Zerzevan Kalesi bu yıl ziyaretçi rekoru kırdı

Bünyesinde barındırdığı eserlerle dünyanın dikkatini üzerine çeken Zerzevan Kalesi’ni 2019’un ilk 10 ayında 400 bini aşkın kişi ziyaret etti.

Haberler 23.11.2019 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi surlar ile Hevsel Bahçeleri, slam aleminin 5. Harem-i erifi olarak kabul edilen Ulu Camii, çkale Müze Kompleksi, peygamber makamlar, türbeleri ile zengin tarihi ve kültürel deerleri bünyesinde barndran Diyarbakr, Zerzevan Kalesi ile de adn dünyaya duyurdu. çnar ilçesine 13 kilometre uzaklkta bulunan ve 60 dönümlük geni bir alan kaplayan Zerzevan Kalesinde yaplan kaz çalmalarnda elde edilen Asur dönemine ait bir mühür kalenin tarihini bin 200 yl daha geriye çekti. çinde barndrd Mitras tapna ile yerli ve yabanc turistlerin en merak ettii bölge haline gelen Zerzevan Kalesini 2019 ylnn ilk 10 aynda 400 bini akn kii ziyaret etti. 72 bin yabanc turistin geldii Zerzevan Kalesinde 2020 hedefi 1 milyon ziyaretçi olarak belirlendi.

Zerzevan Kalesinin UNESCO Listesine alnmas için dosya teslim edildi

Zerzevan Kalesi Kaz Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, geçen yl 351 bin kiinin Zerzevan Kalesini ziyaret ettiini, ilk yl olmasna ramen bunun büyük bir rakam olduunu söyledi. Doç. Dr. Cokun, imdi 2019 ylnda biz 400 bin rakamn geçtik. Yl sonuna kadar bu rakam 470 bini bulacak. Yani 500 bine yaklaacak. Tabi kaz çalmalar bir yandan devam ediyor. Bir yandan çevre düzenlemesi, restorasyon çalmalar balayacak. Aslndan youn bir ziyaretçi var. Tabi Zerzevan Kalesine baktmz zaman dünyann en iyi korunmu Roma Garnizonu. Bir yer üstü ve yer alt ehri var. çalmalar bütün hzyla devam ediyor. uan Kültür ve Turizm Bakanlmzn özel projesi ile 12 aylk bir kaz. Yani çalmalar 12 ay boyunca devam ediyor burada. Bu konuda önemli desteklerde var. imdi biz önümüzdeki yl 1 milyon ziyaretçi bekliyoruz buraya. Özellikle tur programlar, burayla ilgili tantmlar ve burayla ilgili yaplm programlar nedeniyle bu say daha da artacak. ki katna çkacak. Bu nedenle önemli. Bir dier önemli nokta ise UNESCO için dosya hazrland. uan dosya teslim edildi. Buras önce geçici ardndan da UNESCOnun kalc listesine girecek. Bu nedenle aslnda UNESCOya giriiyle birlikte bütün dünyada bilinirlii daha da artacak bu alann. Bu nedenle hem Zerzevan Kalesinde hem yer altnda çalyoruz, hem de yer üstünde çalyoruz ve bu çalmalar uzun yllar sürecek. Ama biz alann büyük bir ksmn ya da tamamn iki yl içinde turizme kazandrmay hedefliyoruz. Bu yönde de çalmalar devam ettiriyoruz dedi.

uana kadar 72 bin yabanc turist geldi

Kaznn tamamlanmasnn 40 yla yakn bir zaman alabileceini kaydeden Doç. Dr. Aytaç Cokun, sözlerine öyle devam etti:

Buras 2 yl içerisinde turizme kazandrlacak. Tantm faaliyetleri hzl bir ekilde devam ediyor. imdi geçen sene tantmla ilgili çalmalar yapld. Bu yl daha da artt. Önümüzdeki sene birçok proje var Zerzevan Kalesinin tantmyla ilgili hem de Mithras tapnann tantmyla ilgili. Bu çalmalar tabi daha da artrlarak ilerlediinde bu say belki ikiye, üçe katlanacak. Bu nedenle özellikle Diyarbakr ve bölge turizmi için Zerzevan Kalesi ve Mithras tapna çok önemli ve bunun çok iyi ekilde ilenmesi gerekiyor, ya da bunun çok iyi bir ekilde tantlmas gerekiyor. Bizde bununla ilgili birçok proje gerçekletiriyoruz. Geçen yla göre tabi yabanc turist says art var. uanda 72 bin civarnda buraya gelen yabanc turist says. Nereden baksak gelen turist saysnn 5te 1nin yabanc turist olduunu söyleyebiliriz. Tabi bu say önümüzdeki yl daha da artacak. çünkü birçok tur programna uan Zerzevan Kalesini hem yurt içinde hem de yurt dnda girmi durumda. Belki bu says 200 binlere ulaacak, belki 300 binlere. Sadece yabanc olarak 300 binlere ulaacan düünüyoruz. Dünyann en iyi korunmu garnizonu ama kazld zaman aslnda zaman durmu burada. Bin 400 yl boyunca zamann durduunu tespit ediyoruz. çünkü kazdmz zaman o döneme ait hem pagan Roma, hem Hristiyan Romaya ait bütün eserlere ulaabiliyoruz. Bununla birlikte özellikle bulduumuz bir mühür Zerzevan Kalesinin bin 200 yl daha tarihini geriye çekti. Sadece mühür deil, mühürle birlikte o dönem Asur dönemine ait birçok eserler bulduk. uan 3 bin yllk bir kale olduunu söyleyebiliriz. Ama asl ina evresi Roma dönemi ve Roma 400 yl boyunca kesintisi olarak buray kulanm. Hem stratejik önemi var burasnn. Hem de askeri önemi var, hem de ticaret yollar üzerinde. Bu nedenle konumu itibariyle özel bir noktada.

Ana Sayfaya Git