hzla gelimesiyle birlikte dünyann büyük bir deiim ve dönüüm içerisinde olduuna iaret ederek, Pandemi dönemiyle birlikte ortaya çkan zaruri ihtiyaçlar, bu süreci daha da hzlandrd. Bu yeni döneme toplumumuzun hazrlkl olmas gerekiyor. Kendini güncelleyerek bu deiime hazrlkl olan toplumlar baarl, kendini güncellemeyen ve hazrlksz olan toplumlar ise baarsz olacak. dedi.

Küçükabanolu, AIPA olarak, toplumda yapay zeka konusuna dair farkndalk oluturmay, bireysel ve kurumsal yetkinliklerin artrlmasna katk salamay hedeflediklerini belirterek, sözlerini öyle tamamlad:

AIPA çats altnda, ülkemizin dünyadaki ilk 10 ekonomi arasna girme hedefini teknoloji giriimcilii ile hzlandrarak, ülkemizde yeni giriimcilik kültürünü oluturmak, desteklemek ve yaygnlatrmak amacyla politikalar üretmeyi hedefliyoruz. AIPA olarak çalmalarmz sürdürürken, nüfusumuzun yüzde 31ini ve yaklak 26 milyonluk bir kitleyi oluturan Z kuan önceleyeceiz.

Ana Sayfaya Git