Zana için komisyon

Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon, bugün HDP Ağrı Milletvekili Zana'nın "ant içmeden TBMM Genel Kurulu'nun 212 birleşimine katılmaması nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine" ilişkin dosyayı görüşecek.

Haberler 18.10.2017 - 08:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Karma Komisyon daha önce de Genel Kurul çalmalarna uzun süre katlmayan HDPli Öztürk ile Saryldzn dosyalarn görümü ve ardndan TBMM Genel Kurulunda milletvekillikleri düürülmütü

HDPli Yüksekda, Aydoan ile Koncann milletvekillikleri de milletvekili seçilmeye engel bir suça ilikin kesinlemi mahkeme kararnn genel kurulda okunmasyla düürülmütü

HDP Ar Milletvekili Leyla Zanann milletvekilliinin düürülmesine ilikin dosyay bugün görüecek olan Karma Komisyonda daha önce de Genel Kurul çalmalarna uzun süre katlmayan HDP Van Milletvekili Tuba Hezer Öztürk ile rnak Milletvekili Faysal Saryldzn dosyalar gündeme geldi ve TBMM Genel Kurulunda milletvekillikleri düürüldü.

Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonlar üyelerinden kurulu Karma Komisyon, Leyla Zanann 1 Ekim 2016 ila 30 Nisan 2017 döneminde ant içmeden aralksz olarak Genel Kurulun 212 birleimine katlmamas nedeniyle milletvekilliinin düürülmesine ilikin dosyay bugün ele alacak.

Karma Komisyonda daha önce, TBMM Genel Kurul çalmalarna uzun süre katlmayan HDP Van Milletvekili Öztürk ile rnak Milletvekili Saryldzn dosyalar gündeme geldi ve TBMM Genel Kurulunda milletvekillikleri düürüldü.

Öztürk ile Saryldzn, 26. Dönem 2. Yasama Ylnda Genel Kurul çalmalarna uzun süre katlmamalar üzerine, konu TBMM Bakanlk Divannn gündemine geldi. Öztürk ve Saryldz, hastaneden aldklar salk raporlarn TBMM Bakanlna göndererek, katlmadklar birleimler için mazeret bildirdi.

- Bakanlk Divan Karma Komisyona sevketti

Bakanlk Divan, Öztürk ve Saryldzn mazeretlerini kabul etmeyerek devamszlklar nedeniyle milletvekilliklerinin dümesine dair ayr ayr hazrlad dosyalar, Anayasa ve Adalet komisyonlarnn üyelerinden kurulu Karma Komisyona sevkine karar verdi.

AK Parti stanbul Milletvekili Mustafa entop bakanlnda toplanan Karma Komisyon, önce Öztürk ve Saryldz hakknda ayr ayr 5 kiilik Hazrlk Komisyonu oluturdu.

Hazrlk Komisyonu, milletvekillerinin izinsiz ve mazeretsiz olarak bir ay içerisinde be birleim TBMM Genel Kurul çalmalarna katlmadn tespit ederek, dosyay Karma Komisyona gönderdi.

- Karma Komisyondan TBMM Genel Kuruluna

Karma Komisyon, Öztürk ile Saryldzn devamszlk nedeniyle milletvekilliklerinin düürülmesi yönünde oy çokluuyla karar vererek dosyalar TBMM Genel Kuruluna sevk etti.

TBMM Genel Kurulu da Öztürk ve Saryldzn 2016 yl ekim, kasm ve aralk aylarnda beer birleimi aan (toplamda 47 birleim) devamszl sebebiyle, Anayasann 84. ve çtüzükün 138. maddeleri uyarnca gerekli deerlendirmenin yaplmas için TBMM Bakanlk Divan karar ile TBMM Bakanl tezkerelerini gündemine ald.

Genel Kurulda, her iki milletvekili hakkndaki tezkereler ayr ayr görüüldü. Öztürk adna TBMM dare Amiri, HDP Ankara Milletvekili Srr Süreyya Önder, Saryldz adna da HDP Adana Milletvekili Meral Dan Beta savunma yapt.

Öztürk ile Saryldzn milletvekilliklerinin düürülmesine ilikin tezkerelerin oylamas ise Genel Kurulda 24 saat geçtikten sonra gerçekletirildi.

Öztürkün ekim, kasm ve aralk 2016da, beer birleimi aan devamszl nedeniyle milletvekilliinin düürülmesi yönündeki TBMM tezkeresi oyland. Öztürkün milletvekillii, TBMM çtüzüü gerei üye tamsaysnn salt çounluu olan 276nn üzerinde 324 kabul oyu ile düürüldü.

Saryldzn da ekim, kasm ve aralk 2016da, beer birleimi aan devamszl nedeniyle milletvekilliinin düürülmesi yönündeki TBMM tezkeresinin oylamas yapld. Saryldzn milletvekillii ise 328 kabul oyu ile düürüldü.

- Anayasa Mahkemesi karar ile kesinleti

HDPli Öztürk ve Saryldz, Genel Kurulun bu kararnn iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine bavurdu.

Anayasa Mahkemesi, Saryldz ile Öztürkün milletvekilliklerinin düürülmesine ilikin kararnn iptal istemini reddetti. Anayasa Mahkemesinin, Faysal Saryldz ve Tuba Hezer Öztürkün milletvekilliklerinin düürülmesini kesinletiren gerekçeli karar, Resmi Gazetede yaymland.

TBMM Genel Kurulunda, Öztürk ve Saryldzn dnda; milletvekili seçilmeye engel bir suça ilikin kesinlemi mahkeme kararlar bulunan HDP E Genel Bakan ve Van Milletvekili Figen Yüksekda enolu, HDP Diyarbakr Milletvekili Nursel Aydoan ile HDP Siirt Milletvekili Besime Koncann milletvekillii de düürüldü. Böylece, Parlamentoya 59 miletvekili ile giren HDPnin Meclisteki sandalye says 54e dümü oldu.

Hazrlk komisyonu kurulmasna karar verdi

Meclis Anayasa ve Adalet Komisyonlar üyelerinden kurulu Karma Komisyon, Leyla Zanann 1 Ekim 2016 ila 30 Nisan 2017 döneminde ant içmeden aralksz olarak Genel Kurulun 212 birleimine katlmamas nedeniyle milletvekilliinin düürülmesine ilikin dosyay ele almak üzere topland.

Komisyona bakanlk eden AK Parti stanbul Milletvekili Mustafa entop, öncelikle bir hazrlk komisyonu kurulmasnn gerektiini belirterek, bu komisyonun hazrlayaca rapor üzerinden karma komisyonda görüme yapacaklarn ifade etti.

Hazrlk komisyonunun 5 kiiden oluacan vurgulayan entop, AK Partiden 3, CHPden 1 ve HDPden 1 üye olmak üzere kura usulüyle bu komisyona üye belirleneceini kaydetti.

çekilen kura sonucunda AK Partiden Ankara Milletvekili Murat Alparslan, Nevehir Milletvekili Murat Göktürk ve Adyaman Milletvekili brahim Halil Frat, CHP Mula Milletvekili Akn Üstünda, HDP Idr Milletvekili Mehmet Emin Adyaman hazrlk komisyonuna üye olarak seçildi.

Ana Sayfaya Git