Zana'ya 20 yıl istendi

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana hakkında 'Silahlı terör örgütüne üye olma', 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama" ve "Suç ve suçluyu övmek" suçlarından 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Haberler 02.03.2017 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhuriyet Basavclnca HDP Milletvekili Leyla Zana hakknda hazrlanan 156 sayfalk iddianame, 5inci Ar Ceza Mahkemesince kabul edildi. Zanaya yöneltilen 3 suçlamann yer ald iddianamede, üphelinin Demokratik Toplum Kongresinde yürüttüü eylem ve faaliyetleri, 2012 ylnda yasaklanan Nevruz etkinliine katlmas ve 2012 ylnda 8 Mart Dünya Kadnlar Günü etkinliinde yapt konumada suç tespit edildii belirtildi. ddianamede, Leyla Zanann eylemlerine ilikin hazrlanan 3 fezlekeye dikkat çeken savc, DTK ve çalmalar hakknda ayrntl bilgiler verdi.

Leyla Zanann DTKnn Diyarbakr Belediyesi Konuk Evinde bulunan merkezine bir çok kez gelip, gittiini belirten savc, üphelinin buradaki toplantlara katldnn tespit edildiini kaydetti. 2011 ve 2014 ylnda DTK binasnda yaplan 26 ayr toplantda üphelinin konusunun geçtii kaydedilen iddianamede, Leyla Zanann bir çok kez de DTK toplantlarnn yapld srada binaya giri, çk yapt belirtildi.

Zanann 2011 ylnda Hakkarinin çukurca lçesi Kazan Vadisinde PKKllara yönelik düzenlenen operasyon ve Diyarbakrn Dicle lçesinde Emniyet Amirliine düzenlenen saldrlarn ardndan çkan çatmada ölü ele geçirilen teröristlerin cenazelerine katldn belirten savc, üphelinin ayrca Kocaeli Büyükehir Belediyesine ait Kartepe Deniz Otobüsünü kaçran ve ölü ele geçirilen Azad kod adl Mensur Güzelin Diyarbakr Yeniköy mezarlndaki cenazesine katldn da kaydetti.

ÖRGÜT PROPAGANDASI OLABLECEK TARZDA ZAFER ARET

Leyla Zanann terör örgütünün talimatlar ile 2012 ylnda Diyarbakrda valilik karar ile yasaklanan Nevruz etkinliine katldn ifade eden savc, Güvenlik güçlerinin ihtarda bulunmas ve zor kullanmasnn ardndan dalmayp, direndii, yolu araç trafiine kapatarak srarla Nevruz alanna gittii, BDP seçim otobüsünün üzerine çkp örgüt propagandas olabilecek tarzda zafer iareti yapt tespit edilmitir. üphelinin bu haliyle terör örgütü üyesi olmamakla birlikte, örgüt adna suç ilemek ve Toplant ve gösteri yürüyüleri kanununa muhalefet suçlarn iledii anlalmtr dedi.

Zanann, 2012 ylnda Diyarbakrda düzenlenen 8 Mart Dünya Kadnlar Günü etkinliinde bir konuma yaptn kaydeden savc, üphelinin konmasnda Sizler büyük direniinizle bakannz aranza getireceksiniz ifadelerini kullandn ifade etti. Zanann konumasnda 30 bin kiinin ölümünden sorumlu olan terör örgütü eleba Abdullah Öcalan sahiplendiini ve sayg duyulmas gereken biri olarak anlattn kaydeden savc, bu ekilde Suç ve suçluyu övme suçunu ilediini ifade etti.

Ana Sayfaya Git